20 Aralık 2011 16:06

‘Demokratik hakları ayaklar altına alan Türkiye bize model olamaz’

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Erdal Eren anısına düzenlenen ve uluslararası komünist parti temsilcilerinin katıldığı etkinlikte, dünya genelinde varolan krizin etkileri ve buna karşın yürütülen mücadeleler tartışıldı. Sunumlarda özellikle dünya geçlik hareketlerinde “iş barış ve ö

‘Demokratik hakları ayaklar altına alan Türkiye bize model olamaz’
Paylaş

Tunus İşçileri Komünist Partisi Temsilcisi Monder Kalfaoui, Tunus’taki iktidarın kendilerine AKP modelini örnek gösterdiğini belirttiği konuşmasında, “Onlarca gazetecinin cezaevinde olduğu, demokratik hakların ayaklar altına alındığı bir ülkeyi örnek alamayız” dedi. Kalfaoui ve diğer komünist parti temsilcileri, emperyalist saldırganlık ve kapitalizmin alternatifinin sosyalizm olduğunu vurguladılar.

‘KRİZ, EMPERYALİZM VE MÜDAHALE’

Ankara’da Siyasal Bilgiler Fakültesi Ekonomi Topluluğu ve Evrensel Kültür Merkezi’nin Erdal Eren anısına düzenledikleri “Kriz, Emperyalizm ve Müdahale” başlıklı panelde, Emek Partisi (EMEP) 6. Kongresi için Türkiye’de bulunan uluslararası komünist hareketin temsilcileri konuşmacı oldu. Önceki akşam gerçekleşen etkinlikte, İspanya Komünist Partisi Marksist-Leninist Genel Sekreteri Raul Marco, Ekvador Demokratik Halkçı Hareket (MDP) Başkan Yardımcısı Geovanni Javier Atarihuana Ayala, Tunus İşçileri Komünist Partisi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Monder Kalfaoui ve Filistin Komünist Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdulrauf Kadri sunum yaptılar. Fakülte öğretim üyelerinin de takip ettiği etkinliği, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da izledi.

‘DEVRİMİN BAŞARISI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’

İlk sunumu yapan Tunus İşçileri Komünist Partisi Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Monder Kalfaoui, Tunus’ta Ekim ayında gerçekleşen seçimler sonrasında oluşan hükümetin, halkın devrim öncesindeki taleplerini hala yerine getirmediğini belirterek, partisinin bu taleplerin yerine getirilmesi için halkın mücadelesini desteklemeye devam ettiğini kaydetti. Şu anda iktidardaki hükümetin gerici ve Amerikancı bir hükümet olduğunu ve Bin Ali rejimiyle bağlarını koparmak istemediğini anlatan Kalfaoui, böyle bir hükümette yer almayarak devrimin başarısı için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

‘TÜRKİYE TUNUS’A MODEL OLAMAZ’

Kalfaoui, Tunus’taki mevcut iktidarın halka AKP’yi model olarak sunduğunu belirterek, “Örnek alınmak istenen bu ülkede onlarca gazeteci cezaevinde ve demokratik haklar ayaklar altında. Böyle bir ülkeyi model alamayız. Biz, iktidarı Rusya ve Türkiye modelini yerleştirmek için devirmedik. Halkın taleplerini temel alan bir iktidar kurmak için devirdik” diye konuştu. Soruları da yanıtlayan Kalfaoi, Facebook sosyal paylaşım ağının devrimin örgütleyicisi olmadığını, yalnızca bir iletişim yolu olduğunu söyledi. Devrimin Tunus’lu emekçilerin onlarca yıldır devam eden bir mücadelesinin birikimi ve devamı olduğunu vurgulayan Kalfaoui, Tunus halkının devrim için mücadelesinin henüz sonuçlanmadığını ve sürdüğünü dile getirdi.

