11 Mart 2011 13:34

Kentsel dönüşümde AKP-CHP ortaklığı

İstanbul’da “Kentsel Dönüşüm” projeleri emekçileri kentin dışına atarak; doğa ve çevre tahrip edilerek devam ediyor. Bu saldırılara karşı emekçilerin mücadelesi de genişleyerek sürüyor. Ancak Kentsel Dönüşüm’de CHP-AKP ortaklığı halkın kafasını karıştırmaya da devam ediyor. Kartal'

Kentsel dönüşümde AKP-CHP ortaklığı
Paylaş
Haşim Demir

AKP’Lİ BÜYÜKŞEHİRLE ANLAŞMA

Emekçilerin kentin yağmalanmasına karşı mücadelesinin yükselmesi karşısında başta AKP Hükümeti ve AKP’li tüm belediye başkanlıkları olmak üzere CHP, MHP gibi partilerin belediye başkanlıkları da harekete geçtiler. Genel seçimlerin arifesinde halkın imar ve konut taleplerinin istismar amaçlı halk toplantıları düzenleyen il ve ilçe belediye başkanlıkları yerel ve bölgesel  “Kentsel Dönüşüm” saldırısını kamufle etmek için yeni kılıflar buluyor.

Kentsel Dönüşüm saldırısının en büyük hedefi olmuş Kartal ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı Altınok Öz, Kartal Yakacık- Hürriyet Mahallesi, Kartal Yunus ve Topselvi Mahallelerinin sakinleriyle yaptığı halk toplantılarında açık bir şekilde AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’la 1/1000’lik ve 1/ 5000’lik Nazım imar planlarında  anlaştıklarını ilan etti.

CHP’li Maltepe, Ataşehir ve Kartal ilçe belediye başkanları İBB meclis kararı ile yasallaşan Zaha Hadid planlarını da onayladılar.

CHP’li Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin ve CHP’li Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, yaptıkları halk toplantılarda Kentsel Dönüşüm politikasının ilk mimarının CHP olduğunu ilan ettiler. 1978’de Ankara Belediye Başkanı Vedat Daloykay’la başlayan, daha sonra Ali Dinçer ve Murat Karayalçın’la devam eden Dikmen Vadisi kapsamındaki Kentsel Dönüşüm uygulamasına yeni ad koyarak ve üstünü cilalıyarak adına “Yerinde Dönüşüm” diyorlar. Son günlerde CHP’li belediye başkanlarının halk toplantılarının ana konusunu da Kentsel Dönüşüm mağdurları oluşturuyor.

CHP’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM TOPLANTILARI

CHP’li Kartal Belediye başkanı Altınok Öz’ün, iki yıl önce tapu sözü verdiği Yakacık-Hürriyet Mahallesi ve Yunus Mahallesi Kentsel Dönüşüm Mağdurları Derneklerinin üyelerini  yeniden kazanmak, kent yoksullarının yaşanabilir sorunsuz konut sahibi olmak için yürüttükleri mücadeleleri etkisiz kılmak için girişimleri devam ediyor. Son bir ay içinde önce Yakacık- Hürriyet Mahallesinde halk toplantısı yapan Öz, aynı toplantının bir benzerini Kartal-Yunus Mahallesinde de gerçekleştirdi. Yunus Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneğinin girişimi ile Saray Düğün Salonunda yapılan toplantıya 700’e yakın kişi; Başkan yardımcıları Çiğdem Ertan, Figen Mavi, Kartal Belediye Meclis Başkan yardımcısı Kamer Gök katıldı. Toplantıya elinde imar plan ve dosyaları ile gelen belediye başkanı Altınok Öz’ün Kentsel Dönüşüm politikalarının asıl amacını anlatmak yerine, kent yoksullarının örgütlendiği derneklerin amaçlarını anlatması halk tarafında tepki topladı.

HALK TEPKİ GÖSTERDİ

Belediye ile Kentsel Dönüşüm Derneklerinin arasında ciddi sorunların ve siyasi bakış açılarının olduğunu iddia eden Öz, “ Biz Kentsel Dönüşüm sermayenin bir saldırısıdır diyerek slogancı bir yaklaşımla meseleyi tarif edemeyiz” demesi açıklaması dikkat çekti.

Dernek üyeleri, Başkan Altınok Öz’e atfen “ Başkan, belli ki politika yapıyorsunuz. Yaklaşan seçimler için mi buraya geldiniz bunu bilmiyoruz. Ancak bilin ki biz yıllardır mağduruz. İmarlı, depreme uygun ve hukuka uygun konutlar istiyoruz. Gökdelen, iş merkezi istemiyoruz. Bize net cevap verin. Bu sorunu İBB ile birlikte mi çözeceksiniz, yoksa Kartal belediyesi olarak mı çözeceksiniz onu söyleyin. Her hangi bir amaca hizmet etmeyen toplantılar istemiyoruz” diyerek öfkelerini dile getirmeleri tartışmaları alevlendirdi.  

Altıok Öz, bu tepkilere yanıtı ise Kentsel Dönüşümü savunmak oldu. Öz, “Arazi sizin, konutlar sizin, arsalar sizin. Ancak konutlarınız imara, hukuka ve deprem yönetmenliğine uygun değil. Biz bu sorunları çözmeye çalışıyoruz. Sizi yerinde etmeyeceğiz. Yerinde dönüşüm yapacağız. Biz sadece yerinde etmeye karşıyız. Kentsel Dönüşüme karşı değiliz. Kentsel dönüşümün mimarı ilk CHP’dir. Benim olduğum yerde para sorunu olmaz. Verdiğiniz oylarla belediye başkanı oldum. Kadir Topbaş’la iyi anlaşıyoruz. İBB 73. Maddenin uygulamasını geri çekti. Zaha Hadid planına karşı değiliz. 1/1000’lik ve 1/5000’lik planların uygulanmasında İBB ile anlaştık. Yeni bir imar planı yapacağız. Tek tek konutların ve ticari konut ve işyerlerinin fizibilitesini yapacağız” dedi.

YUNUS’TA MÜTEAHHİT FİRMALAR CİRİT ATIYOR

Öte yandan özel ve kamuya ait toplam 550 hektarlık bir alanın parsellenmesi için devreye giren müteahhit firmalar Kartal’da Yunus Mahallesinde cirit atıyorlar. Eczacıbaşı Seramik Fabrikası ve Mutlu Akü Fabrikasına ait araziler üzerine 65 katlık alışveriş merkezi ve ofis büroları inşaatlarının yapılması planlarının konuşulduğu bu günlerde, Yunus ve Topselvi Mahallelerinde dolaşan özel mütahitlik firma yetkilileri “Bir an önce bize baş vurun arsa ve konutlarınızı almak istiyoruz. Ay sonuna kadar süre var” diyorlar.

550 hektarlık alnın 350’lık kamuya ait alanın mütahit firmalara verilerek 5 bin konutluk özel
helikopter pistli dijital kartla ancak girilebilen bir Mega Kent planına karşı halk öfkeli.

Toplantıda, Kartal Belediye Başkanına bu konudaki endişelerini dile getiren vatandaşlar, dertlerine derman bulamadılar.

KARTAL HALKI: BİR AN ÖNCE BİRLEŞMELİYİZ

Toplantıda söz alarak soru soranl Adem Turan, “Konutların ev ve ticari alan olarak ne kadar emsal gösterileceği net belirtilmelidir. 2.5 emsal ile 3.5 emsal ticari konutlarda metre kare olarak nasıl bir uygulama olacağı açık bir şekilde belirtilmelidir” dedi.

Tahsin Günaydın ise, mevcut binaların çoğunun 4-5 kat olduğunu, mağdur edilip edilmeyeceklerini henüz bilmediklerini belirtti. Bir başka vatandaş Şaban Gedikoğlu ise “Devlete ait 350 hektarlık bir alan var. Bu alanda toplu olarak bir araya gelmeliyiz. Birleşmez haklarımızı kullanmazsak bizimle daha çok oynarlar. Bizi özel sektöre havale etmek istiyorlar. Yol üzerinde, ya da yol payı olarak gösterilen konutlarımız var. Bu konutlarımızın durumu nasıl çözülecek belli değil. Toplanıp toplanıp dağılıyoruz. Belediye başkanlarından hesap sormuyoruz. Bence her şeyin hesabını soralım”dedi.

Ali Güvendi de, “Birleşmemiz lazım.Bir araya gelerek projeyi bitirebiliriz. Yoksa tek tek mutahitlik firmalarına yem oluruz” diye konuştu. Mahmut Dumansızoğlu Yunus ve Topselvi bölgelerinde toplam 10 bin konutun kentsel dönüşüm kapsamında olduğunu, 100 binanın ise “yol” kapsamında olduğunu hatırlatarak bu sorunun çözümünün nasıl olacağının belli olmadığına dikkat çekti.

Belediye Başkanı Altınok Öz’ün bütün bu sorular karşısında en geç 2012 yılında imar planlarının hazır olacağı ve bu tarihten itibaren bu mahallelere kazma kürek vurulacağını söylemesi endişeleri daha da arttırdı. (İstanbul/EVRENSEL)


HAFİF SANAYİ YOK SAYILIYOR

Kentsel Dönüşüm küçük ve atıl sanayi bölgelerinin tasfiyesini de amaçlıyor. Yunus Mahallesi ve Topselvi bölgelerindeki işyeri ve dükkan sahipleri endişeli.

Halil Çakır (Kaportacı): Kentsel dönüşüm açıkça rantsal dönüşümdür. Eczacıbaşı, Mutlu Akü patronları ve büyük inşaat tekelleri gelip dijital kart girişi ile girebileceğimiz Mega Kentler kuracaklar. Tıpkı Maslak’ta kurulan AK Merkez gibi. Biz sürgün edileceğiz. Zenginler sahilde lüks otel ve villa tipi konutlar yapacak. Yerimi terk etmeyeceğim. Yunus mahallesi kentsel dönüşüm mağdurları derneği Altınok Öz’ün arka bahçesi değil. Bize sadece akıl lazım değil hakkımızı koruyan bir belediye lazım. CHP’nin seçim kozu değiliz. AKP’nin hiç değiliz. AKP’li Kadir Topbaşın neyi övülecek ki.

Saniye Yaman (Market sahibi ): Altınok Öz bey istediği kadar söylesin. Mütahitler sokaklarda cirit atıyorlar. Depreme uygun konut yapılmamışsa bunun sorumlusu devlettir, onun belediyesidir. Hafif sanayicilerin hakları güvenceye alınmadan nasıl oluyor da bize buradan gidin diyorlar. Yüzlerce hafif sanayicinin ve onların ailelerinin geleceği ile oynuyorlar. Bize yaşanabilir konut lazım.

Menduh Özertan (Teksti atölyesi sahibi): 30-40 yıldır bizi uğraştırıyorlar. Bizi sadece tapu meselesiymiş gibi gösterdiler kentsel dönüşümü. Ayazma’da, Başıbüyük’te, Seyranbağları’nda, Küçük Armutlu’da kentsel dönüşümün ne olduğunu gördük. İnsanları evsiz, yersiz, yurtsuz bırakmaktır bu. CHP’nin yerinde dönüşümü Altınok Öz’ün olsun. Mahalesef dernek başkanı ve yöneticileri de belediye başkanının oyununa geliyorlar. Zaha Hadid planına oy verdirten bir belediye başkanı bizi temsil edemez.

Osman Kurum (Demir Doğrama Atölyesi Sahibi): Yunus Çimento’nun bulunduğu sahil, fidanlık yağmalanıyor. Ağaoğlu, TOKİ zengin olacak diye ben buradan gidemem. AK Merkez’in etrafındaki gecekondulara ve müstakil konutlara ne faydası var ki, Eczacıbaşı’nın dikeceği 65 kat alışveriş merkezin bana faydası olsun? Ben yeşil alan ve depreme dayanıklı ev ve işyeri istiyorum. CHP’ye, MHP’ye, AKP’ye, DYP’ye yem olmak istemiyorum.

Ramazan Şahin Tekin (Marangoz Atölyesi Sahibi):  Kartal Belediyesi Kentsel Dönüşüm Derneklerinin yöneticilerini belediye bünyesindeki  şirketlerde yönetici yaparak kendinin memuru yapmak istiyor. Aynısını Maltepe Belediyesi de yapıyor. Oyumuzu alıp CHP bu belediyelerde iktidar oldu. Bizi sürgüne gönderiyorlar, adına da yerinde dönüşüm diyorlar. İBB’nin yağma kararlarını onaylamak ne zaman sosyal demokratların işi oldu. Beykoz ormanları, Aydos ormanları yağmalanıyor. Alsın Kadir Topbaş’ın hayrını görsün. Yarın seçim zamanın da ne yüzle yanımıza gelecekler? Belediye başkanları bizim güvencemiz olamaz. Bizim güvencemiz birliğimizdir.          

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

40 yıl sonra 12 Mart…

SONRAKİ HABER

12 Mart: 40 yıllık derinlik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa