20 Aralık 2011 16:11

1000 TL memleketi batırmaz!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari ücretle ilgili tepki çeken açıklamalara imza attı. Bakan Şimşek, “Asgari ücret 1000 lira olsa Türkiye batar mı?” sorusuna verdiği cevapta “Asgari ücreti belirlerken bir yandan asgari ücretliye makul bir ücret bir yandan rekabet gücünü göz önünde bulundurmak zo

1000 TL memleketi batırmaz!
Paylaş
Sinan Ceviz / Arif Koşar

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulunda, 2012 Bütçe Kanunu Tasarısında 24. madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

BİN LİRA TÜRKİYE’Yİ BATIRIR MI?

Maliye Bakanı Şimşek, “Asgari ücreti ödeyen devlet değil, asgari ücretli devlette çalışan da yoktur, benim bildiğim kadarıyla. Asgari ücret özel sektörün ödediği bir ücrettir. Özel sektörde siz eğer ücretleri verimlilikle ilişkilendirmezseniz belki Türkiye batmaz ama firmalar batar. Onun için rekabet etmek zorundayız” dedi.

Asgari ücreti belirlerken bir yandan asgari ücretliye makul bir ücret bir yandan rekabet gücünü göz önünde bulundurmak zorunda olunduğuna işaret eden Maliye Bakanı, şu uyarıyı yaptı: “Burada devletin ödediği bir asgari ücret söz konusu değil. AB üyesi 9-10 ülkeden daha yüksek asgari ücret Türkiye’de verilmekte. Biz AB’den daha mı zenginiz.”

VERGİ ALINMIYOR MU?

Türkiye’de asgari ücret üzerinden yüzde 15 vergi alınmadığını ifade eden Maliye Bakanı, şöyle dedi: “Biz asgari geçim indirimini getirdik 2008’den itibaren. Şu an itibarıyla evli ve 4 çocuk sahibi asgari ücretliden zaten sıfır vergi alıyoruz. Evli 3 çocukludan 0.7 alıyoruz. Evli 2 çocukludan yüzde 1.5 vergi alıyoruz. Evli ve bir çocukludan yüzde 2.6 vergi alıyoruz. Evli olup da çocukları olmayandan yüzde 3.8 vergi alıyoruz. Bekar olandan da yüzde 5.3 alıyoruz.

Türkiye’de asgari ücret 2002 yılında 175 avroydu brüt olarak, Şu anda ise 356 avro. Şu anda biz Polonya’dan, Çek Cumhuriyetinden, Slovakya’dan, Letonya’dan, Estonya’dan, Litvanya’dan, Macaristan’dan, Romanya’dan, Bulgaristan’dan liste böyle gidiyor, bu ülkelerin tamamından daha yüksek asgari ücret veriyoruz.”

HAKKIMIZI ALINCA MI BATACAK?

Baydemirler’de çalışan bir tekstil işçisi ise hükümetin bütün planlarını patronların ihtiyaçlarına göre yaptığını söylüyor. Patronlar batmasın derken işçilerin süründüğünü belirten tekstil işçisi şunları söylüyor: “Kriz zamanları sigortaları devlet ödüyor patronlar yerine. Patron batmasın biz aç kalalım, patron batmasın biz sürünelim. Valla bizim maaşımız arttığında kimse batmaz. Ülke daha çok kalkınır. Ekmek dışında bir şey almaya paramız yetmiyor. Bu ülke zaten batmış. Birileri eşek yükü ile götürecek, işçi aç kalacak, niye fabrikalar batmasın? Biz hakkımız olanı alınca batacak devlet zaten batmıştır.”

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız ve asgari ücretle çalışan bir Makel işçisi, asgari ücretin düşük olmasını öneren Bakan Şimşek’ten kendi maaşını düşürmesini istedi. Makel işçisi “Seçimlerden önce bir bakan fabrikayı ziyaret etmişti. Bizimle görüşmeden gitti. Ben asgari ücretle çalışıyorum ve geçinemiyorum. Valla bizim fabrika hep kazanıyor, kazansın da ama biz de emeğimizin karşılığını alalım. Ben Bakana şunu söylemek istiyorum: Madem rekabet edilecek, madem krizden etkilenmemek için bizim az para almamız lazım. O zaman Bakan maaşının yarısını devlete bağışlasın, her gittiği yere başka arabalarla gitmesin. O zaman ben de maaşımın yarısını bağışlayayım, fedakarlıksa hep beraber yapalım” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


KAPİTALİZM BUDUR, MÜCADELE GEREKİR!

Yrd. Doç. Özgür Müftüoğlu (Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Öğretim Üyesi): Küresel rekabet süreci içinde maliyet üzerinden rekabet yapılıyor. Sermaye maliyeti düşürmek için ücretleri aşağıya düşürmek istiyor. Ücretlerin yükselmesi rekabeti olumsuz etkiler diyor.
Bu kapitalist sistemin temel meselesi. Olayı sadece emeğin ücretine bağlamak sermayenin en sevdiği yol. Buradan bir tehdit yaratarak ücretleri baskılamak istiyor. Ücretler yüksek olunca mı kriz oluyor sadece? Türkiye’de 2001 krizinde ücretler yüksek değildi ama yine kriz oldu.  Dolayısıyla ücretin yüksek olması ve düşük olması değil mesele.
Burada yapılmak istenen asgari ücret komisyonu toplantısı öncesinde işçi ücretlerini baskılamak. Bakan aslında, kapitalist sistemin özünü ortaya koyuyor. Sistem ücretlerin düşük olmasıyla yani emeği ezerek yaşar diyor. İnsanları ezmeden ayakta duramayan bir sistem. Bu da emekçiler açısından bir mücadeleyi gündeme getiriyor. Emekçilerin ücretlerin düşürülmesini dayatan kapitalizme karşı mücadele etmesi gerekiyor.
Bakan, ayrıca asgari geçim indirimini gündeme getirerek asgari ücretten vergi alınmadığını iddia ediyor. Geçim indirimi dediği 50-60 lira bir şey. Asgari ücret zaten bir kişi üzerinden heseplanıyor. Oysa 4 kişilik aile üzerinden hesaplanması gerekir. Çocuğun varsa 30-40 TL geçim
indirimi yapılıyor. Çocukların geçimi ve ihtiyaçları 30-40 TL ile mi olacak. Bakan kendi ailesini bu paraya geçindirebilir mi? Bunu sormak lazım.


BU ASGARİ ÜCRETLE KALKINMA OLMAZ

Halil Düzgün (İşçi Sendika Dayanışma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi, Telekom Avcılar Şubesi Haber-İş İşyeri Baş Temsilcisi): Bakanın açıklamaları bir gerçeği ters düz etmenin ifadesidir. Bilmiyorsa Bakana danışmanları izah etsinler. Bugün Türkiye’de en çok vergi asgari ücretten alınmaktadır. Dayanışma merkezimizin üyelerinin yüzde 90’ı asgari ücretlidir ve biz işçiler ev kiralarımızı dahi ödemekte zorlanıyoruz. Çalıştığımız fabrikalar her yıl kar oranları arttırıyor ve bizim maaşlarımız ise sürekli eriyor. Açlık sınırının 2 bin lirayı aştığı bir ülkede 1000 TL’yi bile bize çok görmek, hükümetin kimin iktidarı olduğunu gösterir. Ülkenin kalkınması isteniyorsa işçilerin ve tüm çalışanların ücretleri açlık sınırının üstüne çıkarılmalıdır. Birileri zevki safa içinde, birileri açlıkla boğuşuyorsa bu tabloda bir ülkenin kalkınması söz konusu değildir.  

ASGARİ ÜCRET 659 TL

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 837 TL, net 658 TL olarak uygulanıyor. 16 yaşından küçükler için brüt 715, net 571 TL olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt 837, net 711 TL düzeyinde bulunuyor. Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 178 TL, 16 yaşından küçük işçiler için 143 TL, kapıcılar için 125 TL kesinti yapılıyor.

ÖNGÖRÜ YÜZDE 3 ZAM

2012 Yılı Programında asgari ücrete yapılacak zamma ilişkin yer verilen öngörüye göre, asgari ücretin gelecek yılın ocak ve temmuz aylarında yüzde 3 artırılması planlanıyor. Öngörüler dahilinde asgari ücrete yapılacak bir artış Ocak ayında asgari ücrete 19 TL olarak yansıyacak. Hükümet bu yıl 2011 yılı programında yer verdiği öngörüler dahilinde hareket ederek, programda yer aldığı gibi asgari ücrete yüzde 4 artı 4 zam yapmıştı. Hükümetin teklifi sendikaların da tepkisini çekiyor.

TÜRK-İŞ 971 LİRA ÖNERDİ

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türk-İş Genel Merkezinde toplandı. Yaklaşık iki saat süren toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, TÜİK’in 2012 asgari ücret için belirlediği 971 lira ücreti uygun bulduklarını belirterek, “Bizim beklediğimizle devletimizin açıklamış olduğu 971 lira ücrete Türk-İş olarak sıcak bakıyoruz. Ama şu an için netleşmiş bir şey yok” dedi.

TİSK Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk anlaşma sağlanamadığı için asgari ücrete hükümetin belirlediği yüzde 3’lük zammı uygun gördüklerini söyledi. Komisyon bir sonraki toplantısını 29 Aralık Perşembe günü yapma kararı aldı.
 

ÖNCEKİ HABER

‘Demokratik hakları ayaklar altına alan Türkiye bize model olamaz’

SONRAKİ HABER

Asker köylüleri taradı: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa