08 Ekim 2006 21:00

Tıp fakülteleri dünyaya bağlanamıyor

Tıp biliminin hızla geliştiği, internet üzerinden bilginin dünyayı dolaştığı çağımızda, Dicle, Kırıkkale, Selçuk, Süleyman Demirel, Trakya ve Maltepe Üniversiteleri'nın tıp fakültelerinde internet bağlantısı olan bilgisiyar yok.

Paylaş
Tıp biliminin hızla geliştiği, internet üzerinden bilginin dünyayı dolaştığı çağımızda, Dicle, Kırıkkale, Selçuk, Süleyman Demirel, Trakya ve Maltepe Üniversiteleri'nın tıp fakültelerinde internet bağlantısı olan bilgisiyar yok. Pek çok üniversitede tıp kütüphanesi, yerli ya da yabancı dergi bulunmuyor. Laboratuvar, kadavra, mikroskop eksiği sürerken, bazı ana bilim dallarında profesörsüz-doçentsiz eğitim veriliyor. Türk Tabipleri Birliği Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Raporu, bir yandan tıp eğitiminde son yıllarda yaşanan gelişmeyi gözler önüne sererken, bir yandan da eksikliklere dikkat çekiyor. AKP Hükümeti dört yeni tıp fakültesi açmaya hazırlanırken, 2000'den sonra açılan 3 yeni tıp fakültesi, altyapısı hazırlanmadığı için öğrencilerini başka tıp fakültelerine gönderiyor. 2000'de açılan, 2002'de öğrenci kabul etmeye başlayan 18 Mart Çanakkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 107 öğrencisi İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde eğitim görüyor. 2003'ten bu yana öğrenci alan Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 59 öğrencisi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2002'den bu yana öğrenci kabul eden Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi'nin 254 öğrencisi ise Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi'nde eğitim yaşamlarını sürdürüyor. Tıp fakültelerine göre profesör dağılımında da ciddi açıklar bulunuyor. 230 öğrencinin bulunduğu Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 5, 196 öğrencinin tıp eğitimi aldığı Kırırkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 9, 157 öğrencinin eğitim gördüğü Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 5, 185 öğrencisi olan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ise 13 profesör kürsüye çıkıyor. Benzer bir tablo doçent ve yardımcı doçent dağılımında da göze çarpıyor. Bazı ana bilim dallarında ne profesör ne de doçent bulunuyor.

Bilgisayar var internet yok Dicle, Kırıkkale, Selçuk, Süleyman Demirel, Trakya ve Maltepe Üniversiteleri'nin tıp fakültelerinde öğrencilerin kullanımı için bilgisayar olmasına rağmen internet bağlantısı yok. Abant İzzet Baysal Düzce Tıp Fakültesi ve Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde internet bağlantılı bilgisayar sayısı 3, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ise 2. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 225 öğrenciye bir bilgisayar düşerken, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 10 öğrenciye bir bilgisayar düşüyor. Tıp fakültelerinin yaklaşık yarısında tıp kampusü içinde tıp kütüphanesi bulunmazken, Abant İzzet Baysal, Adnan Menderes, Karaelmas, Mersin ve Gaziosmanpaşa Tıp fakültelerinin öğrencileri tıp kütüphanesi dışındaki merkez kütüphaneye gitmek zorunda kalıyor. Bir öğrenciye yarım kitap! Tıp fakülteleri kütüphanelerinin çoğunun içerik açısından da zayıf olduğu görülüyor. Karaelmas Tıp Fakültesi'nde bir öğrenciye 0,5 kitap düşerken, İnönü ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1,2, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1,3, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1,6, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ise 2,2 kitap düşüyor. Yerli ve yabancı dergiler ise yaklaşık her iki tıp fakültesinden birinin kütüphanesinde bulunmuyor.


Kadavra, mikroskop, laboratuvar açığı
  • Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde anatomi laboratuvarı var ama kadavra yok.
  • Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 178 öğrenciye 1 kadavra düşüyor.
  • Temel bilimler laboratuvarları olan fakültelerin yarısında mikroskop yok.
  • Trakya Üinversitesi Tıp Fakültesi'nin patoloji laboratuvarında mikroskop yok.
  • Bazı fakültelerde multidisipliner, bazılarında ise özel laborutuvarlar yok.

  • ÖNCEKİ HABER

    Mevsimlik tarım işçilerinin
       sorunları Meclis'e taşınıyor

    SONRAKİ HABER

    JİTEM deneme amaçlı
       bombalar patlatıyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa