NEWROZ: Onurlu ve özgür bir yaşam için
Kürtçede “Nû roj (Yenigün)” anlamına gelen ve Kürtler için baskıdan, esaretten ve zulümden kurtulma, özgürlüğe kavuşma günü olan Newroz Bayramı’nın 2011 yılı kutlama programı belli oldu.“Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî (Onurlu bir yaşam için ya özgü
“Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî (Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük)” sloganı ile 130 merkezde kutlanacak olan Newroz’un ilk ateşi, Iğdır ve Şırnak’ta 17 Martta yakılacak.
Seçilmişlerin yöresel kıyafetlerle katılacağı kutlamalara Türkiye’deki 56 ülke büyükelçilikleri, AP üyeleri ve birçok siyasetçi davet edildi.
Devletin adım atmaması nedeniyle KCK’nin eylemsizlik sürecini sona erdirmesi , PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “Newroz’a kadar gözleyeceğiz” açıklamasının ardından, gözler Newroz kutlamalarında milyonlarca Kürt’ün vereceği mesaj ve devletin bu mesaja vereceği yanıta çevrildi.
YASAKLARDAN FESTİVALE
Günümüzde milyonlarca kişinin katılımıyla kitlesel gösterilere sahne olan ve dünyanın birçok yerinde kutlanan, Kürtler için baskıdan, esaretten ve zulümden kurtulma günü olarak kabul edilen Newroz, Türkiye’de yasaklara ve baskılara rağmen kitlesel şekilde 1980’li yılların sonlarında Cizre ve Nusaybin’de on binlerce insanın katıldığı kitlesel gösterilerle kutlandı. 1991 yılında ise devlet yetkililerinin de kabullendiği Newrozlar, “Bahar Bayramı”, “Türklerin Ergenekon’dan çıktıkları gün” gibi isimlerle nitelendirilerek resmi olarak da ‘kutlanmak’ istense de bu kutlamalar halktan rağbet görmedi. Newroz’u anlamına uygun olarak kutlamak isteyen halkın gösterileri yıllarca polis ve askerleri saldırısına uğradı. 2000 yılından itibaren tüm bölgede kitlesel etkinliklerle kutlanan Newrozlar ise festival havasında geçerek, dünyanın en büyük etkinlikleri arasında yer aldı.
DİYARBAKIR NEWROZ’U 20 MART’TA
Başta Bölge illeri olmak üzere bir çok kentte kutlanacak 2011 yılı Newrozu’na ilişkin Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve BDP tarafından bir program ilan edildi. “Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî (Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük)” sloganı ile organize edilecek olan kutlamalar 45’i il olmak üzere toplam 130 merkezde gerçekleştirilecek. İlk Newroz ateşi ise 17 Martta Iğdır ve Şırnak’ta yakılacak. 21 Marta kadar ise planlanan tüm illerde kutlamalar gerçekleşecek. Bir milyonun üzerinde kişinin katılmasının hedeflendiği ve en görkemli kutlamanın olduğu Diyarbakır’da ise bu yıl Newroz kutlaması 20 Martta yapılacak.
İLK KUTLAMALAR IĞDIR VE ŞIRNAK’TA
Newroz kutlamalarının ilkinin Iğdır ve Şırnak’tan verilmesinin nedeni ise, 29 Mart yerel seçimlerinde BDP’nin belediye kazanmasının ardından Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’in Iğdır için yaptığı “Ermenistan sınırına dayandılar” şeklindeki açıklamasının ardından Iğdır’da başlayan “KCK operasyonları” ve Başbakan Erdoğan’ın Şırnak için “Şırnak’a yönelik özel planlarımız var” şeklindeki sözlerine tepki ve mesaj verme olarak açıklandı. Şırnak’ta yapılacak kutlamada 1992’de kutlamalara yapılan müdahalenin ardından 3 gün devam eden gösterilerde yaşamını yitiren 100’ü aşkın kişi de bir kez daha anılacak.
YÖRESEL KIYAFETLERLE ALANDA OLACAKLAR
Her Newroz’da yeşil, sarı, kırmızı renkler ile süslenen Newroz alanları, yöresel kıyafetlerle de renk cümbüşüne dönüşürken, bu yılda aynı görüntüler meydanlara yansıyacak. Yapılacak kutlamalara seçilmişlere yöresel kıyafet zorunluluğu getirilirken, halka da yöresel kıyafetlerle gelmeleri yönünde çağrı yapıldı.
56 ÜLKE’NİN BÜYÜKELÇİSİNE DAVET
Diğer yandan kutlamalara, Avrupa Parlamentosunun (AP) bütün üyeleri, bütün siyasi partiler, Sosyalist Enteryonal, Avrupa Sosyalistleri Partisinin üyeleri, Türkiye’deki 56 ülkenin Büyükelçilikleri, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani davet edildi. (DİYARBAKIR)