10 Haziran 2010 00:00
Avrupada emekçiler sokağa çıktı
2.5 milyon memurun bulunduğu İspanyada memurlar, ülke genelinde esas olarak üç büyük sendikanın...
2.5 milyon memurun bulunduğu İspanyada memurlar, ülke genelinde esas olarak üç büyük sendikanın, İsçi Sendikaları Konfederasyonu (CCOO), Genel İşçi Sendikası (UGT) ve Bağımsız Merkezi Memur Sendikasının (CSIF) çağrısıyla hükümetin, kriz gerekçesiyle memur maaşlarında yüzde 5lik düşüş yapma, 2011 yılında da maaşları dondurma, kamu yatırımlarını kısıtlamaya gitme ve KDVyi yükseltme kararına karşı dün iş bıraktılar.
İspanyanın birçok bölgesinde yürüyüşler düzenleyen emekçiler, taleplerini dile getirdiler. Emekçi memurlar, Kriz global, çözüm marjinal, Çözüm bizden geçmiyor, Zapatero İstifa, Kaliteli kamu hizmeti ve adil maaşlar için kesintilere hayır gibi sloganlar ve pankartlar eşliğinde alanları doldurdular.
Birçok koldan yürüyüş yapan kitlenin trafiği kestiği, büyük belediyelerin temizlik hizmetinin tamamen durduğu ve tren seferlerinin gecikmeli yapıldığı başkent Madridde greve katılım Madrid bölge yönetimine göre yüzde 10, sendikalara göre yüzde 70 civarında. İspanyadaki grev Luxemburgdaki Avrupa Birliği Maliye Bakanları toplantısı boyunca Avrupalı ve İspanyol temsilcilerce konuşulan konulardan biri oldu.
Grevle ilgili konuşan İspanya Çalışma Bakanı Calestino Corbacho, çalışanların anayasal haklarını kullandığını, iş reformunda bir anlaşmaya varmanın zor ve karmaşık olduğunu söyledi. İspanyada, bankalara devlet tarafından 2008 yılından bu yana kriz nedeniyle yüzde1 faizle 160.000 milyon avro verilmiş ve bankalar bu parayla devlet tahvili alıp bunu tekrar devlete yüzde 3, yüzde 5 ve hatta daha fazla bir faizle satmıştı.
BELÇİKADA İŞÇİLER YÜRÜDÜ
Belçikanın bütün bölgelerinden Brüksele akın eden binlerce işçi, daha iyi şartlarda çalışabilmek için yürüdü. Sosyal ve kültürel sektörlerde çalışan ve sayıları 12 bini bulan emekçiler, Brüksel Kuzey İstasyonunda buluşup sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Mevcut işçi yasasını protesto eden işçiler, işyerlerinde daha iyi şartlarda çalışmak istediklerini, maaşların artması gerektiğini ve siyasilerin bunu programlarına almaları gerektiğini savundu.
Emekçiler ayrıca daha fazla personele ihtiyaç olduğunu da açtıkları pankartlarla aktarırken, satın alma gücünün düştüğünü ve emekçiler olarak çok zor durumda olduklarını belirtti. Yürüyüşü organize eden sendikalar, şubat ayında daha fazla maaş ve personel, işçi haklarını koruma ve ciddiye alınma konusundaki isteklerini hükümete sunmuş, ancak hükümet bu konuda bir adım atmamıştı. Yapılan araştırmalar, önümüzdeki yıllarda Belçikada 10 binlerce yeni işçiye ihtiyaç duyulacağını gösteriyor.
KOMŞUDA EMEKLİLER YÜRÜDÜ
Yunanistanın başkenti Atinada emekliler, hükümetin bütçe açığının daraltılması yolunda aldığı, emekli maaşlarının da kesintiye uğradığı, kemer sıkma politikası ile sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto etti.
Kent merkezindeki Kotsia Meydanında toplanan emekliler, Yunanistan Sağlık Bakanlığı önünde son bulan bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bakanlık binasının girişini kısa bir süre için sembolik olarak işgal eden protestocular, daha sonra dağıldılar.
Öte yandan, Yunanistan Tüketici Birliği Başkanı Mihalis Çifakis, Özel Vima radyosunda yayımlanan bir programa katılımında, tüketicinin alım gücünün, enflasyon artışı ve maaş kesintileri nedeniyle yüzde 25 oranında azaldığını söyledi. Aile bütçesinde Serbest düşüş yaşandığını söyleyen Çifakis, gıda maddelerinin tüketiminde de yüzde 8 oranında azalma saptandığını kaydetti.
Geçen yıl 101 işçi, eylemde öldürüldü
ULUSLARARASI Sendikalar Konfederasyonunun raporunda, küresel ekonomik krizin işçi karşıtı şiddete yol açtığı ve geçen sene eylemci işçi ölümlerinde önemli artış olduğu bildirildi.
Raporda, gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde hükümetlerin sendikalara baskı yaptığı, patronların da işçilere gözdağı verme ve diğer eziyet biçimlerini artırdığı belirtildi.
Merkezi Brükselde bulunan konfederasyon, geçen sene 11 ülkede 101 işçi eylemcisinin öldürüldüğünü belirterek, bu rakamın 2008de 76 olduğunu hatırlattı. Aralarında 22 sendika yöneticisinin de bulunduğu 48 ölümle Kolombiyanın birinci geldiği belirtilen raporda, işçiler açısından diğer en tehlikeli ülkelerin 16 ölümle Guatemala ve 12 ölümle Honduras olduğu kaydedildi.
BİNLERCE İŞÇİ HAPİSTE
Raporda, grev ve sendika kurma gibi hakların da arasında bulunduğu temel işçi haklarıyla ilgili Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerini imzalamış birçok ülkenin, bu hakları tanımadığı ve işçilerini korumada yetersiz kaldığı belirtildi. Birçok hükümet ve şirketin, ekonomik krizi, sendikal hakları zayıflatmak için bahane olarak kullandığı da raporda bildirildi.
Raporda, İran ve Pakistandan Güney Koreye, Türkiye ve Zimbabveye kadar birçok ülkede binlerce işçi eylemcisinin hapiste oldukları da vurgulandı. (DIŞ HABERLER)