31 Mayıs 2005 21:00

'Hayır' sırası Hollanda'da

Fransa'da Avrupa Anayasası için yapılan referandumdan "hayır" kararının çıkması, Hollanda'nın bulutlu havasını dağıttı.

Paylaş
Fransa'da Avrupa Anayasası için yapılan referandumdan "hayır" kararının çıkması, Hollanda'nın bulutlu havasını dağıttı. Bugün Hollanda'da yapılacak referandum öncesinde sermaye cephesi sandıktan "evet" çıkması için çaba harcarken, Fransa'daki karar halk üzerinde etkili oldu. İlk büyük hayal kırıklığı Başbakan Balkenende'den geldi. Başbakan, "Fransa sonuçları beni hayal kırıklığına uğrattı. Salt bu nedenle bile, yarın hep birlikte 'evet' demeli ve ileriye yürümek için adım atmalıyız" diye konuştu. CDA Meclis Grup Başkanı Verhagen, "Fransız referandumundan iki gün sonra bizim ülkede referandumun yapılacak olmasına üzülüyorum" dedi. VVD lideri Van Aartsen ise bir başka noktaya "Mücadele bitmiş değil. Fransa 'Hayır' dediyse, bu bizi etkilememeli. Bizim yasalarımızı Paris yapmıyor" sözleriyle adeta "meydan okudu". Anamuhalefet partisi PvdA lideri Wouter Bos de yaptığı açıklamada, "Fransızların yüksek katılımı, bizim katılımımızı da yüreklendirecek. Tabii, onların kararı Hollanda için geçerli değil. Bu sonuçtan bizim ne yapmamız gerektiği sonucu çıkmıyor" dedi.

Yeşiller üzgün "Fransa'nın 'hayır' demesi kaçırılmış bir fırsattı" diyen ve "evet"çiler cephesinde yer alan Yeşil Sol'un lideri Femke Halsema ile Avrupa Parlamentosu Milletvekili Kathalijne Buitenweg, ortak yaptıkları açıklamada, "Fransa'nın daha iyi bir Avrupa'ya giden yolu bloke etmesine izin vermemeliyiz. 'Evet' dersek, Avrupa'nın yalnız kalmış bir Fransa'dan daha büyük olduğunu görürüz" diyerek taraftarlarına moral vermeye çalıştılar.

Fransa ilham verdi AB Anayasasına karşı kurulan cephesinin başını çekenlerden Sosyalist Parti'nin Amsterdam Milletvekili Harry van Bommel, "Açık bir şekilde Fransa'da ortaya çıkan sonuç, Hollanda'nın da 'hayır' demesini daha da yakınlaştırdı. Bu sonuç bize ilham verecektir" dedi. Fransa'daki sonuçları şarap içerek kutlayan Van Bommel, "Bu şarap çarşamba günü daha da tatlı olacak" deyip kadehini Fransa halkının zaferine kaldırdı. Fransa'nın kararı, Hollanda'da hem "evet"çilerin ve hem de "hayır"cıların kampanya dozlarını arttırdı. Özellikle hükümet partileri ve "evet"çi solcu partiler PvdA ve GL, son kozlarını ileri sürüyorlar. Bütün ağır toplar, eski politika kurtları sahneye çıktı. Bu politikacılar, AB arabasının Fransa'da patlayan tekerini Hollanda'da onarmaya çalışıyorlar.

Son anket Hollanda'da yapılan son anket, 'Hayır' oylarının yüzde 60'a çıktığını gösterdi. Devlet televizyonu tarafından önceki gece yayımlanan ve Fransa'daki referandumun ardından yapılan ankette "Evet" oranı yüzde 40 olarak belirlendi. Aynı ankete göre, katılım oranının yüzde 45 olması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

Doğu Kudüs'e yıkım planı

SONRAKİ HABER

Bolivya'da sular durulmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa