13 Aralık 2010 00:00

‘AKP Wikileaks Komisyonu’ çalışmalarını tamamladı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kurulan, “AKP Wikileaks Komisyonu” çalışmalarını bugün toplanacak MYK’da masaya yatıracak. AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu’nun başkanlığında kurulan komisyon, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalıştı.

Paylaş

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kurulan, “AKP Wikileaks Komisyonu” çalışmalarını bugün toplanacak MYK’da masaya yatıracak. AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu’nun başkanlığında kurulan komisyon, Adalet Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile ortak çalıştı. Belgelerdeki iddialar nedeniyle Amerikalı diplomatlara dava açmak için “iç ve dış hukuk” incelendi. Komisyon, uluslararası hukuk ve sözleşmelerden yola çıkarak, özellikle çalışmalarını “Viyana Sözleşmesi” üzerinde yoğunlaştırdı.
Başta Erdoğan olmak üzere AKP’li bakan ve milletvekilleri hakkında ortaya atılan iddialar, AKP’de kurulan bir komisyon tarafından kapsamlı bir şekilde araştırıldı.
KOMİSYON NASIL ÇALIŞTI?
Wikileaks belgeleri iç ve dış hukuk boyutları kapsamında incelendi.
Edinilen bilgilere göre, iddialar şahıslar üzerinden incelendi. Belgelerde yer alan iddiaların “suç unsuru” taşıyıp taşımadığı, uluslararası hukuka göre davanın nasıl, nerde kime ve kimlerin açacağı şekliyle incelendi. Adalet Bakanlığı, belgelerde yer alan iddiaları “iç hukuk”, Dışişleri Bakanlığı ise “dış hukuk” çerçevesinde inceledi. Komisyon toplantılarında özellikle belgeleri “Viyana Sözleşmesi” boyutuyla ele aldı.
DAVA GÜNDEMDE
Komisyon toplantılarında; Viyana Sözleşmesi’ne göre, “diplomatların dokunulmazlığı” unsurunu da dikkate alarak, diplomatlar hakkında Amerika’da dava açılıp açılamayacağını araştırdı.
Toplantılarda, şahıslar hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili olarak farklı davaların açılabileceği üzerinde duruldu. İç ve dış hukuk çerçevesinde dava açılabileceği durumunda kişiler hakkında ayrı ayrı davaların açılabileceği kaydedildi. Bu çerçevede; Başbakan Erdoğan hakkında “İsviçre’de 8 ayrı bankada para hesabı”, Abdülkadir Aksu hakkında “eroin, rüşvet” gibi iddiaların “iftira” davası, Bülent Arınç hakkında ise “hakaret” davası açilabileceği kaydedildi.
AKP’de kurulan “Wikileaks Komisyonu” çalışmaların bugün toplanacak MYK’da masaya yatıracak. Elde edilen veriler üzerinden Amerikalı diplomatlara “dava” açılıp açılmayacağına karar verilecek.
Alınan karar komisyon başkanı Aksu tarafından açıklanacak.

Türkiye-İsrail ilişkilerinde özür krizi aşılacak mı?

İSRAİL’in kanlı Mavi Marmara baskınında Ankara’nın talep ettiği özrü dilememekte ısrarı sürerken, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinin nasıl sağlanacağı diplomasinin önemli gündemlerinden biri olmayı sürdürüyor.
ABD’nin önemli gazetelerinden New York Times gazetesi, “Türkiye ile İsrail, aralarındaki bağlar onarmak istiyor” dedi. Haberde “İsrail ve Türkiye’den yetkililerin, Cuma günü, hükümetlerinin ikili ilişkideki kanamayı durdurmak için bir mutabakat üzerinde çalıştıklarını ancak görüşmelerin İsrail’in özür dileyip dilememesi veya sadece üzüntüyü belirtmesi gereği dahil birkaç konuda tıkandığını söyledikleri” kaydedildi.
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun yakın yardımcısı Ron Derner’in, “Bir uzlaşı formülü bulmaya çalışıyoruz” yönündeki açıklamasını aktaran gazete, Türkiye için “Bir zamanlar İsrail’in en yakın Müslüman müttefiki olan ve hükümetinin İslami eğilimleri olan Türkiye, filo baskınının ardından İsrail’deki büyükelçisini geri çağırdı ve son dönemde Suriye ve İran ile bağları güçlendirdi” yorumunu yaptı.
İLK DEFA KONUŞTULAR
Buna karşın İsrail’deki orman yangının iki ülke arasında sağladığı olumlu atmosfere de dikkat çeken gazete, “İsrailliler, bunun bağları iyileştirmek için uygun bir zaman olabileceğine inandılar ve Sayın Netanyahu, aralarında ilk konuşma gerçekleştirmek üzere Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı” diye yazdı.
Öte yandan, Haaretz, Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerin “tıkandığı”nın, tarafların arasında hala büyük farklılıkların olduğunu belirtirken, çok yakında yeni görüşmelerin yapılmasını beklentisini de aktardı.
Gazete, “Taraflar arasında Perşembe günü yapılan telefon görüşmelerde Erdoğan’ın, İsrail’in iki kilit talebini reddettiği anlaşıldı. Erdoğan, İsrailli askerleri, meşru müdafaa amacıyla hareket ettiklerini kabul ederek suç işleme kastından affetmeyi reddetti” diye yazdığı haberinde “Son sözü Erdoğan söyleyecek” ifadesini de kullandı.
NETANYAHU ÖZÜRDEN YANA DEĞİL
Jerusalem Post gazetesi ise, Netanyahu’nun Türkiye’den özür dilenmesinden yana olduğu için İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile ters düştüğü yönünde bir Türk gazetesinde çıkan haberin, İsrailli yetkililer tarafından yalanlandığını yazdı. Gazeteye konuşan İsrail hükümet kaynağı, “Başbakan Binyamin Netanyahu, Mavi Marmara için İsrail’in Türkler’den özür dilenmesinden yana olduğunu söylemedi, sadece Ankara ile ilişkilerdeki krizin çözülmesinin mümkün olabileceğini ümit ediyor” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

‘Belçika Türkiye için Avrupa’ya açılışta yeni üs olabilir’

SONRAKİ HABER

‘AKP Wikileaks Komisyonu’ çalışmalarını tamamladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa