Beklemekle adalet gelmeyecek
Hopa’da 31 Mayısta meydana gelen ve Metin Lokumcu’nun polisin kullandığı biber gazı ile yaşamını yitirmesinin ardından tutuklanan öğrencilerin “silahlı terör örgütü” üyeliği ile suçlandığı davanın ilk duruşması yarın görülecek. Öğrencilerin 10’u hâlâ cezaevinde. İddianamede Deniz Gezmiş’in fotoğrafları, sol yayınlarına ait kitaplar, bayrak sopaları hatta fotoğraflar, bayrak ve şemsiye bile bulunan davanın duruşması Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.
“Silahlı terör örgütü” kurmak iddiasıyla yargılanan öğrenciler için hazırlanan iddianame, davanın en çok ses getiren yanı oldu. Çünkü iddianamenin temelini altı aydır cezaevinde tutulan öğrencilerin evlerindeki kitaplar oluşturuyor. Gençlerin evlerinden Sol Yayınlar’a ait bütün kitaplar alınmış. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya’ya ait fotoğraflar ve kitaplar, Oğuzhan Müftüoğlu’nun “Bitmeyen Yolculuk” kitabı, Lenin’in Gençlik üzerine kitabı alınarak iddianamede delil olarak gösterildi. Tüm bu kitaplar “Silahlı terör örgütüne üye olmanın kanıtları” olarak iddianamede yer alıyor.
FEMİNİST POLİTİKA DA SUÇ UNSURU
“Halkın hakları kadın forumu” çağrısı, “8 Martta kadınlar sokaklara” ibareli Ankara Kadın Platformu imzalı afişler, “Üniversite Kadın Kolektifi” ibaresi yazılı flama, “kış 2009” tarihli Feminist Politika isimli derginin 1 ve 2. sayısı da iddianamede suç delili olarak yer alıyor. Dergilerden birinde “cinsiyet ayrımcılığı” ifadesi “sözde” olarak tanımlanıyor ve suç delili olarak gösteriliyor.
TUTUKLU ÖĞRENCİLERDEN SADECE BİRKAÇI
Tutuklu bulunan öğrencilerden Demet Yılan, ODTÜ’de Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf Öğrencisi, Ömür Çağdaş Ersoy ise ODTÜ Metalurji Mühendisliği 1. Sınıf Öğrencisi. Ozan Gündoğdu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümü Öğrencisi.
Soner Torlak, Trakya Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okumuş ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde doktora yapıyor. Gazetemizde de Torlak’ın çeşitli yazı ve çevirileri yer almıştı.
Nuri Çelik ise Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi 2. Sınıf Öğrencisi… Bu sayılan öğrenciler Türkiye’de bulunan 500’den fazla tutuklu öğrenciden sadece birkaçı. Hopa davasından tutuklu bulunan tüm bu öğrenciler, yaklaşık bir dönemdir derslerine giremiyorlar.
DEMET’TEN MEKTUP VAR
Tutuklu öğrencilerden Demet Yılan tutuklu bulunduğu Sincan F Tipi Cezaevinden gönderdiği mektubunda şu ifadeleri kullandı: “Adalet aslında ülkemizde hiç görülmeyen bir şey olageldi. Hep arandı ya da yerini bulması beklendi umutla. Ancak biz, beklemekle adaletin gelmeyeceğini de öğreneli çok oldu.” Yılan mektubunda adalet için mücadele ettiklerini vurguluyor.
‘HOPA DAVASINA SAHİP ÇIKALIM’
Emek ve demokrasi güçleri de dün bir basın toplantısıyla yarın görülecek olan dava için çağrı yaptılar. Toplantıya, KESK, Halkların demokratik Kongresi (HDK), TİHV, ÖDP, Halkevleri, TKP temsilcileri katıldı. Mülkiyeliler Birliğinde düzenlenen toplantıda konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Devrim Kahraman, Hopa davasının tüm muhalif kesimlerin, emek ve demokrasi güçlerinin, adalet ve barış isteyenlerin ortak davası olduğunu ifade etti ve davaya katılım çağrısı yaptı.
BİR ÇAĞRI DA SİNEMACILARA
Sudaki Suretler Belgeseli Yapım Ekibi adına Erkal Tülek de, belgesel ekibiyle birlikte 9 Aralıkta Ankara Adliyesinde olacaklarını açıkladı. Yüksel Caddesinde basın açıklaması yapan ekip adına konuşan Tülek, Sudaki Suretler Belgesel Filminde kameraman, ses ve ışıkta gönüllü asistan olan Çağrı Yılmaz’ın serbest bırakılmasını istedi.(Ankara/EVRENSEL)
Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma Platformu, Öğretim Üyeleri Derneği ve Eğitim Sen üyeleri, Cihan Kırmızıgül ve Hopa tutukluları ile dayanışma çağrısında bulundu.
Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma Platformu, tutuklu öğrencilerin 9 Aralıktaki mahkemeleri öncesinde dayanışma yürüyüşü yaptı. Taksim Meydanında bir araya gelen Platform üyeleri, ‘Tutuklu öğrencilere özgürlük’ pankartı açarak Galatasaray Lisesine yürüdü. Platform üyeleri ‘TMK çöpe, öğrencilere özgürlük’ yazılı dövizler taşıyarak, ‘İşte AKP demokrasisi’ sloganları attı.
Basın açıklamasından önce söz alan Eğitim Sen 6 Nolu Şube Üyesi İsmet Akça, büyük bir baskı ve operasyon sürecinden geçildiğini söyleyerek, oluşan atmosferde puşi takmanın bile suç sayıldığına dikkat çekti. Öğrencilerin demokratik taleplerini dile getirdikleri için tutuklandıklarını ve yaratılan baskı ortamından nasibini aldıklarını ifade eden Akça, öğrencilerin yanlarında olduklarını ve desteklerini esirgemeyeceklerini dile getirdi.
Açıklamaların ardından Bandista müzik grubu, “Özgürlük sen neredeysen orada” adlı şarkıyla küçük bir dinleti sundu. Açıklamada ayrıca Boğaziçi Üniversitesinde Starbucks’ı ve rektörlüğü protesto ederek yaşam alanlarına sahip çıkan öğrencilerin de eyleme destek mesajı okundu. (İSTANBUL)
Evrensel'i Takip Et