08 Aralık 2011 05:50

Mumia'nın idam cezası kaldırıldı

ABD’de 1981 yılında beyaz bir polisi öldürdüğü iddiasıyla idam cezasına çarptırılan Kara Panter üyesi Mumia Abu Jamal davasında savcılar, idam cezasından vazgeçti. Gazeteci Jamal’in müebbet hapisle yargılanması bekleniyor.Gazeteci, yazar ve insan hakları savunucusu Mumia Abu Jamal, 30 yıl süren hukuk savaşının ar

Mumia'nın idam cezası kaldırıldı
Paylaş

Gazeteci, yazar ve insan hakları savunucusu Mumia Abu Jamal, 30 yıl süren hukuk savaşının ardından idam cezasından kurtuldu. Savcılar, ABD’de 1981 yılında beyaz polis memuru Daniel Faulkner'ı öldürmekle suçlanan Kara Panter üyesi Mumia Abu Jamal için idam talebinden vazgeçti. Ölüm cezasından kurtulan Jamal müebbet hapse mahkum edildi.

58 yaşındaki Abu Jamal hakkında verilen idam cezası bir dizi temyiz girişiminde onanmıştı. Ancak Federal Temyiz Mahkemesi, jüri üyelerine verilen bazı talimatların yanlış yorumlanmış olabileceği gerekçesiyle, cezanın saptanacağı yeni bir duruşma yapılmasına karar verdi. Geçen Ekim ayında ABD Yüksek Mahkemesi de davaya müdahil olmayı reddedince, idam cezasında ısrar etmek ya da ömür boyu hapis cezası isteme kararı savcılara kaldı.

Abu Jamal, hapsedildiği günden bu yana tüm dünyadan suçsuzluğuna inananların desteğiyle hukuk mücadelesini sürdürdü. Destekçileri siyahi Abu Jamal’in taraflı yargı sisteminin kurbanı olduğunu savunuyor. Ünlü aktörler Mike Farrell ve Tim Robbins de New York Times gazetesine ilan vererek Abu Jamal'in yeniden yargılanmasını talep etmişti.

Halen Philadelphia'da yüksek güvenlikle korunan bir cezaevinde tutulan Abu Jamal’in yazdığı makaleler, aralarında Evrensel’in de olduğu çok sayıda gazete ve dergide yayınlanıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mevcut Türk-İş, iktidarı cesaretlendiriyor

SONRAKİ HABER

Türk-İş kongresi protestolarla başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa