‘Hrant için eylem çağrısı filtreye takılıyor’
ELEKTRİK Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi, Atılım Üniversitesi ve ODTÜ işbirliği ile 25-26 Kasım 2011 tarihlerinde Atılım Üniversitesi Orhan Zaim Konferans Salonu’nda “4. Ağ ve Bilgi Güvenliği Sempozyumu” düzenlendi. “Kurumsal ve Bireysel Bilgi Güvenliği ve Kamu Politikaları” teması ile gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda izleyici katıldı. Etkinlik konuşmacı İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eşref Adalı’nın sunduğu “Türkiye ve Dünyada Ağ ve Bilgi Güvenliği” ile başladı.
4. Ağ ve Bilgi Güvenliği Sempozyumu açılışında konuşan Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdürrahim Özgenoğlu şunları söyledi: “Bu sempozyumun öncelikli amaçlarından biri ağ ve bilgi güvenliği alanında çalışan akademisyenleri, araştırıcıları ve uygulayıcıları bir araya getirerek tartıştırmak için zemin yaratmak, bir diğeri de teknik gelişmelerin hukuki ve sosyal yönlerinin bilgi güvenliği perspektifinden değerlendirmelerinin yapılmasının sağlamaktır.”
Sempozyum Yürütme Kurulu Eş Başkanı Atılım Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Akman konunun güncel olan tarafında eğitim ve paneller yararlı olacağını kaydetti.
‘BİG BROTHER’ ARTIK YAŞAMIMIZDA
EMO Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Pektaş ise yaptığı konuşmada bilgi güvenliği kavramının öncelikle bireyin kişisel mahremiyet haklarını koruması gerektiğini ifade ederek, “ancak günümüz uygulamalarının bunun tam tersi olduğuna telekulak tartışmalarından, güvenlik kamerası haberlerinden, sansür ve filtre uygulamalarından ve başka benzeri gündemlerden sıklıkla tanık oluyoruz” dedi.
Bugün “Big Brother” kavramının hayal olmaktan çıkarak yaşamın içinde yer aldığını vurgulayan Pektaş, “Bugün insanları dolandırmak için gönderilen bir SMS bütün ağlardan geçebilirken ve yakalanmazken, silahlı saldırı ile öldürülen Hrant Dink için basın açıklaması çağrısı yapılması bütün filtrelere takılmaktadır” dedi.
KAMU YARARI PENCERESİNDEN BAKACAĞIZ
EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bozkırlıoğlu da teknoloji ve bilimin sadece bir teknik olgu, bir meta, olarak değil toplumun refahını artırması gereken bir araç olarak değerlendirdiklerini söyledi. Bozkırlıoğlu TTB’nin KHK ile çıkarılan “tabipliğin kamu ve kişi yararına” yapılması ilkesine değinerek şunları söyledi: “ Biz söylem üretirken, kamu yararı penceresinden bakmaya devam ediyoruz. TMMOB gibi kamu kurumu niteliğindeki diğer bir meslek örgütü olan Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) bir gecede bir Kanun Hükmünde Kararname ile amacı olmaktan çıkarılan kamu yararı penceresinden değerlendirmeler yapmaya devam edeceğiz”.
Açılış konuşmalarının ardından İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eşref Adalı “Türkiye ve Dünyada Ağ ve Bilgi Güvenliği” konulu sunumunu yaptı. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et