28 Temmuz 2009 00:00

Zamların iptali için dava

İzmir Birlikte Başaracağız Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı su zammına ilişkin geçen hafta açtığı davanın ardından bu kez de İzmir Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU)’nun tarife yönetmeliğine...

Paylaş

İzmir Birlikte Başaracağız Platformu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı su zammına ilişkin geçen hafta açtığı davanın ardından bu kez de İzmir Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU)’nun tarife yönetmeliğine karşı Danıştay’da dava açtı. Ayrıca, yüzde 50’ye varan toplu ulaşım zammının iptali için de İzmir İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.
İzmir Bayraklı Adliyesi girişinde bir araya gelen platform üyeleri konuyla ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Davayla ilgili platform adına açıklama yapan Av. Arif Ali Cangı, yaşamın en temel gereksinimi olan suya erişim hakkını engelleyen, kamu hizmeti kavramını ortadan kaldıran “Tarifeler Yönetmeliği”nin ilgili maddelerinin yanı sıra, dayanak olan yasanın da itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesini istiyoruz”, dedi.
Cangı, “ister AKP’li olsun ister CHP’li olsun “Rantçı belediyecilik” anlayışıyla yapılan su fiyatı ayarlamaları, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde adeta kabusa dönüştü. Yüzde 10 kârlılıkla belirlenen su ücretlerini halkın büyük çoğunluğunun karşılama olanağı yok” diye konuştu. Cangı, toplu ulaşıma enflasyonun çok üzerinde yapılan zam, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kamu kurumu gibi değil, ticarethane gibi yönetildiğini belirterek, “Yurttaşlık haklarımızı savunmaya devam edeceğiz; zamları geri aldırıncaya kadar mücadelemiz sürecektir” dedi.
TÜDEF DE DAVA AÇTI
Arka arkaya gelen zamların soyguna dönüştüğünü söyleyerek zamlara tepki gösteren TÜDEF üyeleri, dün ÖTV, KDV ve değerli kağıtlara yapılan zamların iptali için Danıştay’a başvurdu. Tüketiciler “Yeter artık durdurun şu zamları”, “Borç, harç, haraç, yolsuzluk, işte yaşantımız” yazan dövizlerle Danıştay önünde buluştular.
Burada konuşan TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, dolaylı vergi olan değerli kağıtlara 1 Ocak 2009’da bir zam yapılmışken, 15 Temmuz 2009’da ikinci kez yüzde 50’lik zam yapılmasının, uzun yıllardır ilk kez gerçekleştiğini ifade etti. Şekere yapılan yüzde altı zammın dokuz yüz çeşit gıda maddesine zam, lokanta ve turizm hizmetlerinde KDV artışının da tüketiciye yüzde 10 zam anlamına geldiğinin altını çizen Çetin, üniversite harçlarına yapılan zamlarla da öğrencilere “okumayın” dendiğini ifade etti. Ücretlere özel sektörde neredeyse sıfır, devlette ise yüzde 4 oranında yapılan artışların, zamlarla birlikte daha gelmeden yok olduğunu kaydeden Çetin, “Krizin Türkiye’yi etkilemediği” söylemlerinin yapılan fahiş zamlarla çeliştiğini belirtti. Zamlara sadece mahkemelerde değil, sokaklarda “dur” deme çağrısında bulunan Çetin, “Tüketici boykotuna hazır olun” dedi.
Öte yandan Emek Partisi Kartal İlçe Örgütü önceki gün Kartal Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasıyla zamları protesto etti. Kent içinde sözlü ajitasyon yapılarak halk basın açıklamasına çağrıldı. Basın açıklamasında zamların derhal durdurulması ve halk lehine tedbirlerin alınması talep edildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Melet Irmağı akaryakıt tabakasıyla kaplandı

SONRAKİ HABER

‘Güçlerimizi birleştirirsek kazanırız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa