24 Ekim 2011 05:36

Servet dağılımında Afrika’ya benziyoruz

Rapora göre, dünyadaki servet miktarındaki artışın dağılımın düzelmesine bir katkısı olmuyor. Artan servet yoksullar arasındaki dağılmıyor. Bu nedenle toplumun daha küçük bir kesimi giderek servetin daha büyük bir bölümüne sahip oluyor. Konuyla ilgili rakamlar çarpıcı.

BİNDE BEŞ

Küresel Servet Raporu 2011’deki verilere göre; dünyadaki toplam 230 trilyon dolarlık servetin yüzde 38.5’i dünya yetişkin nüfusunun yalnızca yüzde 0.5’nin (binde 5) elinde. Yetişkin nüfusun yüzde 67.6’sının bu servetteki payı ise sadece yüzde 3.3 oranında. Verilerde biraz daha ilerlediğimizde eşitsiz dağılım daha fazla açığa çıkıyor. Yetişkin nüfusun yüzde 8.7’si toplam servetin yüzde 82.1’ine sahipken, yüzde 91.3’ü servetin yüzde 17.8’ine sahip. Başka bir deyişle herhangi bir servete sahip değil.

TÜRKİYE VE AFRİKA

Raporda ABD, Japonya, Çin, Fransa, İngiltere, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Singapur, Taylan, Endonezya, Avustralya, Güney Afrika, Şili ve Kanada örnekleri özel olarak incelenirken Türkiye genel değerlendirme çerçevesinde ele alınmış. Türkiye’deki servet dağılımındaki eşitsizlik dünyadakinden de kötü. Rapora göre; Türkiye’de 49 milyon 800 bin yetişkinin toplam serveti 1.3 trilyon. Türkiye’de 35 dolar milyarderleri var. Serveti 500 milyon dolar ile bir milyar dolar arasında olanları sayısı ise 43. Türkiye’deki servet dağılımında 10 doların altında büyük bir yığılma var. Gelir dağılımının hesaplanmasında kullanılan gini katsayı servet dağılımı hesabında da kullanılıyor. Buna göre, Türkiye’de servet dağılımını ifade eden gini katsayısı Afrika ortalamasına oldukça yakın.

EŞİTSİZLİK ARTIYOR

Bu verilerden sonra başka bir rapora da göz atmakta fayda var. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının hazırladığı bir rapor, gelir dağılımındaki adaletsizliğin özellikle son 20 yılda giderek hızlandığını gösteriyor. Zengin ve yoksul arasındaki uçurum, orta gelişmişlikteki kapitalist ülkelerde daha fazla açılıyor. Rapora göre; insanların gelirleri geçinmeye yetmiyor. Geçim masrafları tüm dünyada artarken, maaşlar yerinde sayıyor. Sağlık ve eğitime ayrılan para azalırken, sosyal güvenlik alanı da sürekli kısıntılara maruz kalıyor. Buna göre; dünya nüfusunun neredeyse yüzde 40’ı sıhhi tesislerden yoksun, bir milyar insan açlık çekiyor. Ayrıca yoksulluk yüzünden kalkınmakta olan ülkelerde, özellikle de kırsal kesimlerde, çok sayıda çocuk okulu bitiremeden terk etmek zorunda kalıyor. (EKONOMİ SERVİSİ)


BÖLGESEL EŞİTSİZLİK ARTIYOR

Servetin bölgesel dağılımında da büyük bir dengesizlik dikkatleri çekiyor. Avrupa ülkeleri dünya nüfusunun yüzde  9’unu oluşturmasına rağmen servetin yüzde 34’ünü elinde bulunduruyor. Yine Kuzey Amerika dünya nüfusunun yaklaşık yüzde  7’sini barındırırken servetin yüzde 28’ine sahip. Afrika ise toplam servetin sadece yüzde 1’ine sahip. Ülkeler bazında ABD servette 58.1 trilyon dolarla birinci sırada. Dünya ölçüsünde serveti bir milyon dolardan fazla olanların yüzde 34’ü ABD’de yaşıyor ve sayıları 10 milyondan fazla.


GELİR DAĞILIMI DA BENZER

OECD’nin açıkladığı raporda ise Türkiye dünyanın en yoksul üç ülkesi arasına girdi. Gelir dağılımındaki eşitsizlikte ise Şili ve Meksika’nın yanında yer aldı.

“Bir Bakışta Toplum” raporunda OECD’nin en yüksek gelir eşitsizliğine sahip ülkeleri Şili, Meksika ve Türkiye olarak sıralandı. Gelir dağılımı eşitsizliği “gini katsayısı” ile ölçülüyor. Bu katsayıda ‘1’ eşitsizliği, ‘0’ eşitliği temsil ediyor. OECD’de bu katsayı 0.31 ortalamaya sahip. Şili 0.50, Meksika’da 0.48, Türkiye’de 0.41. Gelir eşitsizliğinin en düşük olduğu ülkeler 0.24 ile Slovenya, 0.25 ile Slovakya ve Danimarka.

Evrensel'i Takip Et