27 Ekim 2011 03:49

Çadırsız 5.gün

Cumhur Daş

‘BİRÇOK MAHALLEYE SADECE 10 ÇADIR‘

Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen, Van ve Erciş’teki içler acısı manzara sürüyor. En az 80 bin çadır ihtiyacı olan kente şu ana kadar sadece 10 bin çadır gönderilirken, çadırların belli merkezlere kurulmaması ve rast gele dağıtılması, bir kısmının ise koordinasyonsuzluk nedeniyle dağıtılmamasının yarattığı sıkıntı, havanın soğumasıyla drama dönüşüyor. Depremin 4. gecesi de çok sayıda depremzede barakalarda veya naylon çadırlarda geçirdi. Havaların iyiden iyiye soğuması gerilimi arttırıyor.

Van Valiliğinde kurulan Koordinasyon Merkezinin verdiği bilgilere göre, Van ve Erçiş için toplan gönderilen çadır sayısı 10 bin. Bunlardan 5 bini Erciş’e, 1800’ü merkez köylere, 2 bin 200’ü de Van merkeze verildi. Van merkeze verilen çadırlardan 500’ü Et Balık Kurumu bahçesi ve Şehir Stadyumu’nda kuruldu. Geriye kalan 1700 çadır ise depremde hasarın oluştuğu İskele, Abdurrahman Gazi, Düzyol, Şahbağı Mahallelerinde dağıtıldı. Ayrıca Hacı Bekir, Yenimahalle, Seyrantepe, Karşıyaka, Seyit Fehim Arvasi, Yüniplik gibi mahallelere de 5 ile 10 arasında çadır dağıtıldı.

İHTİYACIN YÜZDE 10’U KARŞILANDI

Dağıtılan çadırların ihtiyacın ancak yüzde 10’unu karşıladığı belirtilirken, Koordinasyon Merkezinde görevli Van Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahman Doğar, ihtiyaç duyulan çadır sayısının en az 80 bin olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in ‘Yardımlar konusunda sorun yok, çadır ihtiyacı karşılandı’ şeklindeki açıklamalarına tepki gösteren halkın mağduriyeti yağan yağmurun da etkisiyle katlandı. Kriz Merkezine giderek çadır talebinde bulunan binlerce kişi yetkililerin “Bütün mahallelerin çadır ihtiyacını karışlayacağız, onun için siz evlerinize gidin, biz araçlarla getirip teslim edeceğiz” cevabıyla geri dönüyor, ancak bekleyişe rağmen sorun çözülmüyor. Soğuk hava ve yağmura rağmen geceyi dışarıda derme çatma çadır ve barakalarda geçirmeye mecbur edilen vatandaşların bazılarının hasarlı evlerine girerek gecelediği haberleri geliyor.

‘PERİŞAN DURUMDAYIZ’

Yüniplik Mahallesi’nde oturan Sıddık Bilbağ “Yağmurla birlikte DSİ Bölge Müdürlüğünde yardımların toplandığı merkeze giderek çadır talebinde bulundum. Oradaki bir polis amiri, evlerimize gidip çadırların gelmesini beklememizi istedi. Ancak sabaha kadar tek bir çadır gelmedi. Evimizde son sarsıntıda çatlamalar oluştuğu için, komşumuzun kurduğu barakaya sığındık ve orada sabahladık. Perişan durumdayız” dedi.

BULAŞICI HASTALIK RİSKİ

İpek Yolu üzerinde kurduğu barakada kalan Mehmet Aslan, “Günlerdir sokaklarda perişan olduk. Böyle giderse bulaşıcı hastalıklar da baş gösterecek” dedi.

Tepkisini çadır kentin kurulduğu Şehir Stantyumu’nun önünde kurduğu barakada kalarak gösteren Hamit Alican adındaki yurttaş ise “Devletin yalan beyanlarından dolayı, gelip burada barakamı kurdum. Amacım insanların gelip bu rezilliği görmesidir. Yetkililerin televizyonlarda yaptıkları açıklamaların yalan olduğunun en somut göstergesi benim” dedi.

ERCİŞLİLER SOKAKTA

Harabeye dönen Erciş’te arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ilçeye günlerdir elektrik de verilemiyor. Önceki gün yağan yağmurla daha da perişan olan yurttaşların, ihtiyaçları karşılanmadığı için tepkileri de artıyor. Ciddi oranda çadır sıkıntısının bulunduğu ilçede, yükselen tepkiler üzerine bazı mahallelere çadır dağıtıldı, ancak bunun ihtiyacın çok azını karşıladığı belirtiliyor. Yurttaşlar ise kendileri kurdukları derme-çatma çadırlarda ve kulübelerde barınmaya çalışıyor.

HÜKÜMETE TEPKİ

Çadırların zamanında ve yeterli kadar verilmediğini belirten yurttaşlar, kaymakama, Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve Sağlık Bakın Recep Akdağ’a oldukça öfkeli. “Vali, kaymakam, AKP’li vekiller nerede? Gelip baksınlar halimize” sesleri yükseliyor her köşeden. Van merkezde yaşayan Heybetullah İpek adlı depremzede de Evrensel’i arayarak mağduriyetini anlattı. “Evim yıkıldı. Akrabalarımla beraber 45 kişi kaç gündür sokakta kalıyoruz” diyen İpek, “30 günlük bir bebeğim var. Çok zor koşullardayız. Kaç gün geçti bir çadır alamadık. Yetkililerle konuşuyoruz ‘çadırlar havaalanında’ diyorlar, ‘başınızın çaresine bakın’ diyorlar. Televizyonlarda ‘her şey dağıtıldı’ deniyor ama böyle bir şey yok. Gıda da istemiyoruz. Tek isteğimiz bir çadır” dedi. (HABER MERKEZİ)


12 YILDA HİÇ DERS ALINMAMIŞ Depremin ardından bölgeye 60 kişilik  heyet gönderen TMMOB, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, “Ülkemizde 99 depreminden sonra bir arpa boyu yol alınmadığı acı bir şekilde görülmüştür” dedi.

Van Belediyesi tarafından kurulan kriz merkezini ziyaret eden ve Belediye Başkanı Bekir Kaya ile görüşen heyet adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Uluata, nüfusunun yüzde 98’i deprem tehlikesi altında yaşayan bir ülkede, depreme karşı önlem almamanın cinayet olacağını söyledi. Uluata, “Bir kez daha buradan, yüreğimiz yanan yerden, Van‘dan sesleniyoruz; ülkemiz yerkürenin en etkin ve yıkıcı deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte birçok yıkıcı deprem yaşandığı gibi, gelecekte de yaşanacağı bilinen bir gerçekliktir. Bilime ve mühendisliğe, akla ve uygarlığa aykırı olarak siyasal iktidarlarca uygulanan rant politikaları nedeniyle, ülkemiz sadece bir ‘deprem ülkesi’ değil bir ‘afet ülkesi’ olmuştur. Henüz hafızalardan silinmeyen, planlama, mimarlık-mühendislik, yapılaşma ve denetim sisteminin tüm çarpıklığının somut sonuçlarından biri olan, yüzyılın afeti olarak da belirtilen 99 depreminden hiçbir ders alınmadığı, 12 yıl sonra ne yazık ki Van depremi ile bir kez daha ortaya çıkmıştır” dedi. Uluata, “İktidarın deprem öncesinde afet riskinin azaltılması doğrultusunda gerekli adımları atmadığı tespit edilmiş, özellikle Erciş’te afet yönetim sisteminin tümüyle iflas ettiği görülmüştür. Deprem sonrası tablo; arama kurtarma ekiplerinin ve halkın özverili çalışmasına rağmen enkaz kaldırma faaliyetleri de  dahil olmak üzere tam bir kargaşa halindedir. Depremin üzerinden 3 gün geçmiş olmasına rağmen evlerinde kalamayanların barınma ve ısınma sorunları ortadan kaldırılmış değildir. Henüz çok az çadır dağıtılmış, bir tane bile toplu çadır alanı kurulmamıştır” dedi. (Van/EVRENSEL)


KESK: EN ACİL İHTİYAÇ ÇADIR

KESK Genel Başkanı  Lami Özgen ise gazetemize yaptığı değerlendirmede “Erciş merkezde yoğun bir enkaz var. Bu enkazın kaldırılmasına ilişkin çalışmalar çok yavaş ilerliyor. Bunu Erciş kaymakamıda ifade etti. Yoğun bir çadır ihtiyacı vardır. Kaymakamlığın önünde bir izdiham yaşanıyor. Sınırlı sayıda çadır dağıtılmıştır. Çadır kent denilen yerde 250 çadır kurulmuştur. Yaklaşık 150 çadırda halka dağıtılmıştır. Ancak Erciş için neredyse her evin bir çadıra ihtiyacı vardır. Erciş merkezde ve köylerde binlerce çadıra ihtiyaç vardır. Bunun görülmesi lazım” dedi.

Eğitim- Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik de yaptığı açıklamada, enkaz altında halen insanların olduğuna dikkat çekerek, “Yoğun bir devlet zaafiyetiyle karşı karşıyayız. Büyük sıkıntılar yaşanıyor. 35 öğretmenimizi kaybettik. Buradan ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Enkaz altında da yüzlerce insan var. Bir an önce çalışmalar hızlandırılmalı. Başbakanın buraya geliş gidişi bir şov niteliğinde olmuştur. Sorunları çözmemiştir” dedi. (Van/EVRENSEL)


34 MAHALLE MUHTARI İSTİFA ETTİ

Depremzedelerin en acil ihtiyacı olan çadırların dahi dağıtılmadığını, tüm çabalarına rağmen yetkililerin kendileriyle iletişime geçmediğini belirten 34 mahalle muhtarı istifa etti.

Çadır alamayan depremzedeler, yetkililerin yanı sıra, taleplerini iletmedikleri gerekçesiyle mahalle muhtarlarına da tepki göstermeye başladı. Taleplere yetkililerin cevap vermediğini belirten muhtarlar ise topluca istifa etti. İl Afet Acil Kurumu önünde toplanan mahalle muhtarları 34 mahalle muhtarı adına basın açıklaması yaptı. Muhtarlar adına konuşan Muhtarlar Derneği Başkanı Temez Demez, halkın artık gerildiğini ve öfkenin muhtarlara yöneldiğini belirterek, “Halk sadece kendilerine bir çadır istiyor. Bizim elimizde bir yetki yok. Devlet yetkilileri bizimle organize değil. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu nedenle biz de toplu olarak istifa edeceğiz. Halka bir an önce çadır verilsin ve bu gerginlik sona ersin” dedi. Açıklamanın ardından 34 muhtarın istifa dilekçeleri Van Valiliği’ne verildi. (VAN)


KAMYON KASASINDA 32 KİŞİ

Depremin üzerinden günler geçti. Yetkililerin ‘ihtiyaçlar karşılanıyor, sorun yok’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığına dair çarpıcı bir tablo daha ortaya çıktı. Van’da çadır ihtiyacı karşılanmayan 4 aileden 32 kişi 4 gecedir bir kamyon kasasında kalıyor.

Van’ın Süphan Mahallesi’nde yansıyan görüntüler fazla söze yer bırakmayacak türden. Evleri hasar görmüş 4 aile deprem gününden bu yana bir kamyon kasasında sabahlıyor. 32 kişinin bulunduğu kamyonun üzerine branda çeken aileler, kurdukları sobayla ısınmaya çalışıyor. Çoğu çocuk ve kadın 32 kişi soğuk havaya direnmeye çalışıyor. Yerleri, ayaklarını dahi uzatamayacak kadar dar olan aile fertleri perişan olduklarını dile getirerek, hükümetin açıklamalarına isyan etti.

Aile bireylerinden Hamdi Bemaz, 32 nüfusla bir kamyonun kasasında sabahladıkları halde, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in Van’daki canlı yayında sorunları çözdüklerini dair açıklamalar yapmasına isyan etti. “Vallahi yalan söylüyor. Gelsin bizim halimizi görsün” diyen Bemaz, “Bize verdiği çadırı göstersin. Sadece televizyonlara çıkıp ‘Biz bu sorunu çözdük’ demesinler. Bu kadar nüfus, bu arabanın kasasında yaşıyoruz. Geceleri ayaklarımızı dahi uzatamıyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Ya sorunu çözsünler ya da televizyonlara çıkıp yalan beyanlarda bulunmasınlar. Tek isteğimiz barınacağımız bir çadırdır. Devletten gıda yardımı veya para istemiyoruz” dedi. (VAN)


VAN VALİSİ BAŞBAKAN ERDOĞAN’I YALANLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisini il başkanları toplantısında depremin ilk günü dışında geçen sürede başarılı olduklarını iddia etmesinin yaşananlarla örtüşmediği ortaya çıktı.

Kentteki koordinasyonsuzluğun sorumlularından olan Van Valisi Münir Karaloğlu, köylerde 2 bin 200 konutun kullanılamaz halde olduğunu belirterek, köylerde henüz bir çalışmanın olmadığını söyledi. Barınmanın en büyük sorun olduğunu kabul eden Karaloğlu, şu ana kadar 16 bin 500 çadır dağıtıldığını bildirdi. Van’a çadır yardımlarının gelmeye devam ettiğini, bunların da en kısa sürede dağıtımının yapılacağını söyledi. Kışın Van’da çok sert geçtiğinin altını çizen Karaloğlu, “Kışı çadırda geçirme imkanımız yok. Önce prefabrik ev daha sonra da kalıcı konutlar yapılmalı” dedi. (VAN)


Evrensel'i Takip Et