25 Temmuz 2005 21:00

ÖSS'de tercih zamanı

Üniversite adaylarının ÖSS tercih formlarını teslim süresi dün başladı. Adaylar, ÖSYM'nin kendilerine gönderdiği Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan kurallara uygun olarak doldurdukları formları, okul müdürlüklerine teslim edebilecekler. Tercihler internet yoluyla da ÖSYM'ye gönderilebilecek. Bu yolu kullanacak adaylar, www.osym.gov.tr internet adresinden gerekli bilgilere ulaşabilecekler. ÖSS'den 160 ve 185 arasında puan alan adaylar ön lisans programlarını, 185 ve üzerinde puan alan adaylar da hem ön lisans hem de lisans programlarını tercih edebilecekler. ÖSS'de 160 ve üzerinde puan alamayan ancak sınavsız geçiş hakkı olan adaylar da kılavuzdaki kurallara göre tercih formu doldurabilecekler. Tercih formunun arka yüzünde, üniversite eğitimi sırasında yurtta barınmak veya burs ve kredi almak isteyen adaylar için başvuru kısmı yer alıyor. Adaylar, eğer istiyorlarsa bu kısmı da dolduracaklar. Formu dolduran adaylar, Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası ve Halk Bankası şubelerinden birine TC kimlik numaralarını söyleyerek, 20 YTL yerleştirme ücreti ödeyecekler. Adaylar, bankadan ücreti yatırdıklarına dair aldıkları dekontun bir örneği ile tercih formunu, 3 Ağustos'a kadar okul müdürlüklerine teslim edebilecekler. Yerleştirme sonuçlarının, teslim süresi bittikten sonra iki hafta içinde açıklanması planlanıyor.

TUS başvuruları Eylül Dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) başvurular da başladı. Sınavı gerçekleştirecek olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) yapılan açıklamaya göre, tıpta uzmanlık eğitimi görmek üzere Sağlık Bakanlığı eğitim hastanelerine, üniversitelerin tıp fakültelerine ve Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'ne alınacak adaylara yönelik TUS, 10-11 Eylül 2005 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek. TUS'a başvuru süresi 1 Ağustos'ta sona erecek. 2005-Eylül Dönemi TUS'un birinci basamağını oluşturan yabancı dil sınavı 10 Eylül 2005 Cumartesi günü saat 09.30'da yapılacak. Sınavın bu basamağında başarılı olacak adaylar, 11 Eylül 2005 Pazar günü saat 13.30'da yapılacak Bilim Sınavı'na katılacaklar.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Fabrikalarla büyüyen KURTKÖY -2-
   Örgütsüz olunca her yer aynı Hazırlayanlar:
   Gökhan Durmuş Ercan Karakaya Kurtköy sanayi havzasında kurulu, çoğu örgütsüz işyerlerindeki çalışma koşulları hemen hemen aynı: Ücretler en fazla asgari ücret seviyesinde, günlük çalışma süresi ortalama 10 saat, sigorta ise genellikle yapılmıyor. Sorunlar ortak; ancak işsizlik korkusu, işçilerin bir araya gelerek çözüm aramalarına engel oluyor. Görüştüğümüz işçiler, havzada değişik yerlerde kurulu belli başlı fabrikalardaki çalışma koşullarını anlattılar.

ARK KIRTASİYE: ÇOCUK İŞÇİLER Kalem, silgi, tükenmez kalem üretilen fabrikada 90 işçi çalışıyor. Günde 10 saat mesai uygulanan fabrikadaki ücretler 250 ile 380 milyon arasında değişiyor. İşçilerin hemen hepsi 25 yaşın altında; hatta çoğu 15-17 yaşlarında. Çalışmaya ilk olarak bu fabrikada başlayan Hacire Hacer, 22 yaşında. "İş aslında kolay ama zorlaştırıyorlar. Seri üretim isteniyor. Çalışanların yaşları küçük olduğu için bant şefleri çok bağırıyor" diyen Hacer, siparişler yoğun olduğu zaman sürekli fazla mesaiye kaldıklarını belirtiyor. Sevgi Kar ise Ark Kırtasiye'de çalışmaktan memnun. Daha doğrusu bir iş bulabilmiş olmaktan memnun. 21 yaşındaki Kar, 290 milyon lira ücret alıyor. İşten atılma korkusu nedeniyle zam isteyemediklerini söylüyor.

TEKNO MEKANİK: YEMEK PARASI İŞÇİNİN CEBİNDEN Koru Sanayi Sitesi'nde kurulu, torna parçaları üretiyor. 12 saatlik iki vardiya halinde 6 işçi çalışıyor. Tekno Mekanik'te çalışan 18 yaşındaki Haydar Özen, durumlarının sitedeki diğer atölyelerden iyi olduğunu düşünüyor. Meslek lisesini bitirdikten sonra çalışmak için Tokat'tan İstanbul'a gelen Özen, 4 aydır Tekno Mekanik'te. CNN makinesinde çalışan Özen'in ücreti 400 milyon. Sigortası ise iki ay kadar önce ödenmeye başlamış. Gece vardiyasında çalışırken bakkaldan, gündüz vardiyasında çalışırken de lokantadan yemek yediklerini anlatıyor.

ÖZEKSAN MEKANİZMA: 8 AY ÜCRETSİZ İZİN Kurtköy Kavakpınar'da kurulu Özeksan Mekanizma'da 80 işçi çalışıyor. İşçilerin yaşları 20 ile 30 arasında değişiyor. Günde 9.5 saat çalışılan fabrikada ücretler 350-500 milyon civarında. Kesim, montaj, kaplama ve kalıphane bölümleri bulunan fabrikada üretilen mekanizmalar Eskişehir, Nevşehir ve Konya gibi illere gönderiliyor. 10 yıldır Özeksan'da çalışan Eşref Can, ilkokul çağından beri çalışıyor. Son 10 aydır bu fabrikada çalışan Can, geçen yıl fabrikada 120 işçi bulunduğunu, "işlerin azalması" nedeniyle özellikle sigortasız çalışanların 15 gün ücretsiz izine çıkartıldığını, ancak bu iznin 8 ay sonra bittiğini anlattı. Önceden sigortasız işçi sayısının çok olduğu fabrikada, şu anda sigortasız işçi bulunmadığını belirten Can, ücretlerinin düşüklüğünden yakınıyor.

ÜLKER: TAŞERONLAŞTIRMA Türkiye'nin birçok yerinde fabrikası bulunan Ülker'in, Kurtköy'deki fabrikasında ise margarin yağ üretiliyor. 250 işçinin çalıştığı fabrikada sadece 50 işçi kadrolu. Diğer işçiler ise Çelebi Nakliyat, Utku Lojistik, Seher Gıda isimli taşeron şirketlere bağlı olarak çalışıyor. Taşeron işçiler 350-400 milyon arası ücret alıyorlar ve sigortadan başka hiçbir sosyal hakları yok. Günde 8 saat çalışılıyor, ancak sürekli fazla mesai var. Ücretlerin devamli geciktiğini anlatan işçiler, taşeron firmalarda çalışan işçilerin ücretlerinden de her ay kesinti yapıldığını iddia ediyorlar. Çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerine zam yapılmasını isteyen 100 işçi, üç ay önce işbırakmıştı. Ancak işçilerin taleplerini dikkate almayan patron, baskısını artırarak 50 işçinin de işine son verdi.

MURİÇ PLASTİK: SİGORTASIZ ÇALIŞMA Yazar kasa, florasan, yüzme paleti, deniz küreği, deniz maskesi üreten Muriç Plastik'te işçi sülkilasyonu çok yoğun. İşçiler iki vardiya halinde günde 12 saat çalışıyor. İşe girerken sigortalarının yapıldığı, servis olduğu söylenen işçiler, bir süre sonra hayal kırıklığı yaşadıklarını anlatıyorlar. Asgari ücret verilen fabrikada, pazar günkü zorunlu mesaiye gelmemenin karşılığı 22.5 saatlik ücret kesintisi. Zaten fabrika kesintileriyle ünlü: İşyerinde giyilmesi zorunlu tutulan tişörtü giymeyen işçinin 5 saatlik, bir dakika bile olsa işe geç gelen işçinin 3 saatlik ücreti kesiliyor; işten ayrıldıktan sonra tişörtü geri vermeyen işçiden 60 milyon, çalışırken kulandığı bıçağı geri vermeyen işçiden ise 50 Avro kesiliyor. İşçi sayısının zaman zaman 100'e yaklaştığı fabrikada, işler azalınca işten atmalar da başlıyor.

EKOL YATAK: FAZLA MESAİ ÜCRETİ YOK Yatak, koltuk, mobilya, sandık ve baza gibi ev eşyaları üreten Ekol Yatak Fabrikası'nda 70 işçi çalışıyor. İstanbul'un birçok yerinde; ayrıca Ankara, İzmir ve İzmit'te satış bayiliği olan Ekol Yatak Carrefour'a da satış yapıyor. Günde 10.5 saat çalışan işçilerin büyük çoğunluğuna asgari ücret veriliyor. İki üç ay önce 40 işçiyi "iş yok" bahanesiyle çıkartan patron, fazla mesai ücretlerini de vermedi. Geçtiğimiz aylarda işçilerin bir aylık sigortasını yapmayacağını açıklayan patron, gelen tepki üzerine bu kez "O zaman sizi bir ay ücretsiz izine çıkartırım" dayatmasında bulundu. İşçiler sigortanın yatırılmaması teklifini kabul etmek zorunda kaldı. Ekol Yatak'ta 4 yıldır çalışan Halis Yılmaz, sık sık benzer tekliflerle gelen patronun işçilerden "fedakarlık" beklediğini söyleyerek, "Biz yıllardır sürekli fedakarlık yapıyoruz zaten" diyor. Yılmaz; fabrikada her 3-4 ayda bir şeflerin değiştiğini, her gelen şefin işçilerin haklarını baltalamaya çalıştığını belirtiyor: "Saat 19.00 ile 21.00 arası mesaiye kaldığımızda yemek yemediğimiz için 3 saat mesai yazılıyordu. Sonra şeflerden birisi 'böyle olmaz' dedi, artık 2 saat yazılıyor. Eskiden para vererek kumaş, çekyat gibi şeyleri alabiliyorduk, artık bunu yasakladılar. Yemek saatlerinde dışarı çıkıyorduk, onu da yasakladılar. Servislerin güzergahlarını değiştirdiler, birçok arkadaş en az yarım saat yürüyor."

-BİTTİ-