27 Kasım 2011 15:19

Gökçeada’da altın madenine karşı imza kampanyası

ÇANAKKALE’nin Gökçeada İlçesinde altın bulunmasının ardından organik tarım yapan ada halkı, altın işletmeciliğine karşı imza kampanyası başlattı. Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’a gönderilecek olan imza kampanyasının metninde “Altın çıkarılması için çevreye zarar vermeyen bir yöntem geliştir

Gökçeada’da altın madenine karşı imza kampanyası
Paylaş

ÇANAKKALE’nin Gökçeada İlçesinde altın bulunmasının ardından organik tarım yapan ada halkı, altın işletmeciliğine karşı imza kampanyası başlattı. Çevre Bakanı Erdoğan Bayraktar’a gönderilecek olan imza kampanyasının metninde “Altın çıkarılması için çevreye zarar vermeyen bir yöntem geliştirilene kadar Gökçeada’da altın çıkarılmasına dur deyin” deniliyor.

Türkiye’nin en büyük adası ve su kaynakları bakımından dünyanın dördüncü Ege’nin ise en zengin adası olan Gökçeada altın madeni tehdidi altında. Tamamında organik tarım yapılan adada süredir maden arama çalışmaları yapan Maden Teknik Arama (MTA) altın yatakları buldu. Ada halkı ise madenin çıkarılması ve işletilmesine karşı mücadele etmekte kararlı. Altın çıkarılması için çevreye zarar vermeyen bir yöntem geliştirilene kadar Gökçeada’da maden işletilmesine karşı çıkan ada ahalisi bir imza kampanyası başlattı.

İmza metni şöyle: “Gökçeada’da beş tane gölet bulunuyor. Bunları içme ve sulama için kullanıyoruz. Adadaki altı, yedi, sekiz, dokuz ve hatta onuncu göletlerin altını ayrıştırmak için gerekli olan siyanür göletleri olmasını istemiyoruz. Bir ton kayadan yaklaşık bir gram altın ayrıştırıldığı söyleniyor. Adamızın mükemmel tepeciklerinin siyanür havuzlarında yıkandıktan sonra moloz yığınları haline dönüşmesini istemiyoruz. Biliyoruz ki 35-40 santimetrelik tarım yapılabilecek verimli toprağın oluşumu için 20 bin yıl gerekiyor. Kayaların üzerinde bulunan bu çok değerli tonlarca verimli toprağımızı kaybetmek istemiyoruz. Teknolojinin bu kadar hızla ilerlediği bir dönemde belki de altının çıkarılması için yepyeni ve de çevreye zarar vermeyen başka bir yöntem geliştirilecek. Teknolojiye güvenmek ve de adamızdaki altının çıkarılmasını ertelemek istiyoruz. Lütfen altın çıkarılması için çevreye zarar vermeyen bir yöntem geliştirilene kadar Gökçeada’da altın çıkarılmasına dur deyin.

Adamıza sahip çıkalım, unutmayın insan altını yiyemez ancak Gökçeada’da yetişen ürünlerle sağlıklı ve mutlu nesiller yetiştirmek elimizde...”

İmzalar için adres : “http://www.change.org/petitions/evre-ve-ehircilik-bakan-gkeadada-altn-karlmasna-dur-deyin”

ÖNCEKİ HABER

Duhok’ta Kürt Medya Konferansı

SONRAKİ HABER

Bir damacana suya bir damla siyanür damlatsak içer misiniz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa