5 Mart 2010 00:00
ROJ TV VE KÜRT KURUMLARINA BASKIN
BELÇİKA polisi, Roj TV stüdyolarıyla eş zamanlı olarak, PKKye ait olduğu öne sürülen 25 kadar Kürt kurumuna yönelik baskın düzenledi. Türkiyenin susturmak için yoğun çaba harcadığı kanalın müdürü Gülşen Emsiz ve çok sayıda çalışanı gözaltına alındı.
KARTAL VE AYDARA GÖZALTI
Belçika polisi dün sabah saatlerinde, eş zamanlı olarak Kürt kurumlarına ve birçok eve baskın düzenledi. Brükseldeki Kürdistan Ulusal Kongresi-KNK binasına düzenlenen baskında, PKK Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal ile yardımcısı Zübeyir Aydar ve 15 yönetici gözaltına alındı.
ROJ SAAT 5TE BASILDI
Sabah saat 5 sularında 300e aşkın polisin Roj TVnin Denderleeuwdeki stüdyolarına düzenlediği baskında ise Burhan Erdem, Barış Güllü, Murat Yaklav, Zana Azadi, Roj TV Genel Müdürü Gülşen Emsizin de aralarında bulunduğu 7 gazeteci gözaltına alındı. Yine Gazeteci Devrim Akçadağ, evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Dün sabah yayınlanması gereken Rojbaş Kurdistan programının konuğu olan Celal Çortayi de gözaltına alındı.
YAYIN ARAÇLARI TAHRİP EDİLDİ
Baskın sırasında yayın odasının dağıtılarak tahrip edilmesi sonucu Roj TV yayınlarını durdurdu. Baskınlarla ilgili açıklama yapan Roj TV Genel Yayın Yönetmeni Amed Dicle, baskını protesto etti. Roj TV avukatlarına da herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını söyleyen Dicle, baskınları Sansür. Basın özgürlüğüne darbe olarak nitelendirdi. Baskını protesto eden Roj TV çalışanları ise kanal önünde oturma eylemi yaptılar.
İLK BASKI DEĞİL
Uydu üzerinden yapılan televizyon yayınlarını engellemek için Dışişleri Bakanlığı da girişimlerde bulunurken, bu kanallara çıkan isimlere de davalar açıldı. Geçmişte Med TV ve Medya TVnin yayınları girişimler sonucunda İngiltere ve Fransada engellenmişti.
Dışişleri, 2004te Danimarkada yayına başlayan Roj TV için de yayın lisansının iptali için başvurmuştu. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ve Genelkurmay 2. Başkanı İlker Başbuğ da kanalın kapatılması gerektiğini söylemişti. Başbakan Tayyip Erdoğan, Danimarka Başbakanı Rasmussenle düzenlenen bir basın toplantısında bir Roj TV muhabiri bulunduğunu fark edince, muhabirin salondan çıkarılmasını istemiş; bu isteği yerine getirilmeyince toplantıyı terk etmişti. Roj TVnin kapatılmaması için Rasmussene mektup yazan 53 DTPli belediye başkanı da yargılanmıştı. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et