İşçiler Ege Linyit’e sahip çıktı
Türkiye Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi, yeni uygulama ve ihaleleri Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Soma Müdürlüğü önünde protesto etti.İşçilerin kitlesel olarak katıldıkları eylemde Işıklar atölyesinin yerinde kalması, Deniş açık ocağının üretime açılması, özel sektöre ver
İşçilerin kitlesel olarak katıldıkları eylemde Işıklar atölyesinin yerinde kalması, Deniş açık ocağının üretime açılması, özel sektöre verilen 11 milyon tonluk toprak taşıma ihalesinin iptal edilmesi istendi. Bir süredir, Ege Linyitleri İşletmesinde, iş makinelerinin bakımının ve tamirinin yapıldığı gerekçesiyle Işıklar atölyesinin kapatılmaya çalışılması, Deniş açık ocağının tekrar üretime açılmaması ve toprak boşaltılma ihalesinin taşerona verilmesi maden işçileri arasında huzursuzluğa yol açmıştı.
Müessese müdürlüğünün yeni uygulamaları, birçok maden ocağının bundan önceki süreçte özelleştirilmesi nedeniyle, işçilerin “tasfiye” endişesini artırdı.
TAŞERONLAŞTIRMA YAYGINLAŞTIRILMAK İSTENİYOR
Eylemde basın açıklamasını okuyan Maden-İş Ege Bölgesi Şubesi Başkanı Tamer Küçükgençay; Müessese Müdürlüğünün uygulamalarının özelleştirme ve taşeronlaştırmayı teşvik ettiğini belirterek bu yanlış uygulamalardan biran önce geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.
Konuşması sık sık işçilerin attığı, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Taşerona değil kamuya yatırım”, “Ölmek var dönmek yok”, “Her yer Işıklar her direniş” sloganlarla kesilen Küçükgençay, tüm güçleriyle iş yerlerine ve üretime sahip çıkacaklarını ifade etti. Küçükgençay, Müessese Müdürlüğünün açık olan kömür açık ocaklarının içini boşaltarak, taşeron kamyon kiralayarak binlerce işçinin ekmek yediği işletmenin altını oyduğunu söyledi. Ekmeklerine, geleceklerine sahip çıkacaklarını belirten Tamer Küçükgençay sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçiler olarak bizim derdimiz açık ocak üretimimizin devam etmesi. Mevcut işçimiz ve makine parkımızla bunu yapacak güçteyiz. Biz bunları savundukça Müessese Müdürü E.L.İ’yi sadece kontrol şubeye dönüştürmek istiyor. Biz çalışmak istiyoruz. Biz açık ocaklarımızda üretim yapmak istiyoruz. Bizler kamyon alımı istiyoruz. Bizler işçi alımı istiyoruz” dedi. Bunların dışında birçok sorunlarının olduğunu, sosyal tesislerden işçilerin yeterince yararlanmalarına izin verilmediğini ifade eden Küçükgençay, “Taleplerimiz kabul edilene kadar mücadele edeceğiz. Cuma gününe kadar her gün saat 5’te Müessese Müdürlüğünde eylemlerimiz devam edecek. Her gün daha fazla katılımla gerçekleştireceğiz eylemlerimizi. Cuma gününe kadar bir sonuç alamazsak pazartesi günü iş başı yapmayarak ailelerimizle burada olacağız.”
TÜM GÜÇLERİYLE...
Eylemden sonra görüştüğümüz maden işçileri kamuya daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirttiler. Görüştüğümüz İşçilerden Haluk Varol; “Hükümet, müessese müdürlüğü ekmeğimizle oynuyor. Soma’nın geleceğini karartıyorlar. İş yerlerimizi küçülterek özelleştirmelerin yolunu açıyorlar” dedi. Sosyal tesislerden istedikleri kadar yararlanamadıklarını anlatan Maden İşçisi Selami Karpat da “Sosyal tesislerden yararlanmak bizim de hakkımız, neden işçi memur ayrımı yapıyorlar” diye sordu.
Taşeronlaştırma uygulamalarının önünü açmak için müdürlüğün bu kararları aldığını düşündüğünü söyleyen Maden İşçisi Tufan Güney, “Müessese Müdürlüğü, AKP iktidarının politikalarını harfiyen uyguluyor. Ege Linyit’i bitirmek istiyor. Taşeronlaştırmayı yaygınlaştırarak madenleri peşkeş çekiyorlar. Asıl amaç müessese müdürlüğünü kontrol müdürlüğüne dönüştürerek, bütün işleri hizmet alımı yapmak suretiyle taşeronlaştırmayı yaygınlaştırmak.
Taşeronlaştırma demek asgari ücret demek, sendikasız çalışmak demek kısacası işçinin ücretli köle haline gelmesi demek. Kamunun tasfiye olmaması içi bütün gücümüzle örgütlü bir biçimde mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.
(Soma/EVRENSEL)
İŞÇİLER KARARLI
İşçilerin hakları için mücadele etmeye hiçbir dönemde bu kadar hazır olmadığını ifade eden Maden Teknikeri Mustafa Şala ise, sendikanın kararlı davranmasını ve işçiyle beraber kararlar alarak bu süreci örgütlemesi gerektiğini belirtti.
Şala, “Maden-İş Sendikasının taşeronlaştırma ve kamunun küçültülmesine karşı almış olduğu eylem kararını destekliyoruz. Özellikle taşeronlaştırmanın son iki yıldır daha büyük bir hızla E.L.İ ‘nin bünyesini sardığını söyleyebiliriz. Bu süreç sendika için de bir sınav. Tüm eleştirilere, yaşanan sıkıntılara rağmen işçi tabanda birliğini sağlamış durumda. Sendika yönetimi de üstüne düşen sorumluluğu taşımalıdır. Ya şimdi Ege Linyit için bir şey yapılacak ya da sahaları şirketlere bırakıp gideceğiz” dedi.
26 yıl E.L.İ’nde çalıştıktan sonra emekli olan Emekli Maden İşçisi Erdoğan Polat, “Biz buraları ucuz kazanmadık. Kamu sayesinde ekmek yiyoruz. Çocuklarımız için, geleceğimiz için, Soma için bu eyleme katıldım. Bundan sonra da katılmaya devam edeceğim” sözleriyle sahiplenmesinin gerekçesini de kararlığını da anlattı. (Soma/EVRENSEL)