31 Mart 2006 21:00

Çocuk da olsa 'gereği' yapılacak!

Başbakan Erdoğan, bölgedeki olaylarla ilgili sert mesajlar verdi. Üniter devletten taviz verilmeyeceğini söyleyen Erdoğan, "Kadın da çocuk da olsa güvenlik güçlerimiz terörün maşaları için gereken her türlü mücadeleyi yapacak" dedi.

Paylaş
Başbakan Erdoğan, bölgedeki olaylarla ilgili sert mesajlar verdi. Üniter devletten taviz verilmeyeceğini söyleyen Erdoğan, "Kadın da çocuk da olsa güvenlik güçlerimiz terörün maşaları için gereken her türlü mücadeleyi yapacak" dedi. Ankara'da partisinin il başkanları toplantısında konuşan Erdoğan, terörle mücadele konusunda "A'dan Z'ye" atılması gereken her adımın kararlı şekilde atılacağını söyledi. Başbakan, "Şiddet, meşru hak arama yolu değildir. Bunların hedefleri istikrar, barış ve güveni bozmak" diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti: "Güvenlik güçlerimiz çocuk da olsa, kadın da olsa kim olursa olsun terörün maşası haline gelmişse gerekli müdahale ne ise bunu yapacaktır. Bunun böyle bilinmesini istiyorum. Hiç kimse yanlış bir hesabın içine girmesin." Erdoğan, "Buradan açıkça söylüyorum; bunu yapanların niyetlerini de kimliklerini de biliyoruz. Bunu da böyle biliniz. Ellerindeki o taşların hedefi de amacı da bellidir, bunu da biliyoruz. Hedeflerini gayet iyi tespit ettiğimiz için müdahale şartlarımız da bellidir. Ama hepsinin zamanlaması vardır. İnsanımızın artık tadını almaya başladığı özgürlüklere müdahale etmeye çalışanlar karşısında bizleri bulacaktır. Bunu da böyle biliniz" diye konuştu.

Baydemir'e mesaj İsim vermeden Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i de eleştiren Erdoğan, "Seçimle işbaşına gelenler legal yapı içinde illegal olaylara girerse yasaları karşısında bulacak. Yürütme olarak ne gerekiyorsa onu yapacağız. 'Seçimle işbaşına geldim, her istediğimi yaparım' diyemezsin. Yok öyle şey" diye devam etti. Medyadan da "terör" haberlerini verirken dikkatli olmasını isteyen Başbakan, "Siz bunları yazmazsanız teröristler de propaganda yapamaz. Bütün bunlara haber değeri vardır diye bakamazsınız. Bu, ülkenin milli davasıdır" dedi.

Gül: Yasal tedbir olabilir Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül de, terörle mücadele konusunda gereken her türlü önlemin alınacağını, bunlar arasında yasal düzenlemelerin de olabileceğini söyledi. AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında Gül, Diyarbakır'daki olaylar hakkında bilgi verdi. Gül, "gerekli önlemler alınacak. Bu önlemler arasında yasal tedbirler de olabilir. Ama kesinlikle demokratik süreçten geri adım atılmayacak" diye konuştu.

Aksu'dan DTP'ye uyarı Bu arada il milletvekilleriyle Diyarbakır'a giden ve Belediye Başkanı Baydemir'le görüşmeyen İçişleri Bakanı Aksu, DTP'yi üstü kapalı uyardı. Aksu, "(siyasi parti yöneticileri) kesinlikle yanlış ve kanunsuz işlere yönelmemeli. Bu kanunlarımızda da yazılı. Görev ve sorumluluk bilinciyle davranış sergilemeleri zorunludur" dedi.


İ.Ü.'den 'siyasetsiz' siyasi açıklama İstanbul Üniversitesi Senatosu, "Diyarbakır'da sahneye konulan ve yaygınlaştırılmak istenilen olayların arkasında, yanında, hatta içinde yer alan iç ve dış mihraklara karşı, hukuk ve demokrasi ilkeleri doğrultusunda gerekli tüm önlemlerin alınması için" parlamentoyu ve hükümeti göreve çağırdı. İÜ Senatosu, Diyarbakır'da meydana gelen olayları ele almak üzere, Rektör Prof. Dr. Mesut Parlak başkanlığında olağanüstü toplandı. Prof. Dr. Parlak, toplantının ardından Rektörlük Binası'ndaki Senato Salonu'nda, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Şafak Ural ve Prof. Dr. İrfan Papila, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkut Tuna ve Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Akalp ile basın toplantısı düzenledi. "Senato Duyurusu"nu ise Mesut Parlak okudu. Senato, söz konusu gösterilerin daha vahim olayların başlangıcı ve provası özelliği taşıdığının bilincinde olduğu ifade ederek parlamentoyu ve hükümeti göreve çağırdı. Prof. Dr. Mesut Parlak, bir gazetecinin, "Bu olaylara ilişkin olarak hükümetin yaptığı açıklamaları yeterli bulmuyor musunuz?" sorusuna, ''Siyaset bizim işimiz değil. Biz akademik bir kurumuz'' yanıtını verdi.


Bu da muhalefet! CHP'li Gökhan Durgun, bir soru önergesi vererek, Baydemir için "Bu belediye başkanının, tahrikin planlayıcısı, destekçisi, teşvikçisi olduğunun bir kanıtı değil midir?" diye sordu. Güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşanan ölümlerle hiç ilgilenmeyen Durgun, İçişleri Bakanı Aksu için de "görevden alınacak mı?" diye sordu. DYP, "Cüretlerinin başlıca nedeni hükümet yetkililerinin hareketsizliğidir" suçlamasında bulundu. DYP Genel İdare Kurulu (GİK) adına yapılan açıklamada "Toplumumuz, ülkemiz, devletimiz tarihimizdeki en ağır tehditlerden biriyle karşı karşıyadır" iddiasında bulunuldu.

ÖNCEKİ HABER

Devlet eliyle şaka yapılacak!

SONRAKİ HABER

Özkan ve Önal'a beraat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa