18 Şubat 2010 00:00
Erzincan depremi Ankarayı salladı!
Erzurum ve Erzincanda yaşananlar Ankarayı karıştırdı. Tartışma, yüksek yargı ve siyasileri birbirine düşürdü.
Ankara yargıda art arda yaşanan gelişmelerle karıştı. Erzincan Başsavcısının tutuklanmasının ardından dünde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Başsavcıyı tutuklayan hakim ve savcıların özel yetkilerini kaldırdı. Ardından da haklarında suç duyurusunda bulundu. Şimdi gözler bu hakim ve savcılara soruşturma izni vermekle tek yetkili olan Adalet Bakanlığında.
SAVCILAR ARTIK YETKİSİZ
Olağanüstü gündemle dün toplanan HSYK, Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şenalın yetkisinin kaldırılmasına karar verdi. Yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından, alınan kararlara ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Toplantıya Adalet Bakanı Sadullah Ergin katılmadı. Ancak Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve HSYK Üyesi Ahmet Kahraman katıldı. Kahraman, toplantıdan, yazılı açıklama yapılmadan önce ayrıldı. HSYK açıklamasında dün Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığında yapılan uygulamaların, HSYKnın gündemine oy birliğiyle alınarak, incelenmesine karar verildiği anımsatıldı.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Ceza Muhakemesi Kanununun (CMK) 250/3. maddesindeki amir hükmün ihlal edilerek, görev ve yetki aşımında bulunulduğunu tespit eden HSYK, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Tarık Gür, Cumhuriyet Savcıları Rasim Karakullukçu, Mehmet Yazıcı ve Osman Şanalın, CMK 250. maddesi kapsamındaki yetkilerinin kaldırılmasına karar verdi.
HSYK, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Sinan Kuş, Başsavcı Vekili Tarık Gür, Cumhuriyet Savcıları Karakullukçu, Yazıcı ve Şanal ile diğer ilgililer hakkında yasal gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulmasını da kararlaştırdı. HSYK, kararı oy çokluğuyla aldı.
ERGENEKONA BAKAMAYACAKLAR
Kararla birlikte 4 savcı, Erzurumda yürütülen Ergenekon soruşturmasında görev alamayacak.
Yargıtayda bir araya gelen 30u aşkın Yargıtay üyesi, Başsavcı Cihanerin gözaltına alınmasına ilişkin rahatsızlıklarını başkanlığa iletti. Üyeler Yargıtayın en üst karar alma mercii olan Yargıtay Başkanlık Kurulunun olağanüstü toplanarak bir açıklama yapmasını talep etti.
BAŞSAVCIDAN ERZİNCANA İNCELEME
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Erzincanda Başsavcı İlhan Cihanerin tutuklanmasını mercek altına aldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Yargının siyasi güçlerin etkisi altında bulunup bulunmadığının, bireyi kamu gücünden koruyan hukuk kurallarının uygulanıp uygulanmadığının tespiti için Habur, Erzincan ve Erzurum adli yargı çevrelerinde yargıyı yıpratan, yargıya olan güveni sarsan adli tahkikatların incelemeye alındığını bildirdi.Açıklamada laik vurgusu yapıldı.
BAKAN İSTİFA ETSİN
YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısının tutuklanmasıyla ilgili olarak, Bu bir yetki gaspıdır. Adalet Bakanı işlem yapamıyorsa istifa etsin dedi. Gelişmelerle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakan Adalet Bakanı Sadullah Ergin Açıklamamızı yazılı olarak yaptık, gerekirse yeniden açıklama yaparız diye konuştu. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise usule aykırı bir durum söz konusu olmadığı vurgulandı.
AKP: BU BİR YARGI DARBESİ
HSYKnın kararına AKPden ilk tepki Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağdan geldi. Bozdağ, kararın bir yargı darbesi olduğunu söyledi. Bozdağ HSYK kararı tamamıyla hukuka aykırı bir karardır. Yargının bağımsızlığına alenen müdahaledir dedi.
CHP: YARGI F TİPİNE TESLİM OLDU
Gelişmeler üzerine bir açıklamada CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okaydan geldi. Okay Hukuk çok ciddi yara almıştır. Yargı emniyetteki F tipi yapılanmaya teslim oldu değerlendirmesinde bulundu.
MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ise Yaşananların temel sebebi hükümetin yargıyı siyasallaştırma çabalarıdır dedi. (Ankara/
EVRENSEL)
SORGUDA BAŞSAVCIYA NELER SORULDU
ERZİNCANda makamında ve evinde yapılan aramadan sonra gözaltına alınarak gece Erzuruma getirilen Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Özel Yetkili İkinci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.
Başsavcıya sorguda neler sorulduğu ortaya çıktı. 10 saat süren sorgulamada başsavcıya 27 soru soruldu. 10 tanesi Albay Dursun Çiçek ve ıslak imza ile ilgiliydi.
*Albay Dursun Çiçeki tanıyor musunuz? Daha önce buluştunuz mu? O belgeyi gördünüz mü?
Cihaner: Albayı tanımıyorum. Kendisiyle karşılaşmadım. Telefonda bile görüşmedim.
*Gizli tanıklara silah sözü verdiniz mi? Onlarla buluştunuz mu? Onları koruyacağınızı söylediniz mi?
Cihaner: Bu insanları tanımıyorum.
*Cemaatlerle ilgili soruşturmayı Erzurum Başsavcılığına neden devretmediniz? Bu cemaatlere silah bırakılması hakkında bir çalışmanız oldu mu?
Cihaner: Kesinlikle mümkün değil. Ben zaten silahsız bir yapılanma olduğu için bu soruşturmayı aldım.
Başsavcı, 27 soruya cevap verdikten sonra mahkemeye sevk edildi ve tutuklandı.
YÜKSEK YARGI SİYASALLAŞTI
Eski DGM Savcısı Mete Göktürke göre bu gelişmelere rağmen soruşturma durmayacak devam edecek. Göktürk Göktürk HSYK oy çokluğuyla 4 savcı için suç duyurusunda bulundu. Ortada çok ciddi bir usulsüzlük tespit edilmiş ki böyle bir suç duyurusunda bulunmuşlar. Yüksek Yargı büyük ölçüde siyasallaşmıştır.
YARGIDA İÇ ÇATIŞMA BAŞLADI
Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türke göre ise yargı içinde bir iç savaş başladı: Bu bir yargı kararı değil bir idari tedbirdir. Adalet Bakanlığı müfettişlerinin derhal Erzuruma Erzincana gitmesi gerekir.