09 Mart 2011 13:02

İznik’te tarih kaderine terkediliyor

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, uğruna savaşlar yapılmış Bursa’ya bağlı İznik ilçesindeki Antik Roma Tiyatrosu ve Osmanlı dönemi eserlerinden İsmail Bey Hamamı kaderine terk edilmiş durumda.Antik Roma Tiyatrosunun görüntüsü ve yetkililerin ilgisizliği İznik halkını kahrederken, ilç

İznik’te tarih kaderine terkediliyor
Paylaş
Hüseyin Ercan

Antik Roma Tiyatrosunun görüntüsü ve yetkililerin ilgisizliği İznik halkını kahrederken, ilçeye gelen turistler büyük bir hayal kırıklığına uğruyor. Tiyatronun arkeolojik kazı çalışmaları çeyrek yüzyıl sürmüş olmasına rağmen bu önemli tarihi eser şu an atıl olarak durmakta. Ait olduğu dönemin önemli sanatsal ve kültürel faaliyetlerine sahne olan tiyatro günümüzde bile bir tiyatro salonuna sahip olmayan İznik’te görevine 2000 yıl sonra yabani ot bahçesi olarak devam ediyor. Gözümüze çarpan “Kazı alanına izinsiz girilmez” uyarı levhasına rağmen çocuklar her an yerinden kopup düşebilecek mermer kalıntılarının çevresinde oyun oynuyor. Gerekli bakım ve temizlik çalışmalarının dahi yapılmadığı tiyatro tam anlamıyla çöp zengini. Yüzyıllardır çiniciliği ile kendinden söz ettiren İznik tarihi eser zenginliği bakımından da oldukça zengin. Buna rağmen turizm konusunda ciddi bir atılım yapamaması bu tür tarihi eserlere gereken önemin verilmemesinden kaynaklandığı söyleniyor.

Yine ilçe sınırları içinde bulunan İsmail Bey Hamamı, Osmanlı dönemi mimari özelliklerinin sergilendiği önemli bir eser. Hakkında çok fazla şey bilinmese de 14. ve 17. yy. aralığında değerlendirilen hamam sokak köpeklerine mesken olmuş durumda. Hamama ulaşmak bir dert, gezmek daha büyük bir dert. Epey bir zaman önce hamam ile ilgili bir takım çalışmalar yapılmış, daha sonra kaderine terk edilmiş. Hamamın üzerinde kurulan sac levhalardan oluşan sundurma benzeri yapıya ait çeşitli parçalar her an kopup ciddi bir kazaya yol açabilecek durumda.

Konuya duyarlı bir grup İzniklinin yaptığı çalışma sonucu hazırlanan fotoğraf ve belgelerden oluşan bir rapor, belediyeye, Kaymakamlığa, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne, Bursa Valiliğine, Turizm ve Kültür Bakanlığına ve Başbakanlığa gönderildi. Gelecek yanıt merakla beklenirken İznikliler daha fazla geç kalınmadan gerekli çalışmaların yapılmasını istiyor.
(İznik/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Metal grevi 22 Mart’ta başlıyor

SONRAKİ HABER

Ayla Kutlu’ya mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa