21 Nisan 2010 01:00

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, istihdamın artmamasının ve kayıt dışı çalışmanın önündeki en büyük engelin kıdem tazminatı olduğunu öne sürdü. Başbakan’ın “Tekstil patronları emek sömürüsü yapıyor” sözleri tartışılırken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümetin patronlara gerçek bakışını gözler önüne serdi. Kayıt dışılığın engellenmesi için “iş gücü piyasasının esnekleşmesi” gerektiğini savunan Şimşek, istihdamın önündeki en büyük engelin de kıdem tazminatı olduğunu ileri sürdü. Dünya Bankası’nın “Kayıt dışılık: Nedenler, Sonuçlar, Politikalar” başlıklı konferansında konuşan Şimşek, Türkiye’de kayıt dışılığın “yarınlara taşınması imkansız bir yük” haline geldiğini söyledi. “Krizi kayıt dışı ile aştık” söylemlerini eleştiren Şimşek, kayıt dışı çalışmanın Türkiye sanayisinin gelişmesi ve verimliliğin önündeki en büyük engel olduğunu belirtti. Kayıt dışılığın vergi gelirlerini düşürdüğünü, rekabete zarar verdiğini kaydeden Şimşek, bu durumun sosyal güvenlik, gıda güvenliği, tüketici hakları ve büyüme konusunda da sorunlara yol açtığını ifade etti.
Şimşek, geçmişte kayıt dışılığın yarattığı gelir kaybının vergi oranlarının yükseltilmesi ile çözülmeye çalışıldığını, ancak bunun tersi bir etki yarattığını belirterek, hükümet oldukları dönemde işverenlerin vergi yükünü azalttıklarını söyledi. “Vergi yükü yüksek” argümanının artık doğru olmadığını ifade eden Şimşek, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında vergi yükü en düşük ülkelerden biri olduğunu aktardı. İstihdam üzerindeki vergilerin de ciddi oranda düşürüldüğünü anlatan Şimşek, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında istihdam vergisi en yüksek 2. ülkeyken, bugün 9. sıraya gerilediğini kaydetti.
SENDİKALAR ENGEL OLMUŞ!
Şimşek, Türkiye’de kayıtlı istihdam alanında “dünyanın en katı rejimi”nin uygulandığını iddia etti. İşsizlik Fonu ile kıdem tazminatının birlikte uygulanmasının esnekliği engellediğini ileri süren Şimşek, “İstihdamın artmasının önündeki en büyük engel, kıdem tazminatının bu kadar yüksek olmasıdır” dedi. Part-time çalışma ve kıdem tazminatı ile ilgili adımlar attıklarını, ancak sendikaların bunu engellediğini ifade eden Şimşek, patronların sözcüsü gibi konuştu: “Türkiye’nin olmazsa olmazı işgücü piyasasının esnekleşmesi. Esneklik olmadan istihdam artışı olmaz.” Şimşek, sendikalardan ve işveren örgütlerinden bu konuda destek istedi.
ESNEKLİK İÇİN DB-HÜKÜMET EL ELE
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Ulrich Zachau, patronların esneklik için kayıt dışı çalıştırmayı tercih ettiklerini söyledi. Hükümetin esnek çalışma ve işsizlik sigortasıyla ilgili çalışmalarını desteklediklerini bildiren Zachau, kayıt dışı çalışmanın, kayıtlı çalışmanın esnekleşmesiyle mümkün olacağını savundu. Kayıt dışı çalışanların sadece üçte birinin yeşil kart uygulamasından faydalandığını belirten Zachau, kayıt dışı ile mücadelenin sosyal güvenlik ve kadınların istihdamı konusunda olumlu sonuçlar doğuracağını söyledi.
(Ankara/EVRENSEL)

SGK BAŞKANI SİTEM ETMİŞTİ
SGK Başkanı Emin Zararsız, geçtiğimiz hafta kayıt dışı çalışmanın düşürülmesi için patronların isteklerini yerine getirdiklerini, ancak yine de kayıt dışı çalışma oranının düşmediğini söylemişti. Patronlar ve örgütlerinden yardım isteyen Zararsız, “İşverenlerin artık ‘İstihdamın maliyeti yüksek’ şikayetine sığınmalarını gerektirecek bir durum yok. Son 5 yılda vergi oranları ve istihdam maliyeti ciddi oranda düştü. Ama bunlara rağmen prim ödenmiyor, yaptıklarımız kafi gelmiyor” demişti.
BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sezgin Tanrıkulu: "Depremin maliyetini en aza indirmek için her ay vergi veriyoruz. Nereye harcandığını bilmiyoruz"

Evrensel'i Takip Et