10 Şubat 2011 00:00

18 yaşından sonraki giderler ne olacak?

19 yaşında olan Ulaş Bingöl, tıp dilinde adı “Opere Spina Bifida” olan hastalığı ile doğduğu günden bu yana mücadele ediyor.

Paylaş

19 yaşında olan Ulaş Bingöl, tıp dilinde adı “Opere Spina Bifida” olan hastalığı ile doğduğu günden bu yana mücadele ediyor. Hastalık omuriliğin eksik olmasından kaynaklanan küçük ve büyük idrarı hissetmeme yüzünden tutamamak olarak da tarif edilebilecek bir hastalık. Ulaş’ın babası Mehmet Bingöl, oğlu 18 yaşını dolduruncaya kadar sağlık ile ilgili bütün giderleri kendi sigortası üzerinden karşılayabildiği için bu günlere kadar çok sıkıntı yaşamadıklarını ama Ulaş’ın 19 yaşına girmesi ile beraber harcamalardan kaynaklı aile bütçelerinin tamamen sarsıldığını ifade ediyor.
Karşıyaka Devlet Hastenesinin 9 Temmuz 2008 tarihli raporunda Ulaş’ın yüzde 85 özürlü olduğu belirtilirken, Tepecik Eğitim Araştırma Hastahanesinin 26 Nisan 2010 ve 9 Aralık 2010 tarihlerinde yaptığı incelemelerde Ulaş’ın durumunun Sosyal Güvenlik Kurumunca incelenmesine kanaat getiriliyor ve sıkıntılar bundan sonra başlıyor. Kurum, Ulaş’ın çalışabilecek durumda olduğuna karar veriyor. Mehmet Bingöl’ün valiliğe yaptığı yeşil kart başvurusu ise emekli maaşı olması nedeniyle reddedilmiş.
EMEKLİ AYLIĞI SAĞLIK GİDERİNİ KARŞILAMIYOR
Mehmet Bingöl, aldığı maaşın 700 lira ev kirasının ise 300 lira olduğunu evde 4 kişi yaşadıklarını belirtiyor. Oğlunun sadece bir günde kullanmak zorunda kaldığı sonda aleti ve bez giderinin 40 lira tuttuğunu, ilacın ise 100 lira olduğunu belirtiyor. Bingöl, “Yani bir ayda 1300 lira sadece oğlumun medikal malzemelerine gidiyor ve devlet benim 700 lira maaşla bütün bunları yapabileceğimi düşünüyor” diyor.
Oğlunun raporunun daha önce olduğu gibi yüzde 85 özürlü olması halinde özürlü maaşı alabileceğine, ulaşımdan ücretsiz yararlanabileceğine dikkat çeken Bingöl, aynı hastalığa dair iki farklı rapor verilmesine anlam veremediğini belirtiyor.
‘UYKULARIM KAÇIYOR’
Aile olarak dayanabilecekleri yere kadar dayanacaklarını ifade eden Bingöl, “Ama ya bizler öldükten sonra oğlum tek başına ne yapacak? Bu düşünce benim uykularımı kaçırıyor. Oğlumun 3 saatte bir sondasının ve bezinin değiştirilmesi lazım. Hangi iş yerinde Ulaş’ın bunları
yapabilmek için olanağı olabilir ki? Sağlıklı insanlar işsizlikten intihar ederken benim oğlum nasıl iş bulacak bu da ayrı bir sorun tabii. İş bulsa bile büyük ya da küçük idrarının geldiğini hissetmeyen bir insan iş yerinde nasıl çalışabilir arkadaşları ona uyum sağlar mı? O arkadaşlarına bu koşullarda uyum sağlar mı bunu soran yok” diyor.
BELEDİYEDEN YANIT YOK
1999-2004 yılları arasında CHP’den İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde meclis üyeliği yaptığını ifade eden Bingöl, “Biraz da buralara verdiğim emeklere güvenerek oğlum için Çiğli Belediyesine iş başvurusunda bulundum. Sonuçta devletin yüzde 3 özürlü kadrosundan işe alınır diyordum. Ama alınmadı. Alınmadığı gibi bütün yardım ve destek isteklerim geri çevrildi” diyor.
İBB’ye iş ya da herhangi bir destek için başvurduğunu ancak hâlâ bir cevap alamadığını ifade eden Bingöl, “Ölmeden önce oğlumun bir geleceğe sahip olması için her şeyi yapacağım. Bizi görmezden gelmeye devam ederlerse Ankara’ya da yürürüm, açlık grevine de girerim” diyerek bitiriyor sözlerini. (İzmir/EVRENSEL)
Koray Yetiş
ÖNCEKİ HABER

629 bin ton tehlikeli atık

SONRAKİ HABER

Liseliler ilk adımı attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa