25 Ağustos 2010 00:00

Mısır üreticisi sorunlar yaşıyor

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, mısır hasadının Amik Ovası ve Çukurova’da başladığını belirterek, mısır üreticisinin bir dizi sorunlar yaşadığını söyledi.

Paylaş

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, mısır hasadının Amik Ovası ve Çukurova’da başladığını belirterek, mısır üreticisinin bir dizi sorunlar yaşadığını söyledi.
Yazılı açıklama yapan Kuseyri, Türkiye’deki piyasayı düzenleyen, üreticiyi ve tüketiciyi koruyan TMO’nun geçen yıl mısırda ton fiyatının 450 lira olarak açıkladığını hatırlatarak, “Bu yıl da yüzde 10’lik bir artışla en az 500-600 Lira arası olmasını gerektiğini düşünüyoruz. Çiftçimiz ancak bu fiyatla ayakta kalabilecektir. Kurak bir yaz sezonu geçiren çiftçimiz sulama için enerji ve işgücü masrafı artmış, dolayısıyla maliyetleri yükselmiş ve üretici kârı ve kazancı da azalmış bir durumdadır. Akaryakıt ve gübre fiyatları anormal bir şekilde yükselmektedir. Bu anormal fiyat artışına çiftçi dayanamamaktadır. Mısır hasadının yapıldığı şu günlerde üreticilerimiz halen bir fiyatın açıklanmamasının tedirginliği ve endişesi içindedir. Çiftçimiz ürünlerini kaç liraya satacaklarını bilememektedirler. Acilen mısır fiyatının açıklanmasını beklemekteyiz” dedi.
‘AMİK OVASI OLMASA…’
Türkiye’de TMO’nun hasat başlamadan önce fiyat belirlemesi gerekirken bütün ürünlerde olduğu gibi mısırda da fiyat açıklamada geç kaldığını kaydeden Kuseyri, şunları kaydetti: “TMO erken fiyat, erken alım, erken ödeme yapması gerekirken; geç alım, geç fiyat ve geç ödeme politikası izlemektedir. Bu nedenle çiftçi ürününü hasat etmesine rağmen ne yapacağını bilememektedir. Bunu fırsat bilen tüccar ise üreticinin ürününü daha ucuza alma yolunu seçmektedir. Amik Ovası, Türkiye’nin en erkenci mısır hasadı yapılan bölgelerinden birisidir. Bu nedenle burası tarım açısından çok önemlidir. Bu bölge Türkiye’nin mısırda özellikle tahıl üretiminde can damarlarından biridir. Amik Ovası’nda mısır ekilemezse Türkiye her yıl mısır ithal etmek zorunda kalacaktır” dedi.
‘MISIR’A DESTEKLEME VERİLMELİDİR’
Kuseyri, “Mısırın Maliyetinin aşağıya çekilip, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüksek destekleme verilip, çiftçi para kazanıp üretmeye devam edecektir. Böyle olursa çiftçi mısırı da üretecek, buğdayı da, pamuğu da üretebilecektir. Türkiye’nin ihtiyacı olan bütün ürünleri rahatlıkla üretecektir. TMO, Dahili ihracat Rejimi (DİR) kapsamında dünya fiyatıyla sanayicimize mısır satmaktadır. Satış miktarına sınırlama getirilmesini ve mısır hasadı başlamışken bunun tamamen durdurulmasını, çiftçilerimiz için daha iyi olacağı düşüncesindeyiz. Aksi takdirde TMO sektörün stokçusu durumuna gelecektir” şeklinde konuştu. (Hatay/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Yoksullar için ‘Askıda Ekmek’ kampanyası

SONRAKİ HABER

Şeker gibi hayat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa