8 Ocak 2010 00:00
Azim Kargo işçileri sendika hakkı için direniyor
GÜNÜN YAZILARI
KRİZ gerekçesiyle işçilerin her türlü kazanılmış hakkına saldırı sürüyor. Bir yandan da işçiler, bu saldırılara karşı mücadele ediyor, sendikalaşmaya çalışıyorlar. Ancak özellikle nakliye işkolunda 4 ile 15 arasında işçinin çalıştığı ambarların olduğu sitelerde örgütlenmek oldukça zor. Patronun kuralı dışında hiçbir kuralın işlemediği bu sitelerde, hakları için direnen işçilere her türlü baskı uygulanıyor. Bu işyerlerinden biri de TÜMTİSte örgütlenen işçileri işten atan Azim Kargo.
ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORLAR
Azim Kargo, Denizli, Bursa, İzmir ve Çorluya kargo ve yük taşımacılığı yapıyor. Toplam dört il ve bir ilçede faaliyette olan Azim Kargoda çalışan işçi sayısı toplam 130. Günde 12-14 saat arası çalıştırılan işçilere asgari ücretin biraz üzerinde para veriliyor. İşçilerin hiçbir iş güvenceleri yok. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbiri de alınmıyor. Ağır çalışma koşulları nedeniyle çoğu bel fıtığı. İşçiler, yetersiz beslenme ve sağlıksız koşullar nedeniyle başka hastalıklarla da boğuşuyorlar.
Firmanın Kartal-Soğanlıkta bulunan şubesinde çalışan 8 işçiden 7si bu şartları değiştirmek için TÜMTİSte örgütlendi. Sendikalaşan işçilerin hepsi hemen kapı önüne kondu. İşçiler, 2 aydan fazla bir süredir işyeri önünde direnişteler. İşçiler bu süre içinde, türlü baskı ve zorbalıklarla karşı karşıya kaldılar. İşçiler, şirketin 5 ortağından biri olan ve Soğanlık şubenin sahibi olan Recep Karakayanın, AKP Hükümeti ile olan ilişkilerinden yararlandığını söylüyorlar.
BASKILARA BOYUN EĞMEDİLER
Yaşananlar da işçileri doğruladı. Direnişin ilk iki haftasında işyeri önünde yığınak yapan Çevik Kuvvet ve Terörle Mücadele polisleri, işçilere biber gazı ve copla saldırdı. TÜMTİS yöneticileri defalarca gözaltına alındı. Ancak işçilerin kararlı duruşu patron Recep Karakayanın bgeri adım atmasına yol açtı. Bu arada TÜMTİS, aynı kargo şirketinin İzmir acentesinde de örgütlenerek burada protokol imzaladı. Bu gelişme İstanbuldaki işçilere de moral oldu.
Her gün işyeri önünde bekleyen işçiler, mal sevkıyatı yapılmasına izin vermiyorlar. TÜMTİSin örgütlü olduğu diğer işyerlerinden işçiler de her gün sabah 8 ile gece 9-10a kadar işyerinin önünde ve çevresinde bekleyerek, atılan işçilere destek oluyorlar. Pazar günleri hariç diğer günlerde işyeri önünden ayrılmayan işçiler, sendika kabul edilene kadar direnmekte kararlılar.
KAZANANA KADAR...
Direnişteki işçileri yalnız bırakmayanlardan Öz Bursa Kargo İşyeri Temsilcisi Haydar Tamer, Bize karşı biber gazı kullandılar. Yerlerde sürükleyerek gözaltına aldılar bizi. Ama biz her gün nöbetleşe buradayız. Sendikamızın desteği de tam dedi.
TÜMTİS İstanbul Şube Yöneticisi Mehmet Aydın da Kartal ilçenin, bir işçi havzası olduğunu, irili ufaklı kargo şirketlerinin bu bölgede faaliyet yürüttüklerini belirterek, Burada başarırsak Göngörendeki şubede de örgütleniriz. Amacımız 130 işçiyi de örgütlemektir dedi.
TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Çayan Dursun da şunları söyledi: Patron ve ortakları AKPnin imkanlarını kullanıyorlar. Ama ne olursa olsun kazanıncaya kadar devam diyoruz. İzmirdeki gibi protokol imzalamak istiyoruz. Amacımız, 7 işçinin geri alınması ve sendikamızın kabul edilmesidir. (İstanbul/EVRENSEL)
Haşim Demir
Evrensel'i Takip Et