02 Şubat 2005 22:00

Bu hukuksuzluğu açıkla!

Gazetemizin "Emir büyük yerden!" başlığı ile 27 Ocak 2005 günü manşete çıkardığı Normandy skandalını Başbakan Erdoğan'a soran CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ABD Ankara Büyükelçisi Edelman'ın mektubuna istinaden İzmir Valiliği'ne talimat verilmesinin hangi yasal gerekçeye dayandığını, bunun baskı yapılması anlamına gelip gelmediğini sordu.

Paylaş
ABD Ankara Büyükelçisi Eric Edelman'ın, "ABD bunu istiyor, takip ediyor" diye tehditkâr bir tavırla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na yazdığı mektup ve mektuba da atıfta bulunularak, İzmir Valiliği'ne verilen Normandy şirketinin işlerinin kolaylaştırılması talimatı skandalı büyüyor. Konuyu bir soru önergesi ile Meclis'e taşıyan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Erdoğan'ın, bu hukuksuzluğu açıklamasını istedi. Gazetemizin, "Emir büyük yerden!" manşeti ile 27 Ocak günü duyurduğu Normandy skandalı Meclis'e taşındı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Kart, Bergama'daki altın madeni işletilmesi iznine dair işlemlerin, çeşitli idari yargı kararları ile ve kamu yararı gerekçesiyle iptal edildiğini, ancak mahkeme kararlarının ya savsaklandığını ya da hiçe sayıldığını hatırlattı. Son olarak Danıştay 6 ve 8'inci dairelerinin Ağustos 2004'teki kararlarının ardından Normandy şirketinin çalışmalarına son vermek durumunda kaldığını kaydeden Kart, ancak yargı kararlarına rağmen yeni ve özel bir Çevresel Durum Değerlendirilmesi raporu hazırlandığını, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, bu rapor doğrultusunda, madenin kapanmasından sadece 8 gün sonra "madenin işletilmesinde sakınca olmadığı" kararı verdiğinin altını çizdi.

Neden yeni bir rapor? Kart'ın verdiği önergede, Normandy Madencilik Şirketi'nin işlettiği Bergama Ovacık Altın Madeni'nin hukuksal durumunda gelinen son aşama ile son iki yıl içindeki yargı kararları süreci ve bunların uygulanmasına ilişkin gelişmeler soruldu. Yargı kararlarına esas olan ve dayanak alınan önceki ÇED raporu ile 27 Ağustos 2004 tarihinde alındığı ifade edilen yeni ÇED raporunun içeriğinin sorulduğu önergede, "yargı kararları aşamasındaki ÇED raporlarının içeriğine rağmen, 27 Ağustos'ta alınan ÇED raporunun hangi teknik ve bilimsel gerekçe ile hazırlanabildiği, raporu hangi idari birimlerin hazırladığının" yanıtlanması istendi. Önergede, aynı idari birimin, aynı konuda mutlak anlamda farklı raporlar hazırlamasının gerekçesi ve açıklaması istendi. "Böyle bir seyir içinde, diğer hukuka aykırılıklar bir tarafa, görevin kötüye kullanılması durumu doğmuş olmaz mı?" denilerek, idarecilerin görevi kötüye kullandıklarına işaret edilen önergede, bu konuda yapılmış herhangi bir idari tahkikat olup olmadığı da soruldu. Bölgeyle ilgili, Toprak Kullanım Alanı Planı'nın ne zaman değiştirildiğinin de sorulduğu önergede, "Bu değişiklikten yöre sakinlerinin neden haberi olmamıştır" denildi.


Yanıt bekleyen sorular
  • ABD Büyükelçiliği'nin dilekçesi, Bayındırlık Bakanlığı tarafından hangi yasal gerekçeyle, İzmir Valiliği'ne aynen intikal ettirilmiştir ve işleme konulmuştur?
  • Ortada yargı kararları bulunduğuna göre, bu kararları etkisiz hale getirmeye ve sürüncemede bırakmaya yönelik olduğu açıkça anlaşılan bu girişimlere ve gelişmelere neden seyirci kalınmıştır?
  • Yapılan hukuka aykırı uygulamalar, idari birimlere 'baskı yapılması' anlamına gelmez mi?
  • İzmir Valiliği-Bayındırlık İl Müdürlüğü, ABD büyükelçiliği'nin yeniden işlem tesisi talebi hakkında hangi tarihte karar vermiştir. Bu kararın içeriği ve gerekçesi nedir? Bu karardan hemen sonra 27 Ekim 2004'te toplanan İl İdare Kurulu'nun, istenilen imar izinlerini onayladığı doğru mudur?
  • İl İdare Kurulu'nun bu toplantısından kısa bir süre önce, madene yeni imar izni verilmesinin daha önce verilmiş ve kesinleşmiş olan mahkeme kararlarına aykırılık taşıyacağı gerekçesiyle izne onay vermeyen Bayındırlık İl Müdürlüğü- İl Müdür Yardımcısı Levent Ekiz'in daha pasif göreve atandığı ve ardından istifa ettiği yolundaki bilgiler doğru mudur?


    Normandy hisseleri satın alınıyor Koza Davetiye Mağaza İşletmeleri ve İhracat A.Ş.'nin sermayesine yüzde 99,04 oranında iştirak ettiği ATP İnşaat, Normandy Madencilik'in yüzde 100 hissesini almak üzere öngörüşmelere başladı. Koza Davetiye'den Borsa'ya gönderilen açıklamada, sermayesine yüzde 99.04 oranında iştirak ettiği ATP İnşaat ve Ticaret A.Ş. firmasının Bergama'da kurulu altın üretimi yapan Normandy Madencilik A.Ş.'nin yüzde 100 hissesini satın almak üzere öngörüşmelere başladığı bildirildi.

  • ÖNCEKİ HABER

    AB'den uyarı IMF'den tebrik

    SONRAKİ HABER

    Sorumlular yargılansın!

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa