25 Ağustos 2010 00:00

Hani ayrımcılık yoktu?

Kars Kafkas Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan ve bugüne kadar girdiği beş kamu personeli sınavında da başarılı olan Serhat Hun, kardeşleri katıldıkları PKK’de yaşamını yitirdiği için işe alınmıyor.

Paylaş

Kars Kafkas Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan ve bugüne kadar girdiği beş kamu personeli sınavında da başarılı olan Serhat Hun, kardeşleri katıldıkları PKK’de yaşamını yitirdiği için işe alınmıyor. Sınavları başarıyla geçtiğini ancak mülakatlarda elendiğini söyleyen Hun, “Üniversite bitirmeme, beş kamu personeli sınavını başarı ile geçmeme rağmen işsizim” dedi. Hun’un yaşadıkları sık sık ‘Bu ülkede ayrımcılık yok. Kürtler Başbakan ve Cumhurbaşkanı bile olabiliyorlar” söylemine ilişkin de.
2007 yılında İşletme Bölümü’nden mezun olan Iğdırlı Serhat Hun (30), bu güne dek girmiş olduğu beş kamu personeli sınavını geçmesine rağmen hiçbir işe alınmıyor. 1993 yılında PKK’ye katılan ve çıkan çatışmalarda yaşamını yitiren 2 kardeşi nedeniyle kendisine iş verilmediğini belirten Hun, sınavlar sonrası girdiği mülakatlarda elendiğini söylüyor. Çaldığı bütün devlet kapılarının ‘sicili nedeniyle’ yüzüne kapandığını belirten Hun, “Bu bize yapılan ayırımcılık bize dağa gidin demekten başka hiç bir şey değildir” diye konuştu.
MÜLAKAT SORUSU: KÜRTMÜSÜN
Halen iş arayan ve bu güne dek girdiği bütün sınavları başarı ile tamamlayan Hun, “Bugüne dek girdiğim ve kazandığım sınavları şöyle sıralayabilirim, 2004 Halk Bankası sınavı, 2006’da Adalet Bakanlığı katiplik sınavı, 2007 Adalet Bakanlığı sınavı, 2008 Ankara Mübaşirlik ve son olarak 2010 yılında Iğdır Valiliği Sosyal Dayanışma Vakfı sınavını kazandım. Ancak sınavı kazandıktan sonra bu kez beni mülakatlara alıyorlar, burada sorulan soruların hiçbirisinin ilgi alanı ile uzaktan yakından alakası yok” yaşadıklarını anlatıyor. “Bana direk olarak söylemiyorlardı ancak ben anlıyorum ki fişlenmişiz ve devlet dairelerinde herhangi bir kurumda iş verilmiyor” dedi. Bunun en belirgin örneğini ise Trabzon’da yaşadığını dile getiren Hun, “2006’da KPSS’ye katıldım, sınavı kazandım. Bu sınav sonucunda Halk Bankası Trabzon Şubesi’nde memurluk kazandım. Burada mülakat yapıldı bana ‘Kürt müsün yoksa Azeri misin’ diye sordular. Mülakat sonunda elendim” dedi.
BAŞBAKANA ELEŞTİRİ
Her fırsatta barış ve kardeşlikten söz eden AKP’yi ve Başbakan Erdoğan’ı eleştiren Hun, “‘Benim Kürt kardeşlerim’ diyen Erdoğan’a buradan seslenmek istiyorum. Kardeşlik buysa, bütün bu yaşadıklarım nedir? Bu ülkede potansiyel suçlu haline getirilip fişleyerek, bütün devlet kapılarını bize kapatarak bizi dize getireceklerini sanıyorlarsa aldanıyorlar. Bizden kendimizi inkar etmemizi beklemesinler” dedi. (Iğdır/DİHA)


KARDEŞLİK BÖYLE Mİ SAVUNULUR?
1993 yılında ablası ve abisi PKK’ye katılınca kendisi ve ailesinin devlet nezdinde fişlendiğini belirten Hun, “Kardeşlerimin dağa çıkması ve çatışmalarda yaşamını yitirmesi bizi potansiyel suçlu haline getirdi. Ben ve ailem fişlenmişiz. Askerlik de yaptım, üniversite de bitirdim, beş tane de sınavı başarı ile bitirdim. Girdiğim bütün sınavlarda beni işe almamak için ellerinden geleni yaptılar ve başardılar” şeklinde konuştu. “Böyle mi kardeşliği savunuyorlar” diye soran Hun, “Kürt, Türk ayırımcılığın en büyüğünü yapıyorlar. Gençleri adeta dağa çıkmaya davet ediyorlar” dedi.
Ubeydullah Hakan
ÖNCEKİ HABER

‘Ülkeyi nasıl da demokratikleştirdiğini’ anlattı!

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa