İşçiler mücadele etrafında birleşmeli
Emek Partisi (EMEP) 6. Olağan kongresi için çalışmalarına hız verdi. EMEP Tuzla İlçe Örgütü, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçilerle konferans düzenledi.Deri-İş Tuzla Şubesinde yapılan konferansa 18 işyerinden 55 işçi katıldı.Konferansa EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sabri Top&ccedi
Deri-İş Tuzla Şubesinde yapılan konferansa 18 işyerinden 55 işçi katıldı.
Konferansa EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu, GYK Üyeleri Metin İlgün, Ali Doğan ve Deri-İş Şube Başkanı Binali Tay ile İzmir’den sürgün edilen Savranoğlu ve Kampana işçileri de katıldı.
Dünyadaki ve ülkedeki siyasi gelişmeler, Kürt sorunu, blok partisi, işçi sınıfının durumu, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan sorunların tartışıldığı konferansta, mücadelenin nasıl yürütülmesi de konuşuldu.
İŞÇİLER BİRLEŞMELİ
EMEP’in önümüzdeki döneme dair taktik, siyasi ve sınıfsal mücadele hattını işçilerle paylaşan GYK Üyesi Metin İlgün, dünyada yaşanan krizlerin işçileri işsizliğe ve yoksulluğa sürüklediğini, böyle bir dönemde partilerinin düzenlediği konferanslarla işçilerin fikirlerini aldığını kaydetti. İşçilerle birlikte tartışan onlarla birlikte mücadele eden bir parti olduklarını dile getiren İlgün, EMEP’in işçi sınıfının örgütlü örgütsüz tüm kesimleri, Kürtleri, kadınları, gençleri, sisteme muhalif tüm güçleri birleştirme çabasında olduğunu dile getirdi.
Demokratik, özgürlükçü bir anayasa için halkların birlik olmasına ihtiyaç olduğunu belirten İlgün, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun bunun bir adımı olduğunu, kongre girişim hareketi ile de bu birliği büyütmeyi amaçladıklarını dile getirdi.
İlgün işçilere şöyle seslendi; “Sendikalara, derneklere üye olabilirsiniz ama işçi sınıfının partisinin içinde mücadeleye katılmadığınız sürece başarılı olamazsınız. Emek Partisi bu yüzden işçilerle, konferanslar düzenliyor, partiye üye olun, çalışmalarına katılın çağrısı yapıyor. İşçi sınıfı, işçi sınıfının partisiyle birlikte mücadele ederse kazanabilir, güç olur.”
DİRENİŞLER BİRLEŞMELİ
Deri-İş Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, Türkiye’de verilen demokrasi mücadelesinde ve işçi sınıfı mücadelesinde EMEP’in önemli bir rol oynadığını söyledi.
Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde her gün eylemlerin, direnişlerin yaşandığını belirten Tay, bu eylemlerin hükümeti zayıflatmadığını bu nedenle bütün işçilerin birleşmesi gerektiğini dile getirdi. Tay, kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik bölgede işçileri bilgilendirecek çalışmalar yapacaklarını kaydetti.
TEKSİF Sendikasının yeni örgütlendiği Rimaks Tekstil İşyeri Baştemsilcisi Hasan Güneş, yıllardır işçilerin mücadelelerini ortaklaştıramadığını, bunun seçimlere de yansıdığını söyledi.
Demokrasi sorununun sendikal örgütlenmenin önündeki en büyük engellerden birisi olduğunu belirten Güneş, sendikal bürokrasi yıkılmadan sınıf hareketinin ileriye gitme şansı olmadığını kaydetti. Güneş, sanayi havzalarındaki komitelerin yeniden aktif hale gelmesi gerektiğini vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)
HALKLARIN KARDEŞLİĞİ İÇİN BİZE GÖREV DÜŞÜYOR
Ada Deri İşyeri Temsilcisi Özgür Canpolat, Türkiye’de gündemi işçilerin değil siyasetçilerin belirlediğini, işçilerin örgütsüz olmalarının bu politikalara yenik düşmesine neden olduğunu dile getirdi.
Kürt sorununun çözülebilmesi için işçilerin de bu konuda aktif olması gerektiğine dikkat çeken Canpolat, işçilerin siyasete katılmasının “Halkların kardeşliğine” büyük katkı sunacağını dile getirdi. İşçilerin günlük yayın yapan tek gazetesinin Evrensel, tek televizyonunun da Hayat Televizyonu olduğunu belirten Canpolat, mücadelelerin, sorunların Evrensel ve Hayat Televizyonuna aktarılmasının işçilerin mücadelesini de birleştireceğini ifade etti.
İzmir’den sürgün gelen Savranoğlu işçilerinden Alaatin Gürbüz, anayasal haklarını kullandıkları için memleketlerinden sürgün edildiklerini, patronlarının tüm yasal süreçlerin lehlerine sonuçlanmasına rağmen sendika tanımaz tutumunun sürdüğünü söyledi.
Ramsey Motorsiklet fabrikasında çalışan Erkan Tepeli ise geçen yıl yapılan işçi kurultaylarının işçiler için yeni bir yol açtığını, bugün 10 sendikanın bir araya gelmesinin de olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi. Dönemin AKP’nin yalanlarını ortaya çıkartma dönemi olduğunu vurgulayan Tepeli, “Bu işçilerin kendi talepleri etrafında birleşmesine de katkı sunacaktır. Bu bakımdan başta Kürt sorununun demokratik çözümü için en çok iş işçilere düşüyor” diye konuştu.
Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu, kapitalist sistemin, onun hükümetlerinin ülkeyi satıp soyduklarını, ülkenin en önemli kuruluşlarının yabancılara peşkeş çekildiğini kaydetti. Sermayedarların hükümeti olan AKP’nin Kürt sorununu çözmek değil öldürerek bitirmek istediğine dikkat çeken Topçu, AKP’nin dış politikada da ABD’nun uşaklığına soyunarak halkları birbirine düşürmeyi amaçladığını söyledi. İşçi sınıfının sendikal bürokrasiye karşı fabrikalarda örgütlenerek, birleşerek, işçi sınıfının partisi olan EMEP’e katılarak mücadeleyi büyütmeleri gerektiğini belirten Topçu, “Emek Partisi işçi sınıfının iktidarını kurmak için var olan bir partidir” diye konuştu. TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR
* Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde işçilerin tüm işyerlerinde sendikal mücadele başlatılması ve hızlandırılması
* Sanayi bölgesinde örgütlü örgütsüz tüm işçilerin birleştirilmesi, sanayideki sendikaları Deri-İş öncülüğünde mücadeleye katmak
* Sıkça yaşanan kadın cinayetleri ve kadın işçilerin sömürülmesine karşı mücadele edilmesi, *Kıdem tazminatı için tüm sanayide bilgilendirme toplantıları ve eylem hazırlıkları yapılması
* Savranoğlu ve Kampana başta olmak üzere tüm direnişlerle dayanışma yapılması
* Evrensel gazetesinin dağıtımının tüm fabrikalara girecek şekilde örgütlenmesi,
* Uluslararası istihdam stratejisine karşı mücadele yürütülmesi,
* Demokratik bir anayasanın oluşturulması için mücadelenin sürdürülmesi,
* Kürt sorununun demokratik çözümü için mücadele sürdürülmesi