27 Aralık 2011 13:55

YÖK ile Emniyet arasında anlaşma mı var?

İstanbul Bağımsız Milletvekili ve Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu Üyesi Abdullah Levent Tüzel, üniversite öğrencilerine yönelik soruşturma ve disiplin cezalarına ilişkin Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Başbakana son 2 yıl içinde hakkında soruşturma açılan ve disiplin cezas

YÖK ile Emniyet arasında anlaşma mı var?
Paylaş

Üniversite öğrencilerine “Yemek fiyatlarını protesto etmek”, “Soda taşımak”, “Halay çekmek”, “Evrensel gazetesi dağıtmak”, “Puşi takmak” gibi gerekçelerle disiplin cezaları verildiğini hatırlatan Tüzel, müzik dinletisi, panel, film gösterimi, kitap okuma gibi etkinliklerin dahi soruşturma nedeni sayıldığını kaydetti.

‘EMNİYET Mİ YÖNLENDİRİYOR?​’

Başbakandan son 2 yıl içinde üniversitelerde öğrencilere yönelik kaç soruşturma açıldığını, kaç öğrenciye uyarı, kınama, uzaklaştırma ve çıkarılma cezaları verildiği bilgisini isteyen Tüzel, soruşturmalarda emniyet güçlerinin yönlendirmelerinin kanıt olarak kabul edilmesine de dikkat çekti. Tüzel, “Öğrenci soruşturmalarında üniversite güvenlik birimleri, emniyet amirliği ve valiliklerin yönlendirmeleri kanıt olarak kabul edilip, öğrencilere bu doğrultuda ceza verilmektedir. Bu yapılanlar, hem yasal düzenlemeler açısından, hem de YÖK Kanunu’na aykırı değil midir?​” diye sordu.
Tüzel, soru önergesinde “Okul yönetimleri hangi yasa ve yönetmeliğe dayanarak bu tarz soruşturma açmaktadır? Emniyet ve YÖK arasında bu yönde hukuki içeriğe sahip protokol var mıdır?​” dedi.

ÖĞRENCİNİN SAVUNMA HAKKI YOK MU?

Öğrencilerin üniversite yönetimlerince haklarında açılan soruşturmaya avukatlarıyla girememelerinin nedenini soran Tüzel, Başbakandan “Öğrencilere haklarındaki suçla malarla ilgili neden belge gösterilmiyor ve gizli tutanaklar tutuluyor? Soruşturmayı yapan kurul üyeleri, öğrencilere tanıtılmadığı gibi neden kurul üyelerinin isimlerinin yazıldığı kağıtlar üstü kapatılarak imzalatılmaktadır? Bunlar savunma hakkı önünde engel değil midir? Usule uygun mudur?​” sorularına yanıt istedi. Tüzel ayrıca, kaç öğrenci topluluğunun yaptığı etkinlikler yüzünden kapatıldığını, kaç topluluk üye ve yöneticisi hakkında yapılan etkinlik nedeniyle soruşturma açıldığını, kaçına ceza verildiğini sordu. (Ankara/EVRENSEL)


CEZAYA GEREKÇE BOL

ÜNİVERSİTE öğrencilerine yönelik soruşturma gerekçeleri “Güler misin? Ağlar mısın?​” dedirtiyor. Öğrencilere soruşturma açılmasına neden olan ve önemli bir bölümü cezayla sonuçlanan “gerekçeler”den bazılar şunlar: “YÖK’ü ve rektörlüklerin uygulamalarını, hükümetin eğitim politikalarını protesto etmek”, “Harç, ulaşım, yurt, kantin, yemekhane fiyatlarını protesto etmek”, “Öğrencileri eyleme ya da etkinliğe katılmaya çağırmak”, “Kampüse soda getirmek”, “Kantinden soda almak”, “Okula simit, boğaça, ekmek ile girmek”, “Anadilde eğitim hakkını savunmak”, “Islık çalmak”, “Halay çekmek”, “Toplu şekilde müzik dinlemek”, “Puşi takmak”, “Evrensel gazetesi dağıtmak”, “Duyuru ve tanıtım amacıyla okul içerisinde masa açmak, afiş asmak, bildiri dağıtmak”,  “Toplantı, eylem, müzik dinletisi, panel, forum, film gösterimi, kitap okuma etkinlikleri düzenlemek”.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler anlattı, öğrenciler öğrendi

SONRAKİ HABER

'Gelecek' açlıktan bayıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa