14 Ocak 2010 00:00

Örtülü işlere örtülü finansman


Eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in Özel Harp Dairesi’ni öğrenmesine vesile olan örtülü ödenek, yeniden gündemde. Ergenekon soruşturmasının yeni gündemi olan örtülü ödenek nedeniyle aramalar yapıldı. Bu gelişmeler, yıllardır kaldırılması istenen ve hakkında pek çok iddia gündeme getirilen örtülü ödenekle ilgili cevapsız kalan kimi soruları da yeniden akıllara getirdi.
/Örtülü ödenek denetleniyor mu?
*Bu paralar kimlere karşı ve nasıl kullanılıyor?
*Milyonluk ödenekler neden bugüne kadar soruşturulmadı?
DEV BÜTÇE NE İÇİN?
Başbakanlık, örtülü ödenek raporunu ilk kez 2008 yılında yayınladı. Başbakanlık 2008 Faaliyet Raporu’nda yer alan rakamlarda, Özel Kalem Müdürlüğü’nün örtülü ödenekle birlikte toplam 316 milyon 900 bin lira harcama yaptığı belirtildi. Raporda, bu harcamanın “kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri” için kullanıldığı ve harcamanın 290 milyon 900 bin lirasının örtülü ödenek çerçevesinde yapıldığı da vurgulandı.
HESAP SORULAMIYOR
Muhasebe-i Umumiye Kanunu’nun 77. maddesiyle düzenlenen örtülü ödenek, başbakanın tasarrufunda bulunuyor. Örtülü ödeneğin ne şekilde kullanılacağı, hesaplarının nasıl tutulacağı ve kime devredileceği de başbakan tarafından belirleniyor. Başbakan istediği takdirde bu yetkiyi bir başkasına da devredebiliyor. Harcamalar konusunda başbakandan hiçbir şekilde hesap sorulamıyor.
ÖDENEK ÇATLI’YA MI SUNULDU?
Birçok katliamda adı anılan ülkücü mafya Abdullah Çatlı’nın yakın arkadaşı Ömer Ay, Tansu Çiller’in başbakanlığı döneminde nereye gittiği açıklanamayan 500 milyar liralık örtülü ödeneğin Çatlı’ya verilmiş olabileceğini söyledi. Bir dergiye konuşan Ay, Çatlı’dan ‘kaliteli, yetenekli ve yiğit bir ülkücü’ diye bahsederek, 1990’lı yılların başında Türkiye’ye dönen Çatlı’nın, Turgut Özal, Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller ile görüştüğünü, Çiller’in başbakanlığı döneminde Başbakanlığa bağlı bir ‘Kamu Güvenliği Birimi’ oluşturulmaya çalışıldığını iddia etti.
YEŞİL DE ALMIŞ
‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın oğlu Murat Yıldırım da yazdığı kitapta, “Babamın ödeneği vardı. Devlet şeker torbalarıyla, un torbalarıyla babama para veriyordu” ifadeleriyle örtülü ödeneğin Yeşil’i es geçmediğini doğruluyor.
MENDERES DE ÇOK ÇEKTİ!!!
Örtülü ödenek harcamalarının keyfi yapıldığı iddiaları, 1950-1960 yılları arasında Başbakanlık koltuğunda oturan ve 27 Mayıs 1960 darbesiyle düşürülen Adnan Menderes’in başını çok ağrıtmıştı. Menderes, Yassıada’daki yargılanması sırasında örtülü ödenek harcamalarını keyfi yapmakla da suçlanmıştı. Örtülü ödenek yüzünden başı derde giren başbakanlardan biri de Tansu Çiller oldu. Çiller’in örtülü ödenek harcamaları ve bu kalemden ‘örtülü ödenek dolandırıcısı’ Selçuk Parsadan’a yaptığı ödeme de, yakın siyasi tarihimizde çok tartışılan konulardan biri olmuştu.
(İstanbul/EVRENSEL)



Eski başbakanlardan Bülent Ecevit, adı kontrgerilla faaliyetiyle özdeşleşen ve bugünlerde kozmik odadaki aramalarla gündemde olan Özel Harp Dairesi’nin varlığını 1974’teki başbakanlığı döneminde tesadüfen öğrendiğini açıkladı.
Ecevit, 1974’te dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar’ın, “acil bir ihtiyaç için Başbakanlığın örtülü ödeneğinden birkaç milyon dolar istemesiyle” başlayan bilgilendirme sürecini şöyle aktardı: “Bu paranın ne amaçla istendiğini sormak zorunda kaldım. ‘Özel Harp Dairesi için istiyoruz’ yanıtı geldi. Öyle bir resmi dairenin, o zamana kadar adını bile duymamıştım... ‘Şimdiye kadar bu dairenin giderleri nereden karşılanıyordu’ diye sordum. O zamana kadar bu dairenin tüm giderlerini bir gizli ödenekle ABD’nin karşıladığı bana bildirildi... Özel Harp Dairesi’nin nerede bulunduğunu sordum. ‘Amerikan Askeri Yardım Heyeti ile aynı binada’ yanıtını aldım...”


ERGENEKON'DA ÖRTÜLÜ GÜNDEM!

ERGENEKON soruşturmasında şimdi de örtülü ödenek yolsuzluğu iddiası gündemde... Ergenekon soruşturmasının finans ayağında, iddiaların odağında örtülü ödenekten yapılan 7 milyon liralık harcama var. Konuyla ilgili davanın tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, tedavi gördüğü hastane odasında sorgulandı. Ersöz’ün kendisi ve yakınlarına ait 11 adreste arama yapıldı.
ERUYGUR VE TOLON DA İFADEYE ÇAĞRILDI
Ergenekon davasında “üst düzey yönetici olmak” iddiasıyla tutuksuz yargılanan eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ile eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un da aralarında bulunduğu beş kişi, “örtülü ödenek” iddiasıyla ilgili ifade vermek üzere Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılığa çağrıldı
3 KİŞİYE SORGU
Soruşturma kapsamında, aralarında emekli Korgeneral Hakkı Kılınç’ın da bulunduğu 3 kişi dün adliyeye getirildi. Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilen emekli Korgeneral Hakkı Kılınç ile Recep Cömert ve Adnan Sezer, jandarmanın yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye giriş yaptı.

Evrensel'i Takip Et