21 Ocak 2010 00:00
Nijeryada din çatışması alevlendi
SIK sık etkin ve dini çatışmalarla gündeme gelen Afrikanın en kalabalık ülkesi Nijerya, yeniden alevlenen dini çatışmalara sahne oluyor.
Ülkenin orta kesimlerindeki Jos kentinde çatışmaların giderek büyüdüğü ve silah seslerinin çevre bölgelerden rahatlıkla duyulduğu belirtiliyor. ABD merkezli İnsan Hakları Örgütü, çatışmalarda en az 200 kişinin öldüğünü açıkladı.
Çatışmaların, Devlet Başkanı Omaru Musa YarAduanın iki aydır tedavi amacıyla Suudi Arabistanda bulunmasına denk gelmesi dikkat çekiyor.
Fiili olarak ülkeyi yöneten yardımcısı Goodluck Jonathanın, isyanları bastırmak için çatışmalara sert bir şekilde müdahale edilmesi emri verdiği belirtiliyor.
İki aydır hemen hemen basının karşısına hiç çıkmayan YarAduanın çok ağır hasta olabileceği ifade ediliyor.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
Binlerce askerin çatışmaları bastırmak için konuşlandığı bölgede 24 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan etti. Ancak şehir merkezindeki çatışmaların, kentin varoşlarına doğru yayıldığı belirtiliyor. Resmi yetkililer ise çatışmalarda ölenlerin sayısının 20 olduğunu, 40 kişinin de yaralandığını açıkladı.
Zaman zaman alevlenen çatışmaların en şiddetlisi yine aynı kentte 2008 yılı Kasım ayında yaşanmış, her iki taraftan en az 700 kişi hayatını kaybetmişti.
Yeni çatışmaların neden başladığı konusunda herhangi bir bilgi bulunmazken, bazı görgü tanıkları, 2008 yılındaki çatışmalardan dolayı evi yakılan bir Müslümanın evini yeniden inşa etmek istemesi ve bazı Hristiyanların buna müdahale etmesi ile başladığını öne sürüyor.
Devlet başkanının yetkilerinin çok büyük olduğu ülkede, YarAduanın ölmesi ya da Hristiyan yardımcısı Jonathanın yönetime el koyması durumunda çatışmaların büyük katliamlara ulaşabileceği belirtiliyor.
Bir Nijerya mahkemesi, YarAduanın iki aydır görevinin başında bulunmamasından dolayı, yardımcısı Jonathanın tüm devlet başkanlığı yetkilerini kullanmasına karar vermişti.
(DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et