Filmler acıların tanığı coğrafyada
Kürt sinemasını desteklemek amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen Batman Yılmaz Güney Film Festivali sinemacıların ve Batmanlı seyircilerin katılımıyla başladı. Konukların festivali sahiplenerek Batman’a sevgi ve destek sundukları konuşmalar yaptıkları açılışta, Batman’ın acıların tanığı bir coğrafya olduğu konuşmalar ve filmlerle ha
Bir Kürt kısa film yarışması olarak başlayıp yarışmayı film festivaliyle sürdüren Batman, Yılmaz Güney Film Festivallerinin ikincisine ev sahipliği yapmaya önceki gün başladı. Batmanlıların Yılmaz Güney Sinemasının salonunu doldurdukları açılış törenine Sinemacılar Ahmet Soner, Hüseyin Kuzu, Kazım Öz, BDP’li Milletvekilleri Ayla Akat Ata ve Sırrı Süreyya Önder’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. KCK davasından iki yıldır tutuklu bulunan Necdet Atalay’ın mesajı salonda büyük alkış aldı.
HOŞGELDİNİZ, BİZ DE HOŞGELDİK
Belediye Başkan vekili Dicle Tekik’in konuşması, Yılmaz Güney geleneğine dikkat çekerek sanatı desteklemeye devam edeceklerini hatırlattı. Milletvekili Ayla Akat Ata, sanatı engelleyenlerin demokrasiyi de engellediği yorumunu yaparak, sanatta ve televizyonda bölge gerçeğinin gereğince yansıtılmadığını hatırlattı. Ata, “Bizim gerçeğimiz de elbet sinemayla anlatılacak ki dünyanın tüm ezilen halkları orada kendilerini bulacak” dedi.
Festival düzenleyicilerinden Yapım 13 adına konuşan Yönetmen Kazım Öz, koşullar zor da olsa sanatın her koşul altında yapılması gereğinin altını çizdi. Hüseyin Kuzu’nun konuşmasına, Mustafa Biber’in de dinletisine “Hoşgeldiniz, biz de hoşgeldik” diye başlamaları, kendilerini şimdiden hem konuk hem evsahibi gibi gören katılımcıların festivali nasıl sahiplendiklerinin bir göstergesiydi.
SİNEMA ÇÖZMEZ, KIRMIZIGÜL ÇÖZER!
Açılış konuşmalarının ardından, yönetmenliğini Tayfur Aydın’ın yaptığı İz filminin gösterimine geçildi. İz, İstanbul’da yaşayan Batmanlı bir ailenin erkeklerinin, memleketini görmek isteyen yaşlı nineleri için bir yolculuğa çıkmalarını konu alıyor. “Toprağına gömülemeyen anaların hatırasına” adanan film, göç sorunlarından köy boşaltmalara, hatta bölgede yıllardır yaşanagelmiş birçok katliama dair bir öykü anlatıyor.
Batman’da da çekimleri yapılan film, seyircinin yoğun ilgisini gördü ve ekiple yapılan soru cevap kısmında samimi bir diyalog kuruldu. Milletvekili ve sinemacı Sırrı Süreyya Önder de, açılışın filmden sonraki soru cevap kısmına katıldı. Eleştiriler yapan ve filmi daha iyi anlamak üzere art arda sorular soran izleyicileri gören Önder, “Batman seyircisi zormuş” diyerek bu ilgiyle ilgili bir espri yaptı. Ardından, kendi üslubuyla, bir sinema filminden beklemek gerekeni özetlerken, filmlerin sorunları görünür kılıp yeni sorular kafaya takmasının yeterli olduğunu söyledi ve noktayı koydu: “Bir filmi Mahsun Kırmızıgül çekmemişse, o film her sorunu çözmez.”
YÜZLEŞME FİLMLERİ ARTMALI
Filmin konu aldığı hikayenin yazarı Yavuz Ekinci, kendisini Hrant Dink’in “Biz bu toprakları istiyoruz ama altına gömülmek için” sözlerinin kendisini çok etkilediğini, öykünün bunun üzerine çıktığını belirtti.
Oyuncu Necmettin Çobanoğlu da bir yüzleşme filmi olduğu için İz’in tarihle ilgili sorular soran filmlere öncülük yapmasını umduğunu ifade etti.
Yönetmen Tayfur Aydın, bu coğrafyanın filmde anlatılan ve anlatılmayan çok acıya tanık olduğunu söyleyerek, filmi Batman’da göstermekten ayrıca çok mutlu olduklarını dile getirdi.
18 Aralık pazar gününe kadar devam edecek olan festival kapsamında Batman Yılmaz Güney Sinemasında uzun metrajlı filmlerin özel gösterimlerinin yanı sıra, kısa ve belgesel filmleri de seyirciyle buluşacak. Programın bugünkü bölümünde gerilla kadınların öyküsünü anlatan Fransız filmi Ağrı Dağının Kadınları gösterilecek ve Türkiye sinemasında kadının temsiliyeti konulu bir panel düzenlenecek.
Programın yarınki bölümünde, Tunç Erenkuş’un Erdal Eren’i idama götüren süreci anlatan Oğlunuz Erdal filmi var. (Batman/EVRENSEL)
ENGELLENEN FİLMİ SAHNEDE ANLATTILAR: http://www.evrensel.net/news.php?id=19376