04 Ocak 2006 22:00

Rusya istediğini aldı

Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz krizi, Ukray-na'nın fiyat artırımını kabul etmesiyle son buldu. Ukrayna hükümeti, bundan böyle Rus doğalgazının bin metrekübüne 50 değil 230 dolar ödeyecek.

Paylaş
Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren ve tüm Avrupa'da kaygı yaratan doğalgaz krizi sona erdi. Rusya'nın enerji tekeli Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller, Ukrayna'nın gaz dağıtım firması Naftogaz ile 5 yıllık bir anlaşmaya vardıklarını söyledi. Miller, anlaşma uyarınca Naftogaz'ın, Rus doğalgazının bin metrekübünü 230 dolardan alacağını bildirdi. Ukrayna şirketi, anlaşmazlığın çıkmasından önce Rus doğalgazının bin metrekübünü 50 dolardan satın alıyordu. Böylece Rusya, yaklaşık 5 katlık fiyat artışını kabul ettirmiş oldu. Anlaşmanın Gazprom için başarı olduğunu ve istediklerini aldıklarını kaydeden Miller, ayrıca Avrupa'ya istikrarlı doğalgaz arzının da garantiye alındığını kaydetti. Anlaşma 1 Ocak 2006'dan itibaren geçerli olacak. Bu arada Ukrayna, Türkmenistan ve Kazakistan'dan da doğalgaz almaya devam edebilecek. Ukrayna, bu iki ülkeden doğalgazı 95 dolara alacak.

Sonuç getiren hamle Rusya, Ukrayna'ya geri adım attırmak için önceki gece bir hamle daha atmış ve Ukrayna'dan 230 dolar değil, 250 dolar talep edebileceklerini ilan etmişti. Bu tehdidin ardından Ukrayna, 230 dolara razı olmak zorunda kaldı. Ancak bu kabullenişten önce, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı'ndan gelen sert demeç dikkat çekti. Bakan Yardımcısı Anton Buteyko, Moskova'yı "ekonomik baskı yapmak" ile suçladı ve "Rusya bir gün, Roma İmparatorluğu gibi çökecek" dedi.

Hatlar çeşitlenecek Krizin Batı Avrupa'da "istenmeyen sonuçlara" yol açması nedeniyle, Rusya'nın konuyla ilgili uzun vadeli tedbirler alacağına dair işaretler de geliyor. Enerji Bakanı Viktor Kristenko, ülkesinin Avrupa'ya sattığı doğalgazın ihraç yollarını çeşitlendirmesi gerektiğini söyledi. Kristenko, bu amaçla Almanya ile ortaklaşa girişilen Kuzey Avrupa doğalgaz boru hattı projesini hatırlattı. Rusya'nın, Baltık Denizi altından geçen Kuzey Avrupa doğalgaz boru hattı ile en büyük müşterisi Almanya'ya doğrudan doğalgaz göndermeyi planladığını ve bu hattın inşasına geçen ay başlandığını belirten Kristenko, bu tür başka seçeneklerin de incelenmesi gerektiğini kaydetti. Kristenko, Rusya'nın Mavi Akım projesi çerçevesinde gaz sevk ettiği Türkiye'nin, Güney Avrupa'ya transit gaz gönderilmesinde kullanılabilecek bir seçenek olduğunu söyledi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İstanbul iki kat fazla veremli

SONRAKİ HABER

İsrail'in duvar tutkusu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa