‘Gerçek failler de bulunsun’
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, eski özel harekatçı 7 ismin tahliyesine itiraz etti. Kamuoyu vicdanında rahatsızlığa sebep olan bu tahliyeleri ve yaşanan süreci Toplumsal Bellek Platformundan (TBP) Canan Kaftancıoğlu gazetemize değerlendirdi.TAHLİYE KARARI DOĞRU DEĞİLDİTahliyelere tepkili olan Kaftancıoğlu, gerçek faill
TAHLİYE KARARI DOĞRU DEĞİLDİ
Tahliyelere tepkili olan Kaftancıoğlu, gerçek faillerin bulunması için mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
Kaftancıoğlu, savcılığın tahliye itirazından önce mahkemenin tahliye kararını tartışmanın doğru olacağını kaydetti. Kaftancıoğlu, “Bu tahliye kararını oldukça tehlikeli buluyoruz. Toplumsal Bellek Platformu olarak gerçek failler bulunsun derken, mevcut siyasi ve hukuki irade ellerindeki failleri salıyorlar” dedi.
Bu şekilde davranarak “Gerçeklere ulaşma iradesinin önüne tas konulmuş oluyor” diyen Kaftancıoğlu, savcının itirazını olumlu bulduğunu belirtti. Sürece dair temkinli konuşan Kaftancıoğlu, “Ancak irade burada nasıl tecelli edecek hep birlikte göreceğiz. Platform, gerekli iradenin ortaya konması yönünde çalışmalarına devam edecek” dedi.
YASAL DÜZENLEMELER ŞART
“90’lı yıllarda, öncesinde veya sonrasında işlenmiş siyasi cinayetlerin ardındaki gerçeklerin ortaya çıkarılması için öncelikle devletin yetkili kurumlarının harekete geçerek gerekli yasal düzenlemeleri” yapması gerektiğini kaydeden Kaftancıoğlu, devletin bu konuda kararlı ve samimi olmasını istedi.
“Örneğin bu cinayetlerin insanlığa karsı işlenmiş suçlar kapsamında ele alınarak zaman aşımı kavramının ortadan kaldırılması” gerekir diyen Kaftancıoğlu, “Devlet sırrı denilen kavramın yeniden ele alınması gibi düzenlemelerle bu irade ortaya” konulabileceğini kaydetti.
Kaftancıoğlu son olarak, “Tüm bunlar yapılmayıp, bizleri timsah gözyaşlarıyla karşılamak acının sömürülmesinden başka bir şey değildir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
SAVCILIK İTİRAZ ETTİ
Savcı Yüksel, 11 Ağustosta tutuklanan eski özel harekat polisleri Enver Ulu, Uğur Şahin, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Ayhan Akça ve Müdürleri Ahmet Demirel ile eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin’in avukatlarının tahliye başvurusu olmaksızın ve adli denetime tabi tutulmadan serbest bırakılmasına on sayfadan oluşan bir dilekçeyle itiraz etti. Savcı Yüksel, nöbetçi mahkemenin “somut delil yok” iddiasını çürüten delilleri anlattı.
Taraf gazetesinin haberine göre, itiraz dilekçesinde AİHM’nin Yusuf Ekinci cinayeti ile ilgili olarak Türkiye hakkında verdiği mahkumiyet kararına da değinen Savcı Yüksel, soruşturma kapsamında ifade veren, Sedat Peker’in, Ali Fevzi Bir’in, Özel Harekat Polisi Oğuz Yorulmaz’ın annesi Nurhan Yorulmaz’ın ve işadamlarının beyanlarının Ayhan Çarkın’ın beyanlarıyla örtüştüğüne dikkat çekti.
TUTUKLULUKLARI DEVAM ETSİN
Savcı, dilekçesinde Mehmet Eymür’ün ifadesinin tamamına da yer verdi. Mahkemenin serbest bıraktığı şahısların yakalanmasını ve tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti. Alınan bilgiye göre, tahliye durumuna yapılan itirazın Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesince yeniden görüşülmesi bekleniyor.
AİLELER DE HAREKETE GEÇTİ
Bu arada sanıkların tahliye edilmesine faili meçhullerde yakınları yitirenler ve soruşturmanın müdahilleri, avukatları aracılığıyla itiraz ettiler. Soruşturma da ayrı ayrı hareket eden aileler bundan sonra bir platform oluşturarak birlikte hareket edecek. (HABER MERKEZİ)