03 Kasım 2006 22:00

AB'ye destek azaldı

'AB Sürecinde Türkiye'nin Sosyopolitik Profili' araştırması halkın AB'ye desteğinin azaldığını gösterdi

Paylaş
Uluslararası Stratejik Araştırma ve Danışma Merkezi Platformu'nun 'AB Sürecinde Türkiye'nin Sosyopolitik Profili' konulu kamuoyu araştırması, 2004 yılından bu güne, halkın AB üyeliğine olan desteğinin azaldığını gösterdi. Prof. Dr. İbrahim Armağan'ın proje koordinatörlüğünü yaptığı araştırmadan, değişik nedenlerle AB'ye güven ve üyelik isteğinin azaldığı sonucu çıktı. Araştırmaya göre AB üyeliğini isteyenlerin oranı 2002'de yüzde 76.35 iken, 2004'te 64.82, 2006'da ise yüzde 57.41 oldu. Yapılan araştırmanın çarpıcı sonuçlarından birisi de en az güvenilen meslekler sıralamasında, milletvekilliği, müteahhitlik ve kooperatifçilik gibi mesleklerin hayat kadınlığından daha az güvenilir meslekler olduğunun ortaya çıkması oldu. 15 il ve bin 900 denek üzerinde yapılan araştırmaya göre, iktidar ve ana muhalefet partisi oy kaybederken siyasete güven azalıyor ve milliyetçilik tırmanıyor.

Bölgesel dengesizlik artıyor İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Lokali'nde basın toplantısı düzenleyen Proje Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Armağan, yapılan çalışmaya göre açlık, yoksulluk, işsizlik, toplumsal ve bölgesel dengesizliklerin arttığını belirtti. Siyasal ve sosyal yozlaşmanın, insanların birbirine yabancılaşmasının ve yalnızlaşma duygusunun, değerler sisteminin çökmesinin toplumda bir kuralsızlık (anomi) durumu yarattığına dikkat çeken Armağan, kurumlara ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Son yıllarda kurumlar konusunda yapılan çalışmalarda en güvenilir kurumların başında Cumhurbaşkanlığı ve TSK'nın yer almasının iki önemli sosyolojik nedeni olduğunu belirten Armağan, vatandaşların siyaset kurumuna ve siyasal partilere güvensiz olmasından ve Cumhuriyet'e bağlı olmasından kaynaklandığını belirtti. Armağan, "Egemenliğin millete ait olduğu bir toplumda, siyaset kurumuna güven düzeyinin yüksek olması gerekir" dedi. Nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman olmasına rağmen, din adamlarına yani din kurumuna olan güvensizliğin son derece anlamlı olduğunu söyleyen Armağan, vatandaşlar arasında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın tüm inançları temsil etmediği ve dinin sürekli olarak siyasete alet edildiği görüşünün yaygın olduğunu söyledi.

CHP oy kaybediyor Siyasal partilere ilişkin değerlendirmesinde de ana muhalefet partisinin önceki seçimlere oranla oy kaybettiğini ifade eden Armağan, halkın CHP'den soğumasının nedenleri arasında, CHP'nin sosyal demokrasiden uzaklaşması, alternatif program ve proje üretememesi, emekçi kesime dönük bir parti görünümünden çok burjuva partisi profili çizmesi, Kürt sorunu konusunda milliyetçi ve çözüm önermeyen yaklaşımı, insan hakları ve demokratikleşme konusundaki olumsuz tavrı, askeri ve sivil devletçi, seçkinci bürokrasiye dayanarak politika yapması gibi konuları saydı.

ÖNCEKİ HABER

Takva ile kapitalizm
   arasında Muharrem'in öyküsü

SONRAKİ HABER

Strateji Belgesi
   '301'i kaldırın' diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa