04 Ağustos 2010 00:00
Bir tutuklu daha adım adım ölüme gönderiliyor
Diyabet ve hipertansiyon hastası olan ve ilaçlarını düzenli alarak tedavi olması için cezaevinde koşulların uygun olması gerektiği yönünde ...
Diyabet ve hipertansiyon hastası olan ve ilaçlarını düzenli alarak tedavi olması için cezaevinde koşulların uygun olması gerektiği yönünde Adli Tıp Kurumu ve bir üniversite hastanesinde raporu bulunan hükümlü Yusuf Akbaba, son 3 yıldır ayrı ayrı cezaevlerine sürgün edildiği için tedavi edilmiyor.
Son olarak Eskişehir H Tipi Cezaevine sürgün edilen Akbaba, ilaçları verilmediği için hayati tehlike ile karşı karşıya.
39 TUTUKLU KRİTİK AŞAMADA
Türkiyedeki cezaevlerinde halen 39 tutuklu ve hükümlü tedavileri yapılmadığı için ölümle pençeleşiyor. Aldığı iki rapora rağmen yılda bir sürgün edilen Yusuf Akbaba da tedavisi yapılmadığı için ölüme adım adım gönderilen tutuklulardan biri. 1992 yılında cezaevine giren ve hakkında ağırlaştırılmış hapis cezası verilen 5 çocuk babası Akbaba, 18 yıl kaldığı cezaevinde 7 ayrı cezaevi değiştirdi. Antalyada tutuklanan Akbaba, sırayla Buca, Bursa, Siirt cezaevlerinden kaldı. Son 3 yıldır ise neredeyse bir yılı bile dolmadan cezaevi idaresi tarafından Bolu, Ankara Sincan, Kırıkkale ve Eskişehire apar topar sürgün edildi.
ADLİ TIP RAPORUNU TAKMIYORLAR
Oysa Akbabanın, Risk altında bulunduğu ileri derecede diyabet ve hipertansiyon hastası olduğu ve ilaçları ile tedavisinin sürekli yapılması gerektiği yönünde Bolu Abanat İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu tarafından verilen raporları bulunuyor. Her iki kurumun raporunda da Akbabaya, Günde iki kez kan şekeri testi yapılması gerektiği ve ilaçların düzenli olarak verilmesi gerektiği belirtiliyor. Son olarak sevk edildiği Eskişehir H Tipi Cezaevinde kullanması gereken hiçbir ilaca ulaşamayan Akbabanın, son olarak tek başına hücreye atıldığı ve atıldığı hücrede sık sık baygınlık geçirdiği bildirildi. (İstanbul/DİHA)
BAŞVURULARIMIZA SONUÇ ALAMIYORUZ
YUSUF Akbabanın kardeşi İhsan Akbaba ise, ağabeyinin her görüşüne gittiklerinde baskıya maruz kaldıklarını ve görüş saatlerinin sürekli kısılarak görüşmelerinin engellenmek istediğini söyledi. Daha önce 3 defa İHD aracılığıyla ağabeyinin hasta olmasından kaynaklı durumunun iyileştirmesi için Adalet Bakanlığına başvurduklarını ve hiçbir sonuç alamadıklarını ifade eden Akbaba; 18 yıldır biz durmadan bu işkenceyi çekiyoruz. Nereye gittiysek çile çekiyoruz. Evine yakın bir cezaevine gelmesi için müracaat ettik çocukları görüşe gelebilsin diye ama her seferinde reddedildi. Hem akciğer sorunu var hem de şeker sorunu var. Şeker hastalığı bizde genetik. Ben de hastayım onun kadar ileride değil, ancak ilaçlarımı almadığım zaman fenalaşıyorum. Maalesef onlara iğne de verilmiyor. Ne ilaçları zamanında veriliyor, ne de diyabet hastalığına uygun yemekleri veriliyor. Biz para gönderiyoruz. O parada idarede kalıyor ve kantinden ne alırsa odur dedi.
Çağdaş Kaplan