‘TEK ALTERNATİF SOSYALİZMDİR’

Ekvador Demokratik Halkçı Hareket MDP Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda milletvekili olan Geovanni Javier Atarihana Ayala, dünyada bir milyardan fazla insanın aç olduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında, bunu tamamen kapitalizmin genel bir sonucu olduğunu ifade etti. Ayala, yüzyıllar boyu Latin Amerika’nın emperyalist güçler tarafından tüketildiğini, halkların buna tepki olarak bir çok hükümeti devirdiğini anlattı. Halkın öfkesi sonucu kurulan hükümetlerin giderek emperyalizmle ilişkilerini yeniden güçlendirdiğine dikkat çeken Ayala, “Tarihsel tecrübeler bize gösteriyor ki, sorunların çözümü kapitalizm karşıtı bir perspektif gerektiriyor. Anti-kapitalist veya anti-emperyalist olabilirsin. Ama her ikisi birlikte olursan toplumsal özgürlüğün yolu açılır. Benim partim bu yönetimlere karşı tek alternatifin sosyalizm olacağına inanıyor” dedi.

‘SURİYE’YE EMPERYALİST MÜDAHALENİN KARŞISINDAYIZ’

Ayala, krizi hisseden milyonlar olduğunu, fakat önemli olanın bunu hissetmek değil buna karşı mücadele etmek olduğunu belirtti. Konuşmasında ülkesindeki gençlerin iş, barış, özgürlük taleple mücadelesine de yer veren Ayala, Suriye’ye yönelik olası bir işgalin de karşısında yer aldıklarını söyledi. Bunun Suriye ve İran hükümetlerini destekledikleri anlamına gelmeyeceğini vurgulayarak, “Eğer Suriye’li işçileri yeni bir hükümet istiyorlarsa bunu sağlayacaklardır” dedi. Ayala, bu sürecin emperyalizmin müdahalesi olmadan gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi.

FİLİSTİN’DEN SELAM

Filistin Komünist Partisi Genel Başkan Yardımcısı Abdulrauf Kadri de sunumunda katıldığı Emek Partisi 6. Genel Kongresi’nden bahsetti ve kongrenin mücadele konusunda kendisini cesaretlendirdiğini vurguladı. Etkinlikteki öğrencilere emperyalist ve siyonist işgal altında olan öğrencilerin selamını getiren Kadri, dayanışma çağrısı yaptı. (Ankara/EVRENSEL)


‘ÇÖZÜM HALKLARIN BİRLİĞİNDE’

İspanya Komünist Partisi Marksist Leninist Genel Sekreteri Raul Marco, tüm dünyadaki ve İspanya’daki kapitalizm karşıtı mücadelelerinin devam ettiğine dikkat çekti. Marco, tüm dünyada olduğu gibi İspanya’da da krizin toplumun tüm kesimlerini etkilediğini hatırlattı. Kriz bahanesiyle işten çıkarmaların başladığını, ücretlerin düşürüldüğünü, emeklilik yaşının yükseltildiğini belirten Marco, yeni saldırıların kapıda beklediği bir dönemde sendika konfederasyonlarının hala ‘iş barışı’ndan söz etmesini eleştirdi. Bu durum karşısında sendikalar içinde muhalif bir akımın doğduğunu kaydeden Marco, İspanya’da yükselen gençlik hareketi ve “Öfkeliler” hareketine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Emperyalizmin vardığı bu noktada bizim de halkların birliğini sağlamamız önemli bir hal aldı” diyen Marco, dünyadaki komünist, ilerici ve sosyalist partilerin böyle birlik için çalışmalarını sürdürdüklerini, katıldıkları Emek Partisi Kongresi’nin de bu çalışmanın önemli bir ayağı olduğunu söyledi.


EMEK GENÇLİĞİ’NDEN ULUSLARARASI DAYANIŞMAYI BÜYÜTME ÇAĞRISI

Emek Gençliği üyesi Özlem Temena da dünyanın her yerinde gençlerin iş, eğitim ve barış için sokaklarda olduğunu, egemenlerin ise gençleri baskı altına alarak ve hapsederek bu hareketi bastırmaya çalıştığını söyledi. Dünya gençliğinin daha fazla deneyim paylaşmaya ihtiyacı olduğuna değinen  Temena, bunun için önümüzdeki yaz Venezualla’da gerçekleştirilecek Anti-kapitalist Anti-faşist gençlik buluşmasına çağrı yaptı. 3 senedir cezaevinde tutulan Ekvator öğrenci lideri Marcelo Rivera’nın selamlarını ileten Temena, Türkiye, Ekvador ve dünyadaki tüm tutuklu öğrenciler için bir imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetlerinde 10 yılda 10 bin işçi öldü

SONRAKİ HABER

1000 TL memleketi batırmaz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa