05 Ocak 2010 00:00
JiTEM var!
Genelkurmay ve Jandarma JİTEM yo derken, bir çok itiraf ve sayısız belgenin yanı sıra Jandarma Kıdemli Binbaşı Harun Uysalın 1990...
Genelkurmay ve Jandarma JİTEM yo derken, bir çok itiraf ve sayısız belgenin yanı sıra Jandarma Kıdemli Binbaşı Harun Uysalın 1990 tarihli talep yazısı ve Jandarma Kurmay Binbaşı Cafer Balçıkın 11 Kasım 1993 tarihli raporu da JİTEMin varlığını kanıtlıyor. Kanıtlar aynı şeyi işaret ediyor: JİTEM var.
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesinin bu bir silahlı örgüt kurma davası diyerek dosyayı Özel Yetkili Mahkemeye gönderdiği 11 sanıklı JİTEM davasında Ggenelkurmaydan sonra Jandarma Genel Komutanlığı da böyle bir birimin mevcut olmadığını iddia etmişti. Mahkemenin sorusuna verilen cevapta da bir çok çelişki bulunurken, bir çok belge JİTEMin varlığını ve yapısını ortaya koyuyor.
JİTEM 27 AĞUSTOS 1987DE KURULDU
Jandarma Kurmay Binbaşı Cafer Balçıkın 11 Kasım 1993 tarihli Jandarma İstihbarat Grup ve Timlerinin Tarihçesi adlı raporunda JİTEMin açık ismi ve kısa adı yer alıyor. Raporda, JİTEMin 27 Ağustos 1987de Jandarma İstihbarat Başkanlığına bağlı olarak başlangıçta Mardin, Silopi ve Batmanda olmak üzere 3 tim ile kurulduğu anlatılan rapor da, Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin faaliyet alanı olarak belirlenmiştir deniliyor.
BAŞARILI OLUNCA TİM SAYISI 24E ÇIKTI
Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Timleri, 14 Eylül 1987 tarihinde Jandarma Asayiş Komutanlığı Harekat komutasına, Kasım 1988 tarihinde de emrine verilmiştir bilgisine yer verilen raporda, timlerin başarılı olması üzerine Mayıs 1990da 8 grup ve bu gruplara bağlı olarak 24 timin Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı bünyesinde yapılandırıldığı anlatılıyor. Raporda, 18 Temmuz 1991 tarihinde İstihbarat Gruplar Komutanlığının kuruluş ve kadrosu (J.TMK.1-22) yürürlükten kaldırılmıştır ifadeleri de yer alıyor.
İTİRAFÇILAR ÇAVUŞ YAPILSIN ÖNERİSİ
Jandarma Genel Komutanlığı ile Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanlığı arasındaki yazışmalar da JİTEMin varlığını kanıtlıyor. 1 Aralık 1990da Diyarbakır Jandarma Asayiş Bölge Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığına 3576-1-90/8084 sayılı İtirafçı sanıkların istihdamı konulu bir yazı gönderdi. Jandarma Kıdemli Binbaşı Harun Uysal imzalı yazıda, PKKden kaçarak teslim olanlardan gönüllü olanların terörle mücadelede kullanılması için bir dizi değişiklik önerisi yapılıyor. Yazıda Tahliye olanlardan asker olup, Jandarma sınıfına giren 9 kişi J.Asyş.K.lığı emrinde ve Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) Grup K.lığı kontrolünde görev yapmaktadır deniliyor. İtirafçı JİTEMcilerin sivil memur kadrosundan alınıp, Sivil Uzman (Terör Uzmanı) ve Uzman Çavuş olarak istihdam edilmesi teklif ediliyor.
GENEL KOMUTANA DA SUNULDU
PKKden kaçan kişilerin JİTEMde istihdam edilmesine ilişkin yazı, Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Hikmet Köksalın onayı ile 19 Aralık 1990da dönemin Jandarma Genel Komutanına sunulmuş. 20.12.1990 havale kağıdına el yazısı ile yazılan notta Konu sayın komutana andıçla arz edilmiş olup, problemi şahsen İçişleri bakanıyla görüşeceği direktifi alınmıştır bilgisi yer alıyor. (HABER MERKEZİ)
GENELKURMAY YOK DİYOR AMA...
TSK JİTEM davasına bakan mahkemeye verdiği yanıtta Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş (JİTEM) adında herhangi bir birim mevcut değildir demişti. Fakat bir çok asker bunun aksini söylemişti.
Dönemin Jandarma Asayiş Komutanı emekli Orgeneral Necati Özgen, NTVde katıldığı bir programda JİTEM denilen insanlar da subay. Subay, yemek yediği yere ihanet edebilir mi? ifadelerini kullanmıştı.
ARİF DOĞAN: Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan da Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi`ne gönderilen ifadesinde, JİTEM yapılanmasının yasal bir oluşum olduğunu, JİTEMi üst düzey komutanların bilgisi doğrultusunda kendisinin kurduğunu ve Veli Küçüke devrettiğini anlatmıştı.
KÜÇÜK: BEN KURDUM
Ergenekon davasının en önemli sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük de ifadesinde Ben Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığını kurdum. Bu birim halk arasında JİTEM olarak bilinir. Kanunda yeri olan bir birimdir, bu birimin çalışmaları yapılmıştır demişti.
AYGANIN İTİRAFLARI
Bugüne kadar yaptığı açıklamalarla JİTEMe ilişkin bir çok karanlık noktaya ışık tutan JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan, kendisininde bizzat katıldığı bir çok cinayeti deşifre etmişti. Ayganın gösterdiği yerlerde yapılan kazılarda JİTEM tarafından öldürülen kişilerin kemikleri bulunmuştu. Aygan, faili meçhul cinayetlerin en çok yaşandığı 1990-2000 yılları arasında JİTEMde görev yapan isimleri internet sitesinden yayınlayarak deşifre etmişti. Bu isimler arasında, Veli Küçük, Arif Doğan, A. Cem Ersever, Abdulkerim Kırcı, Cemal Temizöz gibi isimler dikkat çekmişti. Bir çok belge ve başka itiraf ve ifadeler de bu isimlerle JİTEMin bağlantısına işaret etmişti.