2 Mart 2010 01:00
Sinter Metalde hukuk skandalı
Sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişte olan Sinter Metal işçilerinin işe iade davası hukuk skandalına dönüştü. Tam bir yıl 2 aydır devam eden davanın dünkü duruşması ağustos ayına ertelenince, adliye önünde bekleyen işçiler isyan etti. İşçilerin üye olduğu Birleşik Metal-İş ise davaya bakan hakimi taraflı olmakla suçladı. Sendika, hakimin davadan çekilmesi talebinde bulunacak.
Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Sinter Metal işçileri, bir yandan fabrika önünde direnirken diğer yandan da işe iade için davası açmıştı. 380 işçinin Üsküdar İş Mahkemesine açtığı işe iade davasının görülmesine dün sabah devam edildi. Davaya Sinter Metal işçileri ile DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendika yöneticileri, avukatlar ve davayı izlemek amacıyla oluşturulan Uluslararası İzleme Komitesinden Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) Sendikal Hak İhlalleri Sorumlusu Kristyne Peter katıldı.
İŞÇİLER ADLİYEYE GİRMEK İSTEDİ
Sendika yöneticileri, avukatlar ve işçilerin bir bölümü duruşmaya katılarken, diğer işçiler ise adliye önünde beklemeye başladılar. Hakimin, patronun gösterdiği şahitlerin duruşmaya gelmemesini gerekçe göstererek davayı ağustos ayına ertelemesi üzerine duruşmayı izleyenler, hakimi protesto ederek salondan ayrıldılar. Adliye önünde duruşmadan çıkacak sonucu bekleyen işçiler, kararı öğrendikten sonra adliyeye girmek istediler.
Adliye önünde bekleyen polisler ise işçilere saldırdı. Saldırı sırasında 1 işçi fenalaştı. Müdahaleye rağmen adliye önünden ayrılmayan işçiler ve sendikacılar, burada oturma eylemine başladılar. Yaklaşık 2 saat boyunca oturma eylemini sürdüren işçiler, Satılmış adalet istemiyoruz, Davamız ekmek davasıdır sloganlarıyla kararı protesto ederek, Sinter Metal avukatına da tepki gösterdiler. Burada işçilere seslenen Çelebi ve Serdaroğlu, karara tepki gösterdiler.
BÖYLESİNİ GÖRMEDİK
Oturma eyleminin ardından gazetemize konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, adaletin bu kadar yıpratıldığını, insanların gözlerinin önünde bu kadar taraflı hale düştüğü bir süreç yaşanmadığını dile getirdi. Patronların, işçilerin açtıkları davaları uzatmak için el altından çabalar gösterdiklerine çok şahit olduklarını dile getiren Serdaroğlu,
bu kadar alenen olanını ise hiç görmediklerini ifade etti. Patronun davanın başından bu yana her türlü dalavereyle davayı uzatmaya çalıştığını, hakimin da buna göz yumduğunu söyleyen Serdaroğlu, Patron, kızını, müdürünü şahit olarak göstermiş; bunlar davaya gelmiyor, hakim zorla getirtmek yerine mahkemeyi erteliyor. Patronun avukatı resmen davayı yönlendiriyor. Resmen duruşmalarda ortaoyunu oynanıyor. İşçiler davadan vazgeçsin istiyorlar diye yaşananlara tepki gösterdi. Sinter işçilerinin 465 gündür adaletin tecelli etmesini beklediklerini dile getiren Serdaroğlu, hakimin davadan çekilmesini isteyeceklerini; Adalet Bakanlığına, HSYKya ve ILOya şikayette bulunacaklarını da sözlerine ekledi.
EYLEM KARARLARI ALINACAK
Davanın ertelenmesi ile sürecin daha da uzadığına dikkat çeken Serdaroğlu, ilk tepkiyi duruşmanın ardından gösterdiklerini, bundan sonra yaşananlara sessiz kalmayacaklarını dile getirdi.
380 işçi için dava açıldığı bilgisini veren Serdaroğlu, hakimin sayının fazla olması nedeniyle gruplar halinde davaya baktığını, diğer grubun duruşmasının ise yarın yapılacağını, ancak verilen kararın ardından yarınki duruşma hakkında da aynı kararı beklediklerini dile getirdi.
Serdaoğlu, işçilerle yapacakları toplantının ardından alacakları eylem kararlarını açıklayacaklarını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et