2 Mart 2010 01:00

DEMOKRATİK Toplum Kongresi’nin (DTK) Diyarbakır’da düzenlediği ‘Uluslararası Müzakere ve Çözüm Deneyimleri Konferansı’nın sonuç bildirgesi, DTK Eş Başkanı Yüksel Genç tarafından açıklandı.
Bildirgede, “Kürt sorunu da dünya deneyimlerinden alacağı ilhamla ve aynı zamanda kendi deneyimini yaratarak, diyalog, istişare ve ortak paydalarda buluşarak çözüme kavuşturulabilir niteliktedir. Sorununun çözümünden korkmak, uzlaşma sürecini uzatmakta ve telafisi daha zor yaralara yol açmaktadır. Konferansta diyalog ve müzakere ile devam edilmesi zorunluluğu konusunda mutabakata varılmıştır” denildi. Önce sorunun tanımlanması, sonra tarafların tanınmasının önemine dikkat çekilen bildirgede, “Çözüme ulaşmanın asgari şartı olarak, sorunu anlamak, karşı tarafı anlamak, barışçıl çözüme katkı sunacak bir dilin oluşturulması üzerinde durulmuştur. Karşılıklı güven artırıcı önlemlerin-çabaların, müzakereler için olmazsa olmaz bir şart olduğunun altı çizilmiştir” denildi. Dünya deneyimlerinin geçmişle yüzleşmenin sorunun çözümünü daha fazla kolaylaştırdığının dile getirildi bildirgede şu ifadeler yer aldı: “Bu nedenle, PKK de dahil Kürt siyasi hareketinin, geçmişi tartışmaya açarak yeniden değerlendirmesinin, Kürt sorununun çözüm arayışı sürecine çok olumlu bir katkı yapacağı üzerinde durulmuştur. Aynı şekilde devletin bu soruna karşı uygulamalarının da tartışıldığı Türk kamuoyunda süregelen tarihle yüzleşmenin, Kürt sorununun çözümünde yaşamsal bir öneme sahip olduğu belirtilmiştir.” “Sorunun çözümü için diyalog ve müzakere sürecine uluslararası camianın katkısına olanak sağlanmalı” denilen bildirgede şu ifadelerle devam etti: “Kürtlerin eşitlik ve özgürlük mücadelesinin terörizm ve bölücülük olarak nitelendirilmesinin çözümü imkansızlaştırdığına, bu anlayışın dışlayıcı ve çatışmacı bir zemin oluşturduğuna dikkat çekilmiştir. Tüm yurttaşların üzerinde uzlaşacakları ve katkı yapacakları, yeni bir anayasa da dahil, bir yol haritasının belirlenmesinin önemine işaret edilmiştir. Tarafların barış sürecinde söylemlerini ve temsilcilerini belirleme hakkının karşılıklı kabulüne dikkat çekilmiştir.”
(DİYARBAKIR)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et