14 Haziran 2005 21:00

Uluslararası Hidrojen Kongresi İstanbul'da

"Geleceğin enerjisi" olarak tanımlanan, temiz, yenilenebilir, ucuz ve verimliliği yüksek olduğu için fosil yakıtların yerini almaya başlayan hidrojen enerjisi ile ilgili çalışmalar Türkiye'de de gelişiyor.

Paylaş
"Geleceğin enerjisi" olarak tanımlanan, temiz, yenilenebilir, ucuz ve verimliliği yüksek olduğu için fosil yakıtların yerini almaya başlayan hidrojen enerjisi ile ilgili çalışmalar Türkiye'de de gelişiyor. 13-15 Temmuz 2005'te İstanbul'da Uluslararası Hidrojen Enerjisi Kongre ve Fuarı gerçekleştirilecek. Sloganı "Hidrojen Çağı artık rüya değil gerçek..." olarak belirlenen ve Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılacak Kongre'ye 1500 bilim insanıyla birlikte, sektör temsilcileri ve çeşitli devlet yetkililerinin de aralarında bulunduğu 3 bin davetli katılacak. Davetli konuşmacılar arasında ABD California Valisi sinema oyuncusu Arnold Schwarzenegger de bulunuyor.

Hidrojenin merkezi İstanbul Birleşmiş Milletler ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla birlikte 21 Ekim 2003 tarihinde kuruluşu gerçekleşen ve Mayıs 2004'te çalışmalarına başlayan Hidrojen Teknolojileri Merkezi'nin (UNIDO-ICHET) düzenlediği ve Başkanlığını Prof. Dr. Engin Türe'nin yapacağı kongre ve fuarda, hidrojenle çalışan otomobiller başta olmak üzere hidrojen teknolojisi ürünleri sergilenecek; yeni projeler tanıtılacak. Dünyada "Hidrojenin babası" olarak tanınan Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı Prof. Dr. T. Nejat Veziroğlu ICHET'in de Başkanlığını yürütüyor. Merkez, bütün dünyadaki hidrojen teknolojileri ile ilgili projeleri yönetiyor. ICHET'in ilk projeleri ise Bozcaada'da, adanın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde rüzgar enerjisinden hidrojen elde etme projesi ve İstanbul'da hidrojenle çalışan otobüs projeleri.

Bunun yanında UNİDO- ICHET 5 ülkede daha 5 ayrı proje başlattı. Bu projeler ise şöyle;
  • Çin'de hidro hidrojen projesi,
  • Arjantin'de rüzgardan hidrojen üretimi projesi,
  • Güney Kore'de hidrojenle çalışan otoımobil/otobüs projesi,
  • Libya'da güneş enerjisinden hidrojen üretimi projesi,
  • Hindistan'da üç tekerlekli hidrojenle çalışan araç projesi.

    Hidrojen yakıtlı İETT otobüsü Yürütücülüğünü Doç. Dr. Ali Ata'nın yaptığı hidrojeni yakıt olarak kullanan otobüs projesi, ICHET'in ilk projesi. Mühendislik hesaplarını içeren keşif aşaması tamamlanan projenin, otobüs maliyetleri ile birlikte hidrojen dolum ve dağıtım sistemleri ile gerekli teknik kadronun kurulması da dahil 30 milyon dolar tutacağı hesaplanıyor. Hidrojen yakıtı, içten yanmalı motorlarda benzin yerine kullanılabildiği gibi, yeni bir teknoloji olan ve kimyasal enerjiyi elektriğe çeviren yakıt pili denilen sistemlerle de kullanılabiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT bünyesinde oluşturulacak olan küçük otobüs filosu ise yakıt pili sistemiyle çalışacak 8 ve içten yanmalı sistemle çalışacak 4 otobüsü kapsıyor. Projenin test süresi 2 yılda tamamlanacak.


    Neden Türkiye? Hidrojen teknolojilerinin Türkiye'den yönetilmesinin nedenlerinden biri Türkiyeli Prof. Dr. Nejat Veziroğlu'nun Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı olmasının yanında Türkiye'nin bor madeni kaynaklarının da olduğu biliniyor. Doğada serbest olarak çok az bulunan hidrojeni en çok bor madeni emiyor. Başka bir deyişle hidrojenin en çok elde edilebildiği kaynak bor madeni. Türkiye ise dünyada bor yatakları en büyük ülke. Özelleştirilmesi sık sık gündeme gelen bor yatakları, uluslararası tekellerin de dikkatini çekiyor. Veziroğlu ise bunun nedenini "kalkınmakta olan ülkelerle kalkınmış ülkelerin tam ortasında bulunması" olarak açıklıyor. Hidrojenin "petrol savaşlarını" engelleyeceği iddia edilse de Shell gibi petrol tekelleri şimdiden kendi hidrojen teknolojilerini geliştirerek hidrojen enerjisine el atmış durumda.




    Çevre kirliliği ikilemi

    Hidrojen Kongresi için yapılan hazırlıklar Hilton'da yapılan bir basın toplantısı ile duyuruldu. Toplantıda söz alan ICHET Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, Prof. Dr. Engin Türe, Doç. Dr. Ali Ata ve Elimsen Şirketler Topluluğu Genel Başkanı Muzaffer Avcı, hidrojen toknolojisinin yararları ve kongre hakkında bilgi verdiler. Hidrojen kullanımı için yasaların çıkmasını isteyen Prof. Dr. Veziroğlu, hidrojenin yaygınlaşması ile çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi sorunların ortadan kalkacağını savundu. Ormanların bile hidrojen kullanımı ile korunacağını söyleyen Veziroğlu'nun, ICHET kampüsü olarak Orman Bakanlığı'na ait İstanbul'un Karadeniz kıyısında 1000 dönümlük orman alanı istediklerini söylemesi de ilgi çekti. Bir sene önce söz veren bakanlığın Koç Üniversitesi'ne basının tepkisi nedeniyle alanı tahsis etmediğini ifade eden Veziroğlu'nun ağaçları keserek orman alanına kampüs yapan ve tüm yargı kararlarına rağmen alanı boşaltmayan koç Üniversitesi'ni, "kestikleri ağaçlardan daha fazlasını başka yere dikmişler" diyerek savunması dikkat çekti.




    Dünyada hidrojen teknolojisi
  • ABD'de ilk hidrojen dolum istasyonu SHELL-General Motors ortak girişimi ile açıldı.
  • Japonya'da hidrojen yakıt pilli otobüsler üretildi. Ülkenin 2010 yılı hedefi, 50 bin hidrojenli otomobilin kullanılmaya başlanması.
  • Bu yıl ABD ve Avrupa pazarlarında hidrojenli otomobiller satışa çıkamya başladı. Uluslararası otomobil tekellerinin ürettiği 800'den fazla araç deneme sürüşüne çıktı bile. Araçların üzerinde çalışılan tek sorunu soğuğa karşı dayanıksızlık.
  • Almanya'da 40 hidrojen dolum istasyonun bulunacağı 1800 km'lik vergisiz hidrojen otoyolu kurulması önerildi.

  • ÖNCEKİ HABER

    Büyük işçi direnişinin 35. yılı

    SONRAKİ HABER

    Uzlaşmaya tepki

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa