18 Şubat 2010 00:00

BAŞSAVCININ ELiNDEKi SON DOSYA: Fethullah Gülen

TÜRKİYE önceki gün bir ilki daha yaşadı. İlk kez bir başsavcı Ergenekon soruşturmasında tutuklandı.

Paylaş

TÜRKİYE önceki gün bir ilki daha yaşadı. İlk kez bir başsavcı Ergenekon soruşturmasında tutuklandı. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasına giden süreçte yaşananlar çok sayıda soru işaretini de beraberinde getirdi. Tutuklanan Cihaner’in ismi ilk olarak 1999’da İdil Savcısı iken duyuldu. Cihaner 1989 yılında öldürülen üç kişiyle ilgili soruşturmayı itirafçı İbrahim Babat’ın anlatımları doğrultusunda raftan indirip ilk JİTEM iddianamesini hazırladı. JİTEM iddianamesini hazırlayan savcıyı Ergenekon sanığı yapan süreçte yaşananlar ise şöyle…
CEMAAT SORUŞTURMASI
İlhan Cihaner 2007 yılında İsmail Ağa Cemaati’ne operasyon başlattı. İddiaya göre, cemaate bağlı Medine Vakfı’nın kentte ve bazı ilçelerdeki evlerinde çocuklara yatılı dini eğitim veriliyordu. Telefon dinlemelerinde edinilen bilgilere göre, dernekler masasındaki bir görevli cemaati arayıp “Önlem alın” diye haberdar etti, kimi polisler de ‘yüzeysel arama’ yaptı. Bu bilgi üzerine dokuz kişi tutuklandı.
TOPBAŞ, USTAOSMANOĞLU, ÜNLÜ
Soruşturmada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yenişafak Gazetesi Sahibi Ahmet Albayrak, Cemaat Lideri Mahmut Ustaosmanoğlu ile Cüppeli Ahmet diye bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün de aralarında bulunduğu şüpheli vardı. Başsavcılık, 16 kentte operasyon yapmaya hazırlanıyordu ki, Özel Yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı devreye girdi.
O SAVCI DEVREDE
Bu mahkemenin savcısı ise Cihaner’i tutuklamaya götüren işlemleri başlatan Osman Şanal’dı. Şanal, 2 Mart 2009’da ulaşan, cemaatin silahlı olduğu ve Anayasa’yı yıkmayı hedeflediği yönündeki ihbara dayanarak dosyanın yetki alanına girdiğini savundu. Oysa Cihaner’e göre, grup ‘silahlı’ değildi. ‘İhbar’ mektubu da muhtemelen dosyanın Erzurum’a gönderilmesini isteyen şüphelilerce gönderilmişti. Çünkü şüphelilerden Mehmet Turan, daha dosya Erzurum Özel Yetkili Savcılığı’nca istenmemişken, 10 Mart 2009’da yaptığı görüşmede “Dosya Erzurum’a gidiyor” demiş ve bu görüşme kayda geçmişti.
BAŞSAVCININ TELEFONU DİNLENDİ
Erzurum Savcısı Şanal, 5 Mayıs’ta Erzincan Valiliği’ne gönderdiği yazıda, Erzincan savcısı Cihaner’in görevini kaldırdığını belirtip başsavcılığın emirlerine uyulmamasını istedi. Cihaner ise 26 Mayıs’ta valiliğe, Şanal’ın bu yetkisinin bulunmadığını belirtti. Ayrıca Şanal’ı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na şikayet etti. Adalet Bakanlığı’ndan da Şanal’ın soruşturulmasını istedi. Ama dosya artık Erzurum’da, yani Şanal’daydı.
CEMAATÇİLER SERBEST KALDI
Cemaat soruşturmasıyla ilgili yargılamadaki değişim ise dikkat çekici idi: İlhan Cihaner’in 135 sanıklı soruşturması daraltıldı ve soruşturma kapsamında cemaat üyelerinin sorgulanmadan bırakıldığı iddia edildi. Erzurum’a giden soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Osman Şanal’ın hedefinde cemaat soruşturmasının sanıkları değil soruşturmayı yürütenler vardı. Savcı Şanal’ın soruşturması sonucu cemaat soruşturmasını yürüten İlhan Cihaner ve çok sayıda isim tutuklandı.(HABER MERKEZİ)

ŞOK İDDİALAR

Soruşturması elinden alınan, bir yandan Fethullah Gülen cemaati ile ilgili ayrı soruşturma yürüten İlhan Cihaner için sıkıntılı günler başlamıştı. Cihaner’e iki idari soruşturma açıldı. Biri, İsmailağa’ya ilişkin, diğeri ‘hakaret’ konuluydu. Bu soruşturmada Cihaner’in dinlendiği ortaya çıktı.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkındaki soruşturmalar için Hakim Savcılar Yüksek Kurulu’na gönderdiği savunmada bazı bakanları ve Adalet Bakanlığı’nı suçladı.
Cihaner, savunmasında,
*Cemil Çiçek özetle; ‘Cezanın alt ve üst sınırını, cezaevlerinin doluluğunu ve genel seçimler öncesi kendilerini siyaseten çok zorda bırakacağını söyleyerek gözaltındaki şüphelileri salıvermemi’ istedi.
*Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Çetin Şen ‘Böyle soruşturmalar insanın başını derde sokar’ dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yarım limon=9 yıl hapis

SONRAKİ HABER

Erzincan depremi Ankara’yı salladı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa