Akıl almaz İstiklal Marşı cezası!
Eskişehir’de yapılan 1 Mayıs mitinginde İstiklal Marşı okunduğu sırada halay çektiği iddiasıyla yargılanan 33 kişiye, önce 6’şar ay hapis cezası verildi, ardından ise ceza toplamda 118 bin TL para cezasına çevrildi.Eskişehir’de 2009 yılında 1 Mayıs etkinliklerinin kutlandığı Sıhhıye Meydanı’nda İstiklal Marşı okunduğu
Eskişehir’de 2009 yılında 1 Mayıs etkinliklerinin kutlandığı Sıhhıye Meydanı’nda İstiklal Marşı okunduğu sırada halay çektiği iddia edilen ve aralarında BDP’li yöneticiler ile üniversite öğrencilerin de bulunduğu 35 kişi hakkında, “İstiklal Marşı’nı alenen aşağılamak” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Eskişehir 4.Sulh Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya sanıklar ve sanık avukatları katılmazken, mahkeme dosyadaki eksikliklerin ve dosyada yapılan incelemenin tamamlandığını belirterek, kararını açıkladı.
Mahkeme, sanıkların TCK’nin 300/2 maddesini ihlal ettiğini ileri sürerek, Hamza Abay, Enver Tek, Eyüp Çelik, Nurten Açıkyüz, Fatma Küçük, Yasemin Bakır, Emin Algünerhan, İzzettin Altun, Gökhan Kaplan, Ahmet İçen, Bayram Demir, Mevlüt Taşkın, Şaban Sarıca, Ali Atlı, Özlem Tuncer, Songül Baltacı, Tuğba Karatoprak, İbrahim Kaya, Emrulllah Barut, Mehmet Emin Aksoy, Mehmet Teymür, Serkan Kılığ, Yağmur Keskin, Mehmet Salih Aydemir, Hüseyin Karadayı, Mehmet Şahin, İrfan Uğur, Özgür Erbay, Mehmet Vefa Zepak, Ethem Cagır, Esra Çelik, Özlem Karahan ve Liyadin Pirbudak hakkında önce İstiklal Marşı’nı okumamaktan 6 ay hapis cezası verdi ardından ise cezayı para cezasına çevirerek her sanık için 3 bin 600 TL para cezası verdi.
Böylece sanıkların aldığı toplam para cezası 118 bin 800 TL oldu. Ayrıca Mahkeme Sami Geylani ve Semra Aslan dava dosyalarını ise ayırdı.
‘ORDA OLMAMAMA RAĞMEN CEZA ALDIM’
Mahkemenin verdiği karara tepki gösteren sanıklardan Ali Atlı, söz konusu etkinliği gerçekleştiği tarihten bir gün önce bir sorunundan dolayı memleketine gitmek zorunda kaldığını belirterek, “Bunu defalarca Mahkemeye söyledim, hatta olay tarihinde memlekette olduğumu ispatlamak için Mahkemeye, ta Urfa’dan tanıklar geldi. Tanıkların Mahkemede dinlenmesini talep ettik. Hakim ‘Tanıkların ismini Mahkeme kalemine yazdır, bir dahaki duruşmaya tebligatla çağıracağım’ demesine rağmen, ne bana ne de tanıklara tebligat gelmedi. Suçsuzluğumu ispatlayacak tanıklar Mahkemeye çağrılmadı” dedi. Ayrıca, Atlı, iddianamede bulunan fotoğrafın kendisine ait olmadığını ve Mahkemeden bunun için bilirkişi tayin etmesi talebinde bulunduğunu belirterek, “Bütün çabalarıma rağmen Mahkeme bilirkişi tayin etmedi. Mahkemenin yaptığı yargılamanın adil olduğunu düşünmüyorum” dedi. Atlı, Mahkemenin kararını temyiz edeceğini söyledi. (Eskişehir/DİHA)
NE OLMUŞTU?
30 Nisan 2009 tarihinde Eskişehir ilinde 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında Sıhhıye Meydanı’nda düzenlenen 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda şarkılar ve marşlar eşliğinde halay çeken bir grup, alandaki yüksek sesten dolayı tertip komitesi tarafından okunan İstiklal Marşı’nı duymamasından dolayı halaya devam etmişti. Olayla ilgili olarak Eskişehir Cumhuriyet Savcılığı, 35 kişinin İstiklal Marşı okunduğu sırada “Yan durdukları, İstiklal Marşı okunduğu sırada ayağa kalkmadıkları, ayakta olanların ise oturdukları”nı ileri sürerek, haklarında “TCK 300/2 ve CMK 53” maddelerince “İstiklal Marşı’nı alenen aşağılamaktan” dava açmıştı.