06 Kasım 2009 00:00
GULE iŞSiZLiK DUVARI
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihi Tunceli ziyaretinde bulundu. Ziyaretin en dikkat çekici duraklarından birisi de Gülün valiliğe girmesi oldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tarihi Tunceli ziyaretinde bulundu. Ziyaretin en dikkat çekici duraklarından birisi de Gülün valiliğe girmesi oldu.
Makam arabasından inen Gül, 15 dakika boyunca valilik binasına giremedi. Çünkü karşılamaya gelen vatandaşlar, sorunlarını Güle iletmek istediler. Bu talebe Cumhurbaşkanı da yanıt vermeyince, kimisi sözlü olarak kimisi ise mektupla derdini anlatmaya çalıştı. Tüm vatandaşların ortak bir isteği vardı: İş...
19 YIL SONRA
19 yıl aradan sonra ilk kez bir cumhurbaşkanı (Abdullah Gül) dün Tunceliye gitti. Tunceliye giden son cumhurbaşkanı Turgut Özaldı. Cumhurbaşkanı güvenlik gerekçesiyle valiliğe 2 araçla geldi. Araçtan indi; sırasıyla vali, garnizon komutanı ve DTPli Belediye Başkanı Edibe Gülle selamlaştı. Askere de selam verdi.
VALİLİĞE GİREMEDİ
Valiliğe girmesi beklenen Cumhurbaşkanı Gül, kendisinden iş isteyen vatandaşlar nedeniyle yaklaşık 15 dakika içeriye giremedi. Cumhurbaşkanı Gülün valiliğe gelişi sırasında bazı vatandaşların ellerinde Sen hoş geldin Sayın Cumhurbaşkanım, başımızın üstünde yerin var yazısı ile köylerine cemevi yapılması isteğini içeren dövizler taşıdıkları görüldü.
GÜL İÇİN GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ana isimli uçağı ile saat 09.25te Ankaradan Elazığa hareket etti. Gül, Elazığdan helikopterle Tunceliye geçecekti. Ancak hava şartları nedeniyle helikopter yerine karayolu seçildi. Gezi öncesi alarma geçildi. Gülün ziyaret saati yaklaşırken Tuncelideki güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Gülün ziyarette kullanacağı güzergah üzerinde bulunan Mameki Köprüsü altındaki Munzur Çayında bomba araması yapıldı. Cadde ve sokaklar trafiğe kapatıldı.
(Tunceli/EVRENSEL)
GÜL NE DEDİ?
Ziyareti ve vereceği mesajlar günler öncesinden tartışılmaya başlanan Gül. Beklendiği gibi konuşmadı. Kürt ve alevi açılımına dair açıklama yapacağı beklentisi yaratılan Gül bekleneni vermedi. Gül, Edirne ile Hakkarinin, Sinop ile Mersinin, Kayseri ile Tuncelinin hiçbir farkının olmadığını belirterek, Hepsi de çok aziz vatan topraklarıdır ve her yerde yaşayan insanlar da bu ülkenin birinci sınıf, en asil vatandaşlarıdır dedi. Uzun bir zamandan bu yana Tunceliyi ziyaret eden bir Cumhurbaşkanı olmanın gururunu yaşadığını belirten Gül, hava muhalefeti nedeniyle Munzur ve Pülümür çaylarının geçtiği güzel vadileri, güzel manzaraları görme imkanı olamayacağını kaydetti.
TOPLANTIYA KiMLER KATILDI?
İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırımın başkanlığındaki heyette, KESK Dönem Sözcüsü Mazlum Doğan, Anafatma Kadın Derneğinden Fatma Çiçek, Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Fidan Aydın, Bedensel Engelliler Derneği Tunceli Şube Başkanı Bedri Es, Avrupa Dersim Derneği Federasyonu 2. Başkanı Mehmet Gülmez, Emek Partisi İl Başkanı Hüseyin Tunç, DTP İl Başkanı Veli Haydar Güleç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hıdır Velici, Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Makbule Yaşar ve barışı simgeleyen beyaz tülbent takan Tuncelili kadınlar yer aldı. Kadınlar toplantıda Cumhurbaşkanına beyaz tülbent verdiler.
DERSiMDE AÇILAMADI
Gülle görüşme yapan kitle örgütü temsilcileri, Cumhurbaşkanına taleplerini ilettiler. Bakan Faruk Çelikin de katıldığı toplantıda, Kürt sorunundan Alevilerin sorunlarına, Munzura yapılmak istenen barajlardan kentin çeşitli sorunlarına kadar pek çok sorun ve talep gündeme getirildi.
Sorunları dinleyen Gül, kitle örgütlerini tatmin edici açıklamalarda bulunmadı. Toplantıda ayrıca, kitle örgütleri, taleplerinin yer aldığı 7 sayfalık bir dosyayı Güle teslim ettiler.
*OPERASYONLAR DURSUN, BARIŞ OLSUN: Barışın sağlanmasını isteyen heyet, operasyonların durdurulmasını ve açılım sürecinin somut adımlarla samimiyet içerisinde sürdürülmesini istendi. Ayrıca yaylaların ve boşaltılan köylerin halka yeniden açılması istendi.
*KATLİAMDAN VAZGEÇİN: Görüşmenin bir başka önemli gündemi de aylardır üzerinde tartışılan ve halk arasında ciddi rahatsızlık yaratan barajlar oldu. Munzura yapılmak istenen barajların kente büyük zarar vereceğine dikkat çeken kitle örgütleri, çevre katliamlarından vazgeçilmesini istediler.
*ALEVİ SORUNU ÇÖZÜLSÜN: Tuncelinin nüfusunun tamamına yakınının Alevi olduğuna işaret eden kitle örgütleri, Alevilerin taleplerini bir kez daha Güle ilettiler. Taleplerinin samimiyetle çözülmesini isteyen heyet, zorunlu din derslerinin kaldırılması başta olmak üzere baskı ve sindirme politikalarından vazgeçilmesini istedi.
*DERSİM ADI İADE EDİLSİN: Toplantının bir başka konusu ise kentin isminin geri verilmesi talebi oldu. Dersim adının kente tekrar verilmesini isteyen kitle örgütleri, Bitlisteki Güloymakın Kürtçe ismi olan Norşinin kullanılmasının doğru olduğunu söyleyen Gülden, bu konuda da açılım beklediler. Ancak talepleri yerini bulmadı.
NOTLAR...
*Gül Tunceli Üniversitesinin akademik yıl açılışına katıldı.
*Gül, Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneğini ziyaret etti. Dernek Başkanı Celal Karagöz, Gülden, Alevi Akademisi kurulması ve Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini istedi.
*Gül, Tunceli Belediyesine asılan Sayın Cumhurbaşkanımız Dersime hoş geldiniz pankartı ile karşılanırken, belediyenin yakınlarında toplanan binlerce kişi, sloganlar atarak kentte yapılan barajları protesto etti. Ayrı 200 kişi sabah saatlerinde barajları protesto etti.
*YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve bazı milletvekilleri de ziyeritlere katıldı.
*Cumhurbaşkanı, doğuya en son ziyaretini ise 8 Ağustos 2009da Bitlise yapmıştı.