12 Kasım 2010 00:00

G20, Seul’de başladı

SANAYİLEŞMİŞ ve gelişmekte olan 20 büyük ülkeyi bir araya getiren G20 zirvesi dün Güney Kore’nin başkenti Seul’de başladı.

Paylaş

SANAYİLEŞMİŞ ve gelişmekte olan 20 büyük ülkeyi bir araya getiren G20 zirvesi dün Güney Kore’nin başkenti Seul’de başladı. İki gün sürecek zirve için liderler, birbiri ardına Seul’e geldi. Küresel ekonominin kriz sonrası büyüme trendinin masaya yatırılacağı toplantılara damgasını vurması beklenen en sıcak konu, kur tartışmaları.
Çin, Batı ülkeleri tarafından para birimi yuanı gerçek değerinden daha düşük kurda tutarak ihracat için kendisine avantaj sağlamakla suçlanıyor. Çin’in yanı sıra Obama yönetiminin de kur tartışmalarında eleştirilerden nasibini alacağı öngörülüyor.
İÇERDE ZİRVE DIŞARDA GÖSTERİ
Bu arada, zirve protesto gösterilerine de sahne oldu. Zirve karşıtı yaklaşık göstericiler, başkent Seul’de toplandı. Protestocular, G20 liderlerine başta Afrika olmak üzere dünyadaki yoksulluk sorununa duyarsız kalmamaları ve yaşanan açlığa karşı adım atmaları çağrısında bulundu. Kongre merkezi binasının önünde, bir kadın kendini yakmaya kalkıştı. 30 yaşlarındaki kadın üzerine yanıcı bir madde döktü, ama polisin müdahale ederek kadının kendisini tutuşturmasını engelledi. Eylemci kadın Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-Bak’a gönderme yaparak, “katil” diye bağırdı, başka açıklamalarda bulunmadı.
OBAMA’DAN KUZEY KORE’YE TEHDİT
Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin Kuzey Kore’nin saldırısına maruz kalması halinde, Güney Kore’yi tereddütsüz bir şekilde savunacağını söyledi. Obama, ABD’nin Güney Kore’nin güvenliğinin desteklemekten azla vazgeçmeyeceğini ve bu ülkeyle ittifaklarının hiç bu kadar güçlü olmadığını belirtti. Obama Kuzey Kore’yi, nükleer silah sahibi olma arayışına son vermesi yolunda uyardı ve bu ülkenin aksi takdirde uluslararası toplumdan tecrit riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Barack Obama, “Ama eğer, Pyongyang nükleer konusunda sorumluluklarını yerine getirirse, ABD ve uluslararası toplum tarafından ödüllendirilir ve bu çerçevede uluslararası camia Kuzey Kore liderlerinin ülkelerindeki apaçık fakirliği yenmelerine yardım eder” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

SANDALYELER NİÇİN BOŞTU? 1

SONRAKİ HABER

İsrail uçağı düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa