09 Şubat 2011 00:00

Kentsel dönüşüme barakasıyla direniyor

İSTANBUL’un Ataşehir ilçesi Küçükbakkalköy semtinde 51 yıldır yaşadığı tapu tahsis belgeli evi 5 yıl önce “Kentsel Dönüşüm” gerekçesiyle yıkılan Roman Vatandaş Yüksel Dum, 18 nüfuslu ailesiyle birlikte kurduğu barakada yaşam savaşı veriyor.

Paylaş

İstanbul’un yoksul semtlerinde “Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında yürütülen yıkım ve yenileme çalışmaları yoksulları mağdur etmeye devam ediyor. Sulukule, Derbent, Tarlabaşı, Karadolap, Ayvansaray gibi semtlerde yapılan projeler ile zaten yoksul olan binlerce vatandaş TOKİ’ye milyonlarca lira borçlandırılarak, yıllardır yaşadıkları yerlerden adeta sürgün ediliyor. Halk arasında “rantsal dönüşüm” olarak nitelenen “Kentsel dönüşüm”ün mağdur ettiği semtlerden biri de yoğunluklu olarak Roman vatandaşların yaşadığı Ataşehir’e bağlı Küçükbakkalköy semti. 2006 yılında başlatılan proje kapsamında birçok ev yıkıldı ve bölge “lüks konutlar” yapılması için boşaltıldı. 51 yıldır üzerinde yaşadığı tapu tahsis belgesi bulunan Yüksel Dum isimli Roman vatandaşın evi de yıkılan evlerden biriydi.
BARAKADA LÜKS KONUTLARA DİRENİYOR
5 yıldır arazisini terk etmeyen ve 18 nüfusu ile kurduğu barakada yaşayan Dum, adeta “Kentsel dönüşüme” barakası ile direniyor. Yıkımın ardından arazisinin bulunduğu bölge Ataşehir’den Kadıköy Belediyesine devredilen Dum, arsasına sahip olabilmek için 1 milyon 21 bin 250 TL ödeme yapmak zorunda. Dum, seyyar satıcılıkla kazanamayacağı ölçüde biçilen fahiş fiyatı ödeyemezse bu kez de yaşam mücadelesi verdiği barakasından da vazgeçmek zorunda kalacak. İstanbul Valiliği ve Cumhuriyet Savcılıkları dahil tüm yetkili kurumlara yaptığı başvurulardan hiçbir sonuç alamayan Dum, “Tabii ki ne kadar mahkemeye başvurduysam ‘Soruşturmaya yer yok’ cevabını aldım. Çünkü evlerimizin yıkılmasının ardandan yapılacak yeni inşaatlar emekli hakimler ve savcılar tarafından yapılacaktı” dedi.
Dum, barakasını kurduğu 2006 yılından bu yana ise 18 kişilik ailesi ile direnmeye başladığını söyledi. Adalete güvendiklerini fakat altı yıldır verdikleri yaşam mücadelesinde adaleti yanlarında göremediklerini belirten Dum başvurduğu kurumlar tarafından zaman zaman tehditlere de maruz kaldığını kaydetti.
TAPULU ARAZİSİ YENİDEN KENDİSİNE SATILMAK İSTENDİ
Kadıköy Belediyesi tarafından kendi tapu tahsisli arazisinin kendisine yeni tapusunun verilmesi için 1 milyon 21 bin 250 TL ödeme emeri çıkartıldığını belirten Dum, 51 yıldır tapulu arazisinin böylesi bir fiyatla kendisine satılmaya çalışılmasını ise anlamakta zorluk çektiğini söyledi.
‘ROMAN OLDUĞUM İÇİN LAYIK GÖRMÜYORLAR’
5 yıldan bu yana yaşadıkları sıkıntıların temel sebeplerin birisinin Roman olması olduğunu belirten Dum, Türkiye’de sürekli hükümet tarafından dillendirilen “Roman açılımı” ve “Kimlikler arası ayrımcılık son buldu” söylemine ise inanmadığını söyledi. Dum; “Başbakan da konuşsun Cumhurbaşkanı da konuşsun Türkiye’de ırk ayrımının olmadığını söylesinler bana. TC kimliği taşıyoruz neden bunları yaşıyoruz. Vatandaş olarak biz bu ülkede hangi kanuna bağlıyız anlamadım, Kim ne derse desin ben yaşadığımı biliyorum. Bu araziyi zamanında babam parayla almış ama şimdi değerlenmiş. Roman olduğumuz için bizi buraya layık görmüyorlar” şeklinde konuştu. (İstanbul/DİHA)
Çağdaş Kaplan
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Pirelli işçinin posasını çıkartıp atıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa