24 Temmuz 2006 21:00

Saldırı uzun sürecek

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan'a yönelik saldırıların 'çok uzun bir süre devam edeceğini' açıkladı. ABD de, İsrail'e bomba ve mühimmat göndermeye başladı.

Paylaş
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD'den tam destek gören Lübnan'a yönelik saldırıların "çok uzun bir süre" devam edeceğini açıkladı. Olmert, önceki gün kabine toplantısında yaptığı açıklamada, "Diplomatik süreç, terör altyapısının yok edilmesini önlemeyecektir. Bu süreç de uzun zaman alacak" dedi. İsrail'in kuzeyindeki askeri bölge komutanı Udi Adam da, 12 Temmuz'da saldırıların "haftalarca süreceğini" ilan etti. ABD yönetimi de, "bomba sıkıntısı" çekmeye başlayan İsrail'e, "sığınak delen" 100 kadar bomba verme sürecini hızlandırdı. Eşşark El Avsat gazetesine göre bombalar, Katar'daki bir Amerikan üssünden İsrail'e gönderilecek. İsrail'in gayrıresmi istihbarat sitesi Debka ise, ABD'nin silah sevkıyat işleminin başladığını bildirdi. Siteye cumartesi günü giren habere göre; dev Galaxy C141 nakliye uçaklarına yüklenen bomba, füze ve uçak-helikopter yedek parçaları, İsrail'e gönderilmeye başlandı.

NATO gücü olasılığı Bu arada İsrail hükümeti, Güney Lübnan'a "uluslararası bir güç" konuşlandırılmasını kabul etti, ancak bu gücün NATO gücü olması teklifini getirdi. ABD'nin de benimsediği bu öneri, gerçekleşmesi halinde bir yandan NATO'nun "Ortadoğu'ya açılmasını" sağlarken, diğer yandan Türkiye gibi NATO üyesi ülkeleri, İsrail ve ABD çıkarına cepheye sürecek. Nitekim İsrail kaynakları "Türkiye'nin bu güçte yer almasını olumlu karşılarız. Türk askerleri çok profesyonel ve iyi eğitilmiş" dediler. Türkiye'nin söz konusu gücün komutasını üstlenmesi olasılığını da değerlendiren kaynaklar "Bu güç Lübnan'a konuşlandırılacak. Gücün liderliğine ilişkin kararı da NATO'ya aittir" ifadesi kullandı.

Dişe diş direniş İsrail ordusu bir yandan Lübnan'ı havadan bombalarken, diğer yandan da sınırdan Güney Lübnan'a yönelik sızmalar yaparak bazı köy ve kasabaları ele geçirmeye çalışıyor. Dünkü sızmalar sırasında meydana gelen şiddetli çatışmalarda, Hizbullah, hafife alınmaması gereken bir güç olduğunu bir kez daha gösterdi. El Cezire televizyonu, İsrail ordusu tarafından ele geçirilen sınırdaki Marun El Ras köyünde meydana gelen çatışmalarda 2 İsrail askerinin öldürüldüğünü, bazılarının yaralandığını duyurdu. El Cezire, 5 İsrail tankının da tahrip edildiğini belirtti. Yaralı askerleri taşıyan bir İsrail helikopteri de düştü veya düşürüldü. Helikopterdeki askerlerin tamamının öldüğü sanılıyor. Hizbullah ayrıca, dün sabah Marun El Ras köyü civarındaki gizli tünellerden işgalci askerlere ateş açtı. Saldırıda 9 asker yaralandı.

İkinci hedef İsrail ordusu, Marun El Ras'tan sonra, Bint Cbel kasabasını da ele geçirmeye çalışıyor. İsrail askerleri, Güney Lübnan'daki Sur kenti çevresinde, Hizbullah gerillalarının füze fırlattığı 9 rampayı yok etti, önceki gece boyunca 270'den fazla hedefe saldırıda bulundu. İsrail askerlerinin henüz Bint Cbel'e giremediği, bölgenin havadan ve karadan bombalandığı bildirildi. Askerler, önceki gece Marun El Ras civarında iki Hizbullah gerillasını da esir aldı. Yine önceki günkü hava saldırılarında, Hallusiye bölgesinde bir eve füze isabet etmesi sonucu bir sivil öldü. Civardaki saldırılarda 10 sivil de yaralandı.

İnanılmaz tehdit İsrail ayrıca "şok edici" bir tehdit savurarak, Hayfa kentine düşen her Hizbullah füzesine karşılık "Beyrut'un güneyinde 10 evi yıkma" tehdidinde bulundu. İsrail askeri radyosuna açıklamalarda bulunan üst düzey havacı yetkili, Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'un, "Hayfa'ya düşen her füzeye karşılık Beyrut'un güney mahallesinde çok katlı 10 binayı yıkma talimatı verdiğini" açıkladı. Hayfa'ya yönelik önceki günkü son füze saldırılarında 5 kişi yaralandı. İsrail ayrıca, Lübnan'a saldırı başlatmasından bu yana ilk kez bir Filistin mülteci kampını bombaladı. Sur kenti yakınlarındaki Raşidiye mülteci kampına yönelik bombardımanda, biri 4 aylık bir bebek olmak üzere 6 kişi yaralandı. Hizbullah ise, sınır bölgelerinde İsrail askerleriyle çatışırken, yalnışlıkla bir BM gözlemcisini yaraladı. İsrail uçakları, Gazze Şeridi'nde de bazı binaları bombaladı. Dünkü bombardımanda 2 Filistinli öldü. Lübnan'da İsrail tarafından öldürülenlerin sayısının 400'e yaklaştığı belirtiliyor. İsrail tarafında ise 22'si asker, 39 kişi öldü.


Diyalog önerisine ret ABD'nin BM Büyükelçisi John Bolton, Suriye'nin Lübnan krizini çözmek için ortaya attığı diyalog önerisini reddetti. Bolton, Amerikan Fox televizyonuna önceki gün yaptığı açıklamada, Lübnan krizin çözmek için Suriye'den gelen diyalog önerisini reddettiğini belirtti, bölgeye NATO denetiminde bir uluslararası güç konuşlandırılmasının planlanmasına ise hazır olduklarını kaydetti. "Suriye'nin ne yapmasını gerektiğini öğrenmek için diyaloga gereksinimi yok" diyen Bolton, Suriyelilerin Hizbullah tarafından kaçırılan 2 İsrailli askerin serbest bırakılmasını ve "masumlara füze saldırısı düzenlemeye son vermesini" sağlamak için baskı yapması gerektiğini söyledi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal El Mikdad, Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların durdurulması ve sorunun çözümü için ABD ile diyaloga girmeye hazır olduklarını açıklamıştı.

El Kaide teklifi Suriye ayrıca, Lübnan'daki El Kaide hücrelerinin yerinin saptanması için ABD'ye yardım önerdi. İngiliz Sky News televizyonunda, Suriye İletişim Bakanı Amr Salim'e yakın kaynaklardan alınan bir deklarasyona dayandırılan haberde, "Suriye'nin ABD'ye bir dizi öneride bulunduğu, bunlar arasında, Lübnan'daki El Kaide hücrelerinin yerinin saptanması, İran ile arabuluculuk ve Irak'ta önemli bir rol oynamak" gibi önerilerin yer aldığı belirtildi. Haberde, deklarasyonda, "El Kaide hücrelerinin nerede olduğunu biliyoruz, bunu size söyleyebiliriz. Suriye, gerçek ve somut bilgilere sahip. Suriye ayrıca, İran ile ABD arasında arabuluculuk öneriyor ve belki de Irak'ta önemli bir rol oynayabilir" ifadelerinin yer aldığı kaydedildi. Suriye Enformasyon Bakanı Muhsin Bilal ise, İsrail'in Lübnan'ı işgal etmesi halinde çatışmaya dahil olacağını açıkladı. Bilal, "Eğer İsrail Lübnan'ı işgal eder ve Suriye'ye yaklaşırsa, Suriye çatışmaya katılacak" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Harran Ovası çoraklaşmadan...

SONRAKİ HABER

Bir ses verin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa