Bu da ‘avukatı’ tanımayan Hopa iddianamesi
Hopa’da Metin Lokumcu’nun ölümünün ardından Ankara’da yaşanan olaylara ilişkin ikinci bir iddianame kabul edildi. Aralarında avukatların da bulunduğu 47 kişi hakkında hazırlanan iddianamede öğrencilere saldıran polisleri uyaran avukatların, “Kolluk kuvvetinin görevine engel olmak” gerekçesiyle yargılanması isteniyo
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hopa’daki seçim mitingi öncesi taleplerini dile getirmek için toplanan kitleye Hopalılara yönelik polis saldırısını Ankara’da protesto etmek isteyenler hakkında hazırlanan ikinci iddianame de kabul edildi.
Öğretmen Metin Lokumcu’nun polis saldırısı sırasından yaşamını yitirmesi üzerine Ankara’da AKP il binası önünde eylem yapmak isteyen kitleye polis müdahale etmiş, 47 kişi gözaltına alınmıştı. Aralarında 3 de avukatın bulunduğu 47 kişi hakkındaki dava açıldı. Davanın ilk duruşması Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesinde 28 Mart 2012 tarihinde görülecek. Davanın iddianamesinde 45 sanık 9 yılla yargılanırken, 3 avukat ise 3 ayrı suçlamanın yanı sıra, “polise hakaret” suçundan yargılanacaklar.
Avukatlar, sokak aralarında polis tarafından darp edilen öğrencileri polisin elinden almak, gözaltına alındıktan sonra polise hakaret etmekle suçlanıyorlar.
AVUKAT ‘AVUKAT’ DEĞİLMİŞ
Olaylar sırasında gözaltına alınan avukatlar Duygu Demirel, Pınar Akdemir, Bülent Teoman Özkan iddianamede, avukat olarak da kabul edilmiyorlar.
“Atılı suçu görevlerinden dolayı işlemediklerinin anlaşıldığı” ifadesine yer verilen iddianamede, avukatların polis tarafından kötü muamele gören öğrencilere yardım etmeleri, “Kolluk görevlilerinin görevlerini yapmalarına engel olmak” olarak değerlendiriliyor.
Avukatlar, kamu malına zarar verme, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, ve görevli memura direnme suçlarından toplam 9 yıl hapis cezası ile yargılanacaklar. Ayrıca iddianamede avukatların polis memurlarına hakaret ettikleri suçlaması da yer alıyor.
SAVCILIK AFFEDER, REKTÖRLÜK AFFETMEZ
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Fatma Ekin Narin ve Turgay Akçay’ın da aynı iddianamede isimleri geçiyor. Narin ve Akçay hakkında da, memuriyetten atılma talebiyle soruşturma başlatılmıştı.
Davada yargılanacak olanlardan Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğrencisi Serhat Ertuğrul hakkında ise, üniversite rektörlüğü tarafından “yasa dışı örgütlerin hedef ve stratejileri doğrultusunda örgütlü bir şekilde şiddete başvurarak anayolları trafiğe kapatma” olaylarına karıştığı gerekçesiyle soruşturma açıldı.
Ankara’da açılan ilk Hopa davasında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla yargılanan çoğu öğrenci 28 tutuklu , geçtiğimiz haftalarda görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti. (Ankara/EVRENSEL)