İsveç’te özelleştirme fiyaskosu
Rekabetin eğitim, sağlık ve yaşlılık bakımı gibi hizmetlerin kalitesinin armasına yol açacağını iddia ederek özelleştirmelere giden İsveç Hükümeti büyük bir açmazın içerisinde. Art arda yayınlanan raporların, özelleştirilen okullarda eğitimin, hastanelerde ise sağlık hizmetlerinin kalitesinin düştüğü
Rekabetin eğitim, sağlık ve yaşlılık bakımı gibi hizmetlerin kalitesinin armasına yol açacağını iddia ederek özelleştirmelere giden İsveç Hükümeti büyük bir açmazın içerisinde. Art arda yayınlanan raporların, özelleştirilen okullarda eğitimin, hastanelerde ise sağlık hizmetlerinin kalitesinin düştüğünü göstermesinden sonra yaşlılık bakımında ortaya çıkan skandallar hükümeti harekete geçmek zorunda bıraktı.
Bir basın toplantısı düzenleyen “Yaşlılar Bakanı” Maria Larsson, Sosyal Sağlık Genel Müdürlüğüne özel kurumlarla, devlet bakım kurumlarındaki yaşlılık bakımı arasındaki farklılıkları araştırma görevi verdiğini açıkladı. Bakanın bu manevrasının amacı kamuoyundan özelleştirmelere karşı gelen tepkileri yumuşatmak ve özelleştirmeleri halka daha sempatik göstermek olarak değerlendirildi.
Belediyenin özel sektöre devrettiği yaşlılık bakımında yaşanan skandallar bir süredir gazete manşetlerinden düşmüyor. Özellikle de Carema Cares adlı firmanın işlettiği işyerlerinde yaşlıların insanlık dışı koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığı, bunu gündeme getiren personelin çeşitli yöntemlerle susturulmaya çalışıldığı medyada yer aldı. Tepkiler sonucu Belediye Başkanı, Carema ile yapılan sözleşmenin iptal edildiğini ve skandalların yaşandığı yerlerin yeniden belediye tarafından işletileceğini açıklamak zorunda kaldı.
Belediye devralsa bile Carema’nın sahipleri hedefledikleri kârların çok daha fazlasını elde etmeyi başardı. Şirket son üç yıl içinde kârlarını beş kat artırdı. 2005 yılında 88 milyon kâr ederken bu miktar 2009 yılında 624 milyon krona yükseldi. Şirketin kâr oranı da yüzde 17.7’den yüzde 33.4’e yükseldi. Bu kârlar personel sayısı düşürülerek, yaşlıların bakım masraflarından kısıntı yapılarak sağlandı. Carema bununla da yetinmedi ve vergi vermemek için Jersey’deki ana şirketine para aktardı. Böylelikle yaşlılar sabun, bez ve kağıt sıkıntısı yaşar, günlerce altlarındaki bezin değiştirilmesini beklerlerken şirket aşırı kâr elde etti. (Stockholm/EVRENSEL)