17 Eylül 2010 00:00

Antakya’da yeni asimilasyon

İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından alınan bir kararla nüfus cüzdanlarına Antakya yazılmamasına tepki gösteren Hataylılar...

Paylaş

İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından alınan bir kararla nüfus cüzdanlarına Antakya yazılmamasına tepki gösteren Hataylılar, köy isimlerinin tümünün değiştirilmesinden sonra binlerce yıllık Antakya isminin kullanılmamasının bölgede yeni bir asimilasyon politikası uygulandığı anlamına geldiğini belirtti.
İçişleri Bakanlığının 11 Nisan 2007 tarihli yazısıyla ilçe olmadığı gerekçesiyle “Antakya” adının nüfus kağıtlarından kaldırıldığı öğrenildi. Bu yıl itibariyle Antakya merkez ve Antakya merkeze bağlı belde ile köylerde doğan çocukların doğum hanelerindeki “Antakya” ibaresinin “Hatay” olarak değiştirilmesi Antakya’da özellikle yoğun olarak yaşayan farklı kimliklerin asimilasyon politikasının bir parçası olarak değerlendirildi. Antakya Nüfus Dairesi yetkilileri ise bunun kendilerinden kaynaklı bir durum olmadığını, sistemin otomatik olduğunu ifade etti.
‘BİLİNÇLİPOLİTİKA’
Ortadoğu Uzmanı Gazeteci Yazar Bereket Kar, uygulamanın yeni ama asimilasyonun ise eski bir politika olduğuna dikkat çekti. Bölgede yaşayan Arap kökenli vatandaşlara asimilasyon politikaları uyguladığını ifade eden Kar, “Başta anadillerini unutturmayı başarmış. Dolayısıyla etnik ve kültürel kimliklerini de yok sayarak, resmi ideolojinin esiri haline getirmiştir. Tüm yapılanlar yetmezmiş gibi bugün, tarihten gelen zengin kimliğiyle dünyaca bilinen Antakya kentinin ismini değiştirerek unutturmaya çalışmaktadır. Hükümetlerden çok bir devlet politikası olan bu uygulamalara karşı çıkmak, yalınızca Arapların değil, bu kentte yaşayan Türklerin ve diğer azınlıkların da görevi olmalıdır” diye konuştu.
Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Servet Kavukoğlu ise, Antakya’da asırlardır bir asimilasyon politikasının uygulandığını belirterek, “Yüzölçümü olarak ülkemizin en küçük illerinden biri olmasına rağmen Bulgaristan’dan, Afganistan’dan, Samsun’dan, Muş’tan ve diğer illerden göçmenler getirilerek, Hatay’ın yapısı değiştirilmeye çalışılmış, hatta değiştirilmiştir” diye konuştu.
Köy isimlerinin hemen hemen tamamının değiştirildiğini belirten Kavukoğlu, “Son bir-iki yıldır nüfus cüzdanlarına Antakya yerine Hatay merkez, merkez gibi ibareler yazılarak, Antakya’nın adı fiili olarak değiştirilmiştir. Resmi olarak bir değişiklik yapılmamış, alıştıra alıştıra değişikliğin hazırlığı yapılmaktadır. Elbette ki amaçlanan sürdürülen asimilasyon politikasında bir evre daha ileriye gitmektir. Yoksa binlerce yıldır adı Antakya olan ilçenin adını fiili olarak değiştirmek başka ne anlama gelebilir? Çok kültürlülük, mozaik, halkların kardeşçe yaşaması dendiğinde akla gelen Antakya’dır. Hatay değildir” dedi.
KARDEŞLİĞİ BİTİRİYORLAR
Av. Ali Habib, konunun bir asimilasyon politikası olduğundan herkesle hem fikir olduğunu söyleyerek, şunları ifade etti: “Antakya’nın tarihi ile Hatay’ın tarihi bir değil. Antakya bir kültürün, bir tarihin adıdır. Hatay ise sadece bir il. Ayrıca Antakya Belediye Parkı’nın adı da Atatürk Parkı olarak değiştirilmiş. Nasılsa Atatürk olunca kimse karşı çıkamayacak. Antakya aynı zamanda Hıristiyanlar için de önemli. Halbuki Hatay’ın öyle bir önemi yok. Antakya adı yok olunca onların da kutsalının yok olacağını sanıyorlar.”
Antakya’nın yok edilmek istendiğine dikkat çeken Esnaf Ahmet Açıkgöz, “Oğlum için de Antakya yazdırmak istedim ama yazmadılar. Bana göre Antakya ismiyle birlikte Antakya’da yaşanan kardeşliği de bitirmeye çalışıyorlar. Antakya isminin yeniden yazılmasını istiyoruz” dedi. (Antakya/DİHA)
Murat Altunöz
ÖNCEKİ HABER

Çocuğunuzla pazarlık yapmayın

SONRAKİ HABER

HATIRLAMAK iÇiN!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa