16 Ağustos 2010 00:00
Bu fırsatı da heba etmeyin
PEK çok kesimi tarafından aylardır dillendirilen çift taraflı çatışmasızlık kararına KCKnin olumlu cevap vermesini memnuniyetle ...
PEK çok kesimi tarafından aylardır dillendirilen çift taraflı çatışmasızlık kararına KCKnin olumlu cevap vermesini memnuniyetle karşılayan aydın ve siyasetçiler, 4 maddelik taleplerin demokratik kamuoyunun da talepleri olduğuna dikkat çekerek, kalıcı barış için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini belirttiler.
13 Ağustostan 20 Eylül tarihine kadar çatışmasızlık kararı aldıklarını duyuran ve 4 maddelik barış planı açıklayan KCK, kalıcı barış için Askeri ve siyasi operasyonlarını durdurması ve çift taraflı bir ateşkes sürecinin gelişmesi, tutuklanan 1700 civarındaki sivil Kürt siyasetçisinin ve barış grubu üyelerinin serbest bırakılması, Abdullah Öcalanın çözüm sürecine dahil edilmesi ve yüzde 10 seçim barajının düşürülmesi taleplerini dile getirmişti. KCKnin kararını değerlendiren siyasetçiler ve aydınlar, uzatılan barış elinin iyi değerlendirilmesi gerektiği görüşünde.
TÜZEL: BARIŞ TALEBİ YÜKSELTİLMELİ
EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ateşkes kararının tüm toplumun beklentisi olduğunu söyledi. Tüzel, Ülkenin doğusundan batısına, Türk ve Kürt kesimlerinden yapılmış olan çağrılar vardı. Dolayısıyla bu çağrılara bir yanıt verilmiş oldu. Ancak önemli olan çatışmasızlık ve ateşkes kararının olduğu dönemin iyi değerlendirilmesi. Devletin bu dönemde Kürt halkının beklentilerine yanıt verecek, bunun önünü açacak adımlar atması. Aksi taktirde bundan önceki dönemlerde olduğu gibi değişik seferler ilan edilmiş ateşkesler gibi bu da iyi değerlendirilmez dedi. Toplumun, hem barış hem de eşit haklara dayalı bir yaşamın gereklerini yerine getirecek düzenlemeler beklediğini dile getiren Tüzel, Bu dönemde barış isteyen güçler, özellikle bir arada yaşamayı önemseyen güçler, toplumun bütün emek ve demokrasi güçleri, hem topluma hem devlete yönelik çağrılarını daha güçlü bir şekilde yapmalıdır. Özellikle diyalog kurma, tutukluların serbest bırakılması, anayasal tanımaya dair düzenlemelerle ilgili demokrasi taleplerinin daha güçlü ifade edilmesi gerekir şeklinde konuştu.
TAŞ: KALICI OLMALI
ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da çatışmasızlık ortamını kalıcılaştırılması gerektiğini dile getirdi. Taş, Böyle bir ateşkes olumludur. Çatışmasızlık ortamı, Kürt sorununun demokratik çözümü açısından, barışçı çözümü açısından esastır. Ölümlerin, çatışmaların gölgesinde Kürt sorununun çözümünü konuşmak zaten mümkün değildir. Dileğimiz kısa süreli değil, uzun süreli olması ateşkesin. Buna karşı devletin de operasyonlardan vazgeçmesi ve her şeyin rahatça konuşulduğu, tartışıldığı bir iklimin oluşturulması. Ancak böyle bir iklim oluşursa sorunu her düzeyde her boyutta konuşma imkanımız olur dedi.
TURAN: KARAR OLUMLU
SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan da ateşkesi olumlu gördüğünü belirterek, Ateşkes sürecinin başlatılması olumlu olmuştur. Ama bu olumluluk süreç içerisinde bir takım faydalı işlerin yapılmasıyla sürdürülebilir. Yoksa tekrar kan dökülmeye başlayacaktır eylülden sonra. PKK sorumlu bir tutum almıştır. Önümüzde referandum var, hükümet bu olanağı ciddi bir şekilde değerlendirmek durumundadır. Ateşkes sürecine hep birlikte destek verelim ve bunun kalıcı bir ateşkese dönüştürelim dedi.
ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise PKK ilk kez ateşkes ilan etmiyor. Son ateşkes ilanı, PKKnin devletten daha yapıcı çabalar beklemesinin bir ifadesi. Ama ben, bu ateşkes tutumunun, iyi niyet çabasının da devlet tarafından pozitif bir biçimde yanıtlanacağını düşünmüyorum. AKP hükümetinin, devletin diğer kesimlerinin verdiği mesajlarda buna işaret ediyor dedi.
UZUN:HÜKÜMET REFLEKS GÖSTERMELİ
Kürt hareketinin uzun süredir kalıcı barış için önemli adımlar attığını dile getiren EHP Genel Başkanı Sibel Uzun ise Biz bu tür adımları, olumlu karşılıyoruz. Ama önemli olan, egemenlerin bu kadar olumlu adımlar karşısında bir refleks göstermesi dedi.
Sosyalist Parti MYK üyesi Mahir Sayın ise Hükümet, KCKnin yapmış olduğu eylemsizlik kararını bu sefer iyi değerlendirmeli. Daha önce yapılan eylemsizlik kararlarında yaklaştığı gibi aldatmacı bir tavırla yaklaşmamalı. KCKnin öne sürdüğü maddelerin en azından bazılarını dikkate almalıdır. Örneğin; tutuklu bulunan Kürt siyasetçileri iyi niyet göstergesi olarak, tahliye edebilir dedi.
ÇALIŞLAR: TALEPLER MAKUL
Gazeteci Oral Çalışlar referandum seçimi kampanyasına barışın kurban edilme riski bulunduğunu dile getirerek, Umarım, Türkiyenin önünde barış için kalıcı bir fırsat yaratır. Türkiye bunu iyi değerlendirmelidir dedi. KCKnin taleplerinin makul olduğunu söyleyen Çalışlar, KCKlilerin serbest bırakılması, Öcalanın barış sürecine dahil edilmesi. Devletin operasyonları durdurması. Bunlar tüm demokratik kesimlerin talepleridir. Eller tetikten çekilsin diyoruz eğer PKK eylemleri durdurursa umarız ki devlet de operasyonları durdurur. Her iki tarafta da silahları susarsa yeni bir süreç başlayabilir şeklinde konuştu.
KESKİN: ATEŞKESİ SAHİPLENELİM
İnsan hakları savunucusu Eren Keskin ise bu defa ateşkesini iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Burada Türkiyeli entelektüellere, sendikalara sol örgütlere büyük görev düşüyor. Bence Kürtler barış için bir kez daha üzerine düşeni yaptılar. Barış isteyen herkesin bu ateşkesi sahiplenmesi bu sürecin siyasi gerekenlerini yapması gerek. Süreç doğru değerlendirilirse barış gelebilir şeklinde konuştu.(İSTANBUL